A menedékházak lassan visszetérnek a megszokott működéshez

A menedékházak lassan visszetérnek a megszokott működéshez

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/06/08
A koronavírus járvány elleni védekezés érdekében meghozott intézkedések újabb lazítását követően Szlovákiában a menedékházak és menhelyek működése lassan ismét megközelíti a szokásos működési rendet.
Hirdetés
A koronavírus járvány elleni védekezés érdekében meghozott intézkedések újabb lazítását követően Szlovákiában a menedékházak és menhelyek működése lassan ismét megközelíti a szokásos működési rendet. Néhány korlátozás azonban továbbra is fennmarad, ezek elsősorban a beltéri tartózkodásra és a szálláslehetőségekre vonatkoznak.

A belső terekben is felszolgálnak

A megrendelt ételeket most már a belső térben is felszolgálják, nem csak a teraszon, a belső térben viszont maszkot vagy kendőt kell viselni, az idegenektől való távolságnak pedig legalább 2 méternek kell lennie. Ennek köszönhetően az étkező kapacitása korlátozott – mutat rá Danka, a Zamkovszky menedékház munkatársaira. Nagyobb turistatömeg esetén számítani kell arra, hogy csak a külső teraszon tudunk leülni. A belső térbe történő belépés előtt továbbra is fertőtlenítenie kell a kezet.
A menedékházak örülnek annak, hogy akkor is elszállásolhatják a turistákat, ha a szobák nem rendelkeznek saját fürdőszobával, továbbá az egyszobában egymást követő vendégek között nem kell 24 órás zárlatot tartani. Továbbra is fennáll, hogy egy szobában csak együtt érkező vendégeket (vagy családokat) lehet elszállásolni. „Egy csoport vagy egy család mehet egy szobába, a tetőtérben még nem biztosítunk szállást” – mondta Tomáš Petrík, a Zöld-tavi menedékház bérlője.
A menedékházak lassan visszetérnek a megszokott működéshez-1
Zamkovszky menedékház
A menedékházak lassan visszetérnek a megszokott működéshez-1
Forrás: Nagy Árpád
A turistaszálló jellegű menhelyek általában nem rendelkeznek külön hálószobákkal, így az ő helyzetük bonyolultabb. Ez főleg az Alacsony-Tátra gerincén lévő menedékkunyhókra érvényes, ahol a főgerinc bizonyos részein ez az egyetlen lehetséges módja a gerincen történő éjszakázásnak. Itt azt javasolják a turistáknak, hogy hozzák magukkal saját sátraikat és aludjanak a menedékhely mellett. Ezt a látogatói szabályok megengedik, az ilyen célra igénybe vehető helyek listája a látogatói szabályzatban található. „Két szobánkban két csoportot tudunk fogadni, azaz egy családot vagy egy csoportot, akik együtt érkeztek” – mondta Marek Šurina, az Andrejcová kunyhó bérlője. A kunyhó előtt hat kétszemélyes sátornak van hely.
A Ďurková kunyhó is bejelentette, hogy visszatér a normál működési rendszerhez. „Két külön szobánk van összesen nyolc személy számára, a többiek megfelelő távolság betartásával a földön tudnak aludni, a kapacitás ezért a felére csökken.”
Számos menedékházban azonban közös termekben szállásolják el a turistákat, a higiéniai intézkedések viszont ezzel a kérdéssel nem foglalkoznak, a menedékházak feladata tehát, hogy ezt megoldják. A legegyszerűbb módszer valószínűleg a vendégek közötti két méteres távolság megtartása, ahogyan az óvodákban a gyermekek délutáni alvása során történik. „Alapvetően nem érdekel, hogy a turisták egymás mellett vagy egymáson alszanak” – mondta szokásos humorával Viktor Beránek, a néhány nap múlve megnyíló Hunfalvy-völgyi mház bérlője. Ha lehetséges, a vendégek akár három méter távolságot is hagyhatnak egymás között. Figyelmeztet ugyanakkor, hogy ha vihar, jégeső érkezik, a turistákat nem lehet azért kizárni a házból, mert a távolsgátartás miatt nem férnek el. Ez több menedékház számára problémát jelenthet a nyári viharok során.
Forrás és fotó: https://hiking.sk

 

Hirdetés
Hirdetés