Szinte megállt az élet a tátrai menedékházakban

Szinte megállt az élet a tátrai menedékházakban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/03/30
A koronavírus járvány természetesen a tátrai menedékházakat is érintette, március 13-tól kezdve további értesítésig szinte minden menedékház zárva tart.
Hirdetés
A koronavírus járvány természetesen a tátrai menedékházakat is érintette, március 13-tól kezdve további értesítésig szinte minden menedékház zárva tart. A tatry.sk portál információi szerint ez alól csak néhány kivétel van, ezek a Zamkovszky menedékház (Zamkovského chata), a Majláth menedékház (Majláthová chata), a Szoliszkó menedékház (Chata pod Soliskom) és a Poprádi-tavi hegyi szálló (Horský Hotel Popradské Pleso). Ezek is csak korlátozott üzemmódban működnek, ami azt jelenti, hogy kizárólag ablakon keresztül értékesítenek bizonyos árukat.

Zöld-tavi menedékház - Zárva

A Zöld-tó (Zelené pleso) partján álló Zöld-tavi menedékházat Tomáš Petrík működteti. „Teljesen zárva vagyunk, de itt kell lennünk. Vigyázni kell a menedékházra, ügyelni, hogy ne fagyjon be. Folyamatosan kell fűteni és elektromos energiát előállítani, a kazán és a fagyasztók működéséhez a nap 24 órájában fenntartjuk a fűtést és az áramtermelést” – mondta Petrík. A központi válságstáb szigorú intézkedései ellenére a Tátrába és a menedékházba továbbra is érkeznek turisták.
Szinte megállt az élet a tátrai menedékházakban-1
Tomáš Petrík
Szinte megállt az élet a tátrai menedékházakban-1
Forrás: www.hiking.sk
„Jönnek, de nem csoportosan. Naponta körülbelül 20 ember érkezik. A forgalom csökkenése 99,9 % körül lehet” – tette hozzá a bérlő. Annak ellenére, hogy a ház jelenleg zárva van, mindig vannak olyanok, akik frissítőt kérnek vagy az egészségügyi létesítményeket szeretnék használni. Teszik ez annak ellenére, hogy a turistaút kezdetén és a völgyben is figyelmeztető táblák vannak elhelyezve, hogy a menedékház nem nyújt semmilyen szolgáltatást. „Nem engedjük be őket, még a WC-re sem. Ha egy szobát vagy a WC-t kinyitnánk, azt nem tudnánk fertőtleníteni, mert a fertőtlenítőszer az egész országban hiánycikk. Nem tehetem ki magamat és a kollégáimat sem ilyen veszélynek” – mondta Tomáš Petrík. A menedékházban van elegendő élelmiszer, főleg fagyasztva, így nincs szükség utánpótlásra. Ha az alkalmazottak közül valakinek szüksége van valamire, azt felhozhatja.
A bérlő az alkalmazottakkal kapcsolatban nehéz helyzetben van, akiknek továbbra is fizetést, utánuk pedig járulékot kell fizetnie. „Még nem tudom, hogyan, de ezt kezelni kell. Meglátjuk, hogy az állam hogy fogja megközelíteni ezt a kérdést” – mondta Petrík. Múlt hét elején felvette a kapcsolatot a menedékház tulajdonosaival (Szlovák Turisztikai Klub, SHS James). Számszerűsíteni kell azokat az összegeket (pl. adók), melyeket mindenképpen ki kell fizetni. Előzetesen megállapodtak abban, hogy arra az időre, amíg a menedékház zárva van, csökkentik a bérleti díjat, Petrík szerint azonban korai még konkrét számokról beszélni.
A bérlő azt feltételezi, hogy miután a koronavírus járvány lezárul, a menedékházak júliusban nyithatók meg. „De csak akkor, ha a legoptimistább előrejelzések valósulnak meg. El sem tudom képzelni, hogy fog alakulni a nyári szezon” – mondta, hozzátéve, hogy véleménye szerint nehéz hónapok elé néznek. A legtöbb embernek alig lesz szabadsága, és tekintettel a koronavírusnak az emberekre gyakorolt ​​gazdasági hatására, alig fognak költekezni. „Különösen gyenge szezonra számítok – zárta mondandóját a Zöld-tavi menedékház bérlője.

A tartalékokat élik fel

Nagyon hasonló helyzetben van a Zamkovszky menedékház bérlője, Jana Kalinčíková. „A tartalékokat éljük fel” – mondta. A Zamkovszki menedékház a legtöbb háztól eltérően korlátozott módon, ablakon keresztül árusít. Naponta egy vagy két ember áll meg itt, rajtuk kívül egy-két síalpinista. „A semmiért vagyunk itt. Le vagyunk nullázva. Ha valakinek vészhelyzetben szüksége lenne rá, annak a menedékház teljes szolgáltatást nyújt.  Mivel van saját vízturbinánk és most már egy kis szennyvíztisztítónk is, melyekkel problémák vannak, most meg kell oldani ezeket a műszaki problémákat ” – tette hozzá Kalinčíková.
A ház üzemeltetését jelenleg két ember látja el, normál esetben ez legalább hét-nyolc fő szokott lenni. A menedékházak bezárása jelentős változást hozott a teherhordók munkájában is, akik a legtöbb tátrai menedékház működését biztosítják. Csak a Zamkovszky menedékházba szezonban napi egy tonna anyagot hoznak fel – főleg ételeket és italokat. Manapság gyakorlatilag nincs szükség rájuk. A bérlő szerint naponta jelentkeznek új emberek, ám a háznak jelenleg nincs munkája számukra. „Minden nap ír nekem valaki, és munkát kér. Mindannyian a tartalékainkat éljük fel. Amikor pedig ismét megnyitnak majd a menedékházak, az embereknek nem lesz pénzük. Bérleti díj fizetési halasztást és a járulékok elengedését szeretnénk, hiszen jelenleg is fizetünk az otthon ülő dolgozóink után” – mondta a gondnok.
Jana az ajándékba kapott időt saját konyhájában, édes finomságok készítésével tölti, melyben Rebeka lánya segít neki, aki a kényszerű iskolai szünet alatt szintén a menedékházban tölti az időt.
Forrás és fotók: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés