Milyen formában működnek a Magas-Tátra menedékházai?

Milyen formában működnek a Magas-Tátra menedékházai?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/05/08
A koronavírusfertőzés számának pozitív alakulása (Szlovákiában…) lehetővé tette a bevezetett korlátozó intézkedések felgyorsítását.
Hirdetés
A koronavírusfertőzés számának pozitív alakulása (Szlovákiában…) lehetővé tette a bevezetett korlátozó intézkedések felgyorsítását. Ennek értelmében Szlovákiában 2020. május 6-tól ismét megnyithatnak a menedékházak és menedékhelyek. Eddig a házakban nem lehetett aludni, emiatt jelentősen korlátozott volt a hosszabb túrák vagy a kényelmes alvás lehetősége.
Milyen formában működnek a Magas-Tátra menedékházai?-1
Poprádi-tavi hegyi szálló
Milyen formában működnek a Magas-Tátra menedékházai?-1
Forrás: Nagy Árpád
A nyitva tartó menedékházak csak ablakon keresztül szolgáltak ki harapnivalókat, vagy pedig teljesen bezárták. Mivel ez csak a helyzet javulása és nem a járvány vége, a menedékházak működtetésére egyelőre szigorú szabályok vonatkoznak. Összegyűjtöttük az eddig ismert információkat arról, hogy jelenleg melyik menedékház milyen szolgáltatásokat nyújt.
Szlovákiában a Központi Válságstáb 2020. május 6-án összevonta a koronavírus feloldása tervezett menetrendjének 2. és 3. szakaszát. Az intézkedések közé tartozik a rövid távú szálláshelyek megnyitásának lehetősége, melyek a hegyi menedékházakra és kunyhókra is vonatkozik. Mindez azonban szigorú intézkedések betartása mellett lehetséges, ami azt jelenti, hogy a menedékházak csak előzetes bejelentést követően nyithatnak meg, és előzetes szállásfoglalás nélkül nem fogadhatnak szállóvendéget.

A menedékházak

- csak rövid távú – max. 10 nap – szállást biztosíthatnak
- a szobának WC-vel és fürdőszobával kell rendelkeznie- szobaszervizzel vagy a teraszon történő étkezés lehetőségével, de közösségi étkezés és egyéb szolgáltatások nélkül
- a szobának a vendég távozása után 24 órán át üresnek kell maradnia.
A menedékházak belső tereiben tilos az ételek-italok felszolgálása. A külső tereken lévő asztaloknak legalább 2 méter távolságra kell lenniük egymástól, és egy asztalnál legfeljebb 2 személy, vagy család gyermekkel tartózkodhat.

Poprádi-tavi hegyi szálló (Horský hotel Popradské pleso)

Bár hivatalos weboldalukon vagy a Facebook-on nem írják, hogy nyitnak és szállást kínálnak, de május 6-tól pozitív változásokról beszélnek, rámutatva az intézkedések enyhítésére a rövid távú szállás és étkezés területén. Elérhetőség: recepcia@popradskepleso.sk; Tel: +421 908 761 403.

Bilík menedékház (Bilíková chata)

A menedékház Facebook oldalának bejegyzése: „A higiéniai előírásokkal összhangban 2020. május 6-tól várjuk Önöket, természetesen a szigorú higiéniai intézkedések előírásainak megfelelően (arcmaszk vagy kendő, fertőtlenítés, ételek a szobában vagy a teraszon, külön fürdőszoba minden szobához). A szauna zárva marad. A terasz május 9-től korlátozásokkal használható (arcmaszk, előírt asztal távolság, az asztalnál ülő vendégek számának korlátozása, rendszeres fertőtlenítés). Az intézkedések az Ön és a mi egészségünket szolgálják, ezért kérjük, hogy tartsa be azokat, legyen türelmes és fogadja el azt a tényt, hogy nem minden szolgáltatás lesz elérhető a megszokott módon”. Tel: +421 949 579 777.

Téry menedékház (Téryho chata)

Frissítők állnak rendelkezésre az ablakon keresztül. Még nem tettek közzé aktuális információkat a szálláslehetőségekről, információ a +421 949 650 315 telefonszámon, e-mailben a teryhochata007@gmail.com címen vagy a Facebookon érhető el.

Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata)

Frissítők állnak rendelkezésre az ablakon keresztül és a már megnyitott teraszon. Még nem tettek közzé aktuális információkat a szálláslehetőségekről, információ e-mailben a rezervacie@zbojnickachata.sk címen vagy a Facebookon érhető el.

Zamkovszky menedékház (Zamkovského chata)

A menedékház ablakon keresztül értékesít. Még nem tettek közzé aktuális információkat, információ a zamka@zamka.sk címen, a +421 905 554 471 telefonon vagy a Facebookon érhető el.

Sziléziai ház (Sliezsky dom)

Április 24-től ablakon keresztül szolgálnak ki, május 6-tól pedig szállást is biztosítanak a vonatkozó higiéniai szabályok szerint. További információ a +421 911 882 879 vagy a +421 918 988 30 telefonszámon, e-mailben a recepcia@sliezskydom.sk vagy a www.sliezskydom.sk címen.

Gyopár menedékház (Chata Plesnivec)

A ház március 13-tól zárva van. Még nem tettek közzé aktuális információkat, információ a +421 905 256 722 telefonszámon, a chataplesnivec@gmail.com címen vagy a Facebookon érhető el.

Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese)

A ház március 15-től zárva van. Még nem tettek közzé aktuális információkat, információ a tatry@chataprizelenomplese.sk címen vagy a +421 901 767 420 telefonszámon érhető el.

Kő-pataki menedékház (Skalnatá chata)

A menedékház május 1-től korlátozott üzemmódban kínál frissítőket. További információ a https://www.skalnatachata.sk/ oldalon található.

Majláth menedékház (Majláthová chata)

A menedékház március 26-tól zárva van. Még nem tettek közzé aktuális információkat, információ a +421 917 655 446 telefonszámon, a majlathovachata@gmail.com címen vagy a Facebookon érhető el.

Szoliszkó menedékház (Chata pod Soliskom)

A menedékház március 26-tól zárva van. Még nem tettek közzé aktuális információkat, információ a +421 917 655 446 telefonszámon, a chatasolisko@gmail.com címen vagy a Facebookon érhető el.
Forrás és fotó: https://www.hikemates.com

 

Hirdetés
Hirdetés