A geológusok ismeretlen tó maradványait találták a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/01/13
Hirdetés
A Szlovák Tudományos Akadémia (SAS) geológusai egy tó maraványait találták meg a Tarajkától (Hrebienok) keletre fekvő völgyben. A vizsgált területen először finoman laminált lerakódásokat dokumentáltak, amelyek a fákon megtalálható évgyűrűkhöz hasonlóan a gleccserek éves növekedésének ütemét jelzik. Ezt a szaknyelv varv néven ismeri, képződése ciklikus, periodikus jelenségekhez kötött. Ezen kívül megtalálták olyan szúnyogok és más vízi rovarok maradványait, amelyek manapság csak a legmagasabb hegyi tavakban fordulnak elő. Minderről a SAS szóvivője, Monika Hucáková tájékoztatta a nyilvánosságot.
A varv a skandináv országokra jellemző, eredete a gleccserhez és annak a nyári hónapokban tapasztalható egyre gyorsabb felmelegedéséhez kapcsolódik. "Ez a jelenség csak néhány tóban fordul elő, kizárólag organogén lerakódások alatt, amelyek még ma is vannak a Tátrában" - mondta a SAS Földtudományi Intézetének egyik munkatársa. A geológusok varvákon kívül olyan vízi rovarokat is dokumentálták, amelyek képesek túélni akár az 5-7 Celsius fokos hőmérsékletet is, ezek jelenleg csak a legmagasabb hegyi tavakban vannak jelen.

 

A kutatások során a geológusok egy tavat is találtak a Tarajkátóltól keletre fekvő völgyben, melynek létezésére eddig nem volt közvetlen bizonyíték. "Ezen a területen sikerült olyan üledékmintákat beszerezni, amelyek kizárólag egy tó környezetéből származhatnak. A szonárral végzett mérések megmutatják, hogy a tátrai tavak alján található üledékek legalább annyira különböznek egymástól, mint a a Tátra csúcsai, mindegyiknek megvan a maga fejlődési története, természetsen a Tátra általános fejlődésének hátterében" - magyarázta a geológus. 

 

A szóvivő azt is elmondta, hogy a legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) a jégkorszak 10 000 évvel ezelőtt véget ért, más völgyekben azonban a gleccser olvadása később, kb. 9000 évvel ezelőtt történt meg. 
Az elmúlt hónapokban a SAS geológusai azt kutatták, hogy milyen típusú üledékek találhatók a tátrai tavakban, és azok milyen vastagságot érnek el. Dokumentálták, hogy az idő múlásával hogyan változtak a vízi életközösségek, valamint szt is próbálták kideríteni,  hogy mi okozta ezt a változást. A cseh geológusokkal együttműködve meghatárüzták pl. a tavak higanytartalmát, melynek magas koncentrációja található a modern idők lerakódásaiban.  A tudósok bíznak benne, hogy az eredmények elősegítik a tátrai természet, klönösen a tátrai tavak hatékonyebb védelmét és kezelését.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; Fotó: wikipédia
Hirdetés
Hirdetés