Folytatódik a Zamkovszky menedékház rekonstrukciója

Folytatódik a Zamkovszky menedékház rekonstrukciója

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/06/03
A menedékház (népszerű szlovák nevén Zamka) teljes üzemmódban kezdte meg a rekonstrukciót, melynek során összekötik a ház két épületrészét.
Hirdetés
A téli szezon sok turistát vonzott a Magas-Tátrába, amely a Zamkovszky menedékházban (Zamkovského chata) is érezhető volt. „Sokan csatlakoztak a „Doby Tatry” (Hódítsd meg a Tátrát) kihíváshoz, ennek talán köszönhetően is a szlovákok ismét felfedezték a téli Tátra varázsát, amely talán varázslatosabb, mint egy nyári mese. Nem veszünk részt a kihívásban, de rajta vagyunk az ügyön. De néhány turistának az a kihívás, hogy ideérjen” – mondja nevetve az üzemeltető, Andrej Kalinčík. Sokan vesznek részt ebben a kihívásban, így a turisták számának növekedése azzal jár együtt, hogy javítani kell a menedékház nyújtotta szolgáltatások színvonalát.

Felújítás teljes üzemmódban

A menedékház (népszerű szlovák nevén Zamka) teljes üzemmódban kezdte meg a rekonstrukciót, melynek során összekötik a ház két épületrészét. A felújítás eredményeképpen nem nő a szálláshelyek száma, de többek között a korábbinál nagyobb számú turista biztonságos elhelyezését lehetővé tevő esőbeálló készül. „A ház a II. világháborúból származik, nekünk pedig alkalmazkodni kell a kor igényeihez és a megnövekedett forgalomhoz, hogy továbbra is ki tudjuk elégíteni a turisták igényeit. A ház megjelenése változatlan marad, ez a filozófiánk része. A házban sem fog változni semmi, ugyanaz lesz a szellemisége. Az anyagokat korszerűsítejük, nem a designot” – mondja Andrej Kalinčík. A munkások már a ház rekonstrukciójának megkezdése előtt el voltak foglalva a szennyvíztisztító telep, azt megelőzően pedig a kis vízturbina felújításával.
Az 1996-ban kialakított szennyvíztisztító telep kapacitása már nem volt elegendő a kor igényeihez, ezért úgy döntöttek, hogy építenek egy újat, amely megfelel a szükséges paramétereknek. „A új szennyvíztisztító kapacitása egyenlő értékű azzal, mintha 150 ember élne itt, vagyis ennyi embernek kellene nap mint nap mosni, zuhanyozni”. Tudjuk, hogy ez egy kicsit nagyobb, mint a jelenlegi követelmények, de előrelátónak kell lennünk, hogy felkészültek legyünk a jövőre. Ez egy 35 m3 térfogatú szennyvíztisztító telep” – magyarázza Andrej Kalinčík.
Folytatódik a Zamkovszky menedékház rekonstrukciója-1
Zamkovszky menedékház (2011)
Folytatódik a Zamkovszky menedékház rekonstrukciója-1
Forrás: Nagy Árpád
Az építkezés tavaly nyáron kezdődött, ősszel szeretnék befejezni, a menedékház az egészet saját forrásból finanszírozta. Munka közben minden részletre gondolni kell, mert bármi hiányzik az építkezésen, arra hosszú ideig várni kell. Ráadásul minden kockázatos. „Soha nem tudhatjuk, milyen geológiai alappal találkozunk. Látjuk a terepet, de hogy mi van alatta, az rejtély, melyet csak akkor ismerünk meg, ha kiássuk. Szükség van egy légi szállító cégre, amely felhozza ide néhány gépet és felszerelést, mellyel hatékonyan tudunk dolgozni a sziklás terepen” – mondja Andrej Kalinčík. A kotrógép pl. két részletben repült ide, a kanalat külön helikopter hozta. Végül minden technikai problémát sikerült megoldani, bár néhány épületrészt elmozdítottak az eredeti helyéről. A nyilvános WC a felújítás idején is használható, végül is milyen lenne a környék, ha több száz embernek mondanák minden nap, hogy guggoljanak le az út mellett.
A ház, valamint a szennyvíztisztító telep üzemeltetéséhez egész évben stabil vízhozamra van szükség, és így a szennyvíztisztító létesítmény építése előtt helyreállították a kis vízerőművet. „Ez egy új technológia, szlovák termék, amely kis eséssel sok energiát képes előállítani, és ez tiszta energia. Sajnos, mivel a patak télen lefagy, ebben nem vagyunk túl hatékonyak” – mondja Andrej Kalinčík. Mivel télen is szükség van villamos energiára, a Zamkovszky menedékház normál működéséhez télen aggregátort kell üzemeltetni, amely stabilan szolgáltat energiát mind a szennyvíztisztító telep, mind a menedékház számára.

 

 

Hirdetés
Hirdetés