Az emberek a Tátrában esténként félnek elhagyni házaikat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/10/14
Hirdetés
Tátravárosnak (Vysoké Tatry) segítségre van szüksége a medvék elleni küzdelemben, akik a helyiek szerint túlzottan elszaporodtak. Ján Mokoš, Tátraváros polgármestere a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy az önkormányzat megfigyelései szerint a medvék a korábbinál fokozottabb aktivitást mutatnak a települések emberek lakta részein. Példaként említette az egyik utolsó ilyen esetet, amikor egy medve megjelent az ótátrafüredi (Starý Smokovec) rendőrőrsön.
A medvékkel kapcsolatos helyzet miatt a város 2016 őszén rendkívüli helyzetet hirdetett, és a város vezetése most ismét fontolgatja ennek bevezetését. „Olyan súlyos helyzetben vagyunk, melyet felsőbb segítség nélkül nem tudunk kezelni. A helyzet azóta sem javult, sőt, évről évre egyre nehezebbé válik. Amíg 2010-ben 97 esetben jelezték az önkormányzatnak a medvék megjelenését a településeken, ez a szám 2015-re 248-ra emelkedett, ebben az évben pedig már több mint 700 esetet jelentettek” – foglalta össze a tényeket a polgármester. Rámutatott, hogy a városlakók és az ide látogatók féltik az életüket, ezért a városhoz fordultak segítségért.


A városi rendőrség vezetője elmondta, hogy ebben az évben az első medvéről március 11-én érkezett bejelentés Alsótátrafüredről (Dolný Smokovec). Az esetek száma napról napra emelkedett, a nyári főszezonban, július-augusztusban 279 esetet jelentettek, az idei esetek száma szeptember 30-án elérte a 702. Az emberek reggel és est félnek elhagyni a házaikat. Van egy esetünk, melyben egy medve naponta megjelenik egy családi ház udvarán a tátrai villamosvasút közelében. Egy Ótátrafüreden iskolába járó fiú édesapja azt kérte az iskolától, hogy később kezdjék a tanítást, hogy a gyerekeknek ne sötétben kelljen iskolába menni.
A polgármester szerint több oka is van a Szlovákiában élő legnagyobb ragadozó megnövekedett előfordulásának. Mindenekelőtt a számukhoz képest aránytalanul kevés az a terület, ahol megfelelő táplálékhoz juthatnak. A természetvédők arra is figyelmeztetnek, hogy a város és az ott élő, dolgozó vállalkozók nem fordítanak kellő gondosságot a hulladék elhelyezésére. „Ez csak részben igaz, a fő ok, hogy egyre több az olyan medve, aki elveszítette az emberrel szemben természetes félénkségét. Megpróbáljuk megakadályozni a medvék túlszaporodását, módosítjuk a korábbi intézkedéseket, és ha szükséges újabb intézkedéseket vezetünk be, nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésre és a figyelemfelhívásra” – mutatott rá a polgármester azzal, hogy az önkormányzat csak korlátozott hatáskörrel rendelkezik, ezért a kormány és az illetékes hatóságok segítségét kéri.
Csak ebben az évben a városháza 19 levelet és kérelmet küldött az illetékes hatóságoknak, sikertelenül. „Nem tehetünk mást, mint hogy a korábbinál is jobban ügyeljünk a hulladékgazdálkodásra” – hangsúlyozta Mokoš. Elmondása szerint a városban az elmúlt években mintegy 1,2 millió eurót fektettek be speciális hulladékgyűjtő edényekbe. Jelenleg a településeken 64 helyen 280 különböző típusú hulladékgyűjtő konténer van elhelyezve. Noha a településeken csökkent a medvék száma, a probléma átterjedt a város más területeire, ahol nincsenek elkerített hulladékszigetek. A medvék jelenleg a Tátraszéplak (Tatranská Polianka) és Tátraerdőfalva (Tatranská Lesná) között a legaktívabbak” – tette hozzá Mokoš.
 
 

Az önkormányzat javaslata szerint figyelemmel kell kísérni a medvék számának alakulását, szakértői véleményt kell készíteni a terület teherbírásáról és a lakosság helyzetéről, meg kell kezdeni a természetvédelemről szóló jogszabályok módosítását, és megfelelő törvényi alapot kell létrehozni a megelőző intézkedésekhez. Az államnak fontolóra kell vennie a medvepopuláció szabályozását az élőhelyek termékenységének szempontjából is” – tette hozzá a polgármester. Ugyanakkor rámutatott, hogy a Tátra Nemzeti Park területén a 2012-es utolsó adat 134 medvére vonatkozik. Egy egyednek 2500–3500 hektárra van szüksége a megfelelő élőhelyhez, ez alapján legfeljebb 25 medve élhetne a Tátrában. Itt akarjuk tartani a medvéket, ide tartoznak, de csak olyan mennyiségben, amely elfogadható ezen a területen” – fejezte be Mokos.
 
 
Az önkormányzat vezetőinek sajtótájékoztatójára reagálva a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma azt állítja, hogy az elmúlt években összesen 1,4 millió euróval járult hozzá a Magas-Tátrában található konténerállomások építéséhez. „Az állomásokat úgy kell kialakítani, hogy a helyszínen élő medvék ne férjenek hozzá a kommunális hulladékhoz. A minisztérium információi alapján a Magas-Tátrában elkészült hulladékgyűjtő állomások 100%-ban nem töltik be ezt a szerepüket, különösen a kisebb testű állatokat nem akadályozzák meg a hulladékokhoz való hozzáférésben” – mondta a minisztérium szóvivője.
Ugyanakkor hozzátette, hogy ez év szeptemberében DNS-elemzésnek vetették alá a begyűjtött barnamedve-ürüléket, melyre a környezetminőség javítását célzó operatív program jóváhagyott projektjének részeként kerül sor. Az eredmények alapján meg lehet majd határozni a faj jelenlegi populációs méretét, és össze lehet hasonlítani az előző egyedszámlálás eredményeivel, melyre 2013-2014-ben került sor. Általánosságban elmondható, hogy a barnamedvét mind az európai, mind az európai jogszabályok védik, a természet- és tájvédelmi törvény értelmében a minisztérium indokolt esetben dönt a mentesség megadásáról. Az egyes kérelmeket külön-külön értékelik az Állami Természetvédelmi Hatóság és más hatóságok szakértőinek véleménye alapján” – mondta Ferenčák azzal kiegészítve, hogy a medvék kilövése a Természetvédelmi Hatóság intervenciós csapatának döntése alapján is lehetséges.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés