Utcaképen (Street Wiew) elérhető a Téry és a Hosszú-tavi menedékház Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/03/04
Hirdetés
A 15 éves Google Maps alkalmazás a közelmúltban további utcaképekkel gazdagodott. Ennek keretében a szolgáltató egy speciális kamera segítségével meglátogatta a Magas-Tátrában lévő két ismert és népszerű hegyi kunyhót, a Téry (Téryho chata) és a Hosszú-tavi menedékházat (Zbojnícka chata), melyek a Tátra legmagasabban fekvő menedékházai közé tartoznak. „Talán aggódnunk kellene, hogy ezek a hagyományos túracélpontok az otthoni karosszékből is elérhetők lesznek, de ennek ellenére szívesen hozzájárultunk az Utcakép létrehozásához, mivel ez lehetővé teszi, hogy a fogyatékossággal élők vagy az idősebb, túrázni bármilyen okból nem képes természetkedvelők legalább virtuális túrát tegyenek a Tátrában” – mondta Peter Dragúň, a Szlovák Turisztikai Klub (KST) elnöke. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy ez a szolgáltatás a fiatal és egészséges emberek számára is vonzóvá teheti a gyönyörű tájat, melyért érdemes megtenni a több száz méter szintkülönbséget. „A befektetett energia többszörösen megtérül, ráadásul a túra végén a menedékházakban elfogyaszthatunk egy csésze illatos, gőzölgő teát” – mondta a KST vezetője.
Hozzátette, hogy a szolgáltatásban mindkét menedékház megjeleníti a hegyek szépségét, bemutatja a magukat a menedékházakat és környéküket. Az ehhez szükséges fotók elkészítése a KST-nek és a James Hegymászó klubnak köszönhetően valósult meg.

 

A Google Maps 2005-ös létrehozás óta hosszú utat tett meg. Az elmúlt 15 évben a vállalkozás több mint 220 országot és régiót térképezett fel, a szolgáltatást használók ma már naponta több mint egymilliárd virtuális km-t tesznek meg segítségével. A térképen több mint 200 millió vállalkozásról vendéglátóhelyről vagy kávézóról találunk információt szerte a világon. Népszerűségéhez maguk a felhasználók is hozzájárulnak, melyet a napi több mint 20 millió bejegyzés bizonyít a térkép frissítésektől az értékeléseken át a fotókig bezárólag. A 2007-ben alapított Street View (Utcakép) lehetőséget ad a felhasználók számára, hogy virtuálisan meglátogassák a legtöbb szlovák várost, az országban található több várat és nemzeti parkot.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés