A TANAP igazgatója szerint irracionális az ablakon át történő kiszolgálás

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/04/20
A Tátra Nemzeti Park Igazgatósága arra kéri a Tátrába látogató turistákat, hogy legyenek tekintettel a természet érzékenységére, fogadják megértéssel és tartsák be az ide vonatkozó jogszabályokat.
Hirdetés
A Tátra Nemzeti Park Igazgatósága (Správa TANAPu) arra kéri a Tátrába látogató turistákat, hogy ebben az időszakban legyenek tekintettel a természet érzékenységére, fogadják megértéssel, ugyanakkor tartsák be az ide vonatkozó jogszabályokat. rendeleteket. Pavol Majko, a TANAP igazgatója elmondta, hogy a közelmúltban több alkalommal is megsértették a természetvédelmi törvényt.

A turisták egy része nem tartja be a tiltásokat

„Turisták mozgását észleltük olyan területeken, ahol nincs kijelölt túraútvonal. Ebben az időszakban, amikor a mormoták kiássák magukat a hó alól, a vándorsólymok, a kőszáli sasok és a baglyok fészkelnek, és folyik a siketfajdok és a nyírfajdok dürgése, nem kívánatos, hogy az emberek a jelzett turistautakon kívül mozogjanak. Az elmúlt időszakban több alkalommal járőröztünk, melynek során büntetéseket is kiszabtunk. A Felkai-völgyben pl. találkoztunk egy férfival, aki olyan helyen szeretett volna síelni, amely nem kijelölt síalpinista terület, ráadásul póráz nélkül vele volt a kutyája is. Azt gondolom, ez így a lehető legnagyobb felelőtlenség” – mondja az igazgató.
Majko szerint a nemzeti park őrei nem pihennek, folyamatosak az ellenőrzések, és ha kell, kompromisszumok nélküli szankcionálnak. Véleménye szerint megfontolandó, miért van nyitva néhány magashegyi menedékház? „Tudjuk, hogy a Hosszú-tavi menedékház és néhány más menedékház – ha nem is normál üzemmódban – továbbra is nyitva vannak. Ha viszont létezik egy rendelkezés a zárva tartásról, irracionálisnak tartom, hogy az ablakon keresztül frissítőt szolgálnak fel, amivel szükségtelenül ide vonzzák a turistákat” – tette hozzá Majko.
Az aszály miatt jelenleg magas az erdőtüzek kockázata, ezért arra kérik a látogatókat, hogy viselkedjenek úgy, mint otthon és nem hagyjanak hátra maguk után szemetet. Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt napokban már három tűzeset volt a nemzeti parkban. Hozzá tette, hogy a Tátrába látogató turisták száma jóval alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál, amely természetesen az új koronavírus-járványnak köszönhető. „A Föld fellélegzik. Az emberek a járványnak köszönhetően otthon maradnak, leállt a fogyasztás. Ez a Tátra természeti környezetében is megfigyelhető” – mondta az igazgató.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; Fotó: outdoorfilmy.sk
Hirdetés
Hirdetés