Viktor Beránek legrosszabb sejtései igazolódtak be

Viktor Beránek legrosszabb sejtései igazolódtak be

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/01/14
Ismét nehéz helyzetbe került a legendás Hunfaly-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m), az új év harmadik napján lavina érte el és részben temette be a házat.
Hirdetés

Beigazolódtak Viktor Beránek félelmei

Ismét nehéz helyzetbe került a legendás Hunfaly-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m). Az új év harmadik napján lavina érte el és temette be részben a házat, amely lerombolta a korlátot, a kazánt és a közelmúltban újjáépített épület kéményeit. A menedékház gondnoka, Viktor Beránek legrosszabb félelmei így pontról pontra beigazolódtak. Az egyetlen szerencse az volt, hogy ez a menedékház télen zárva van a turisták előtt, és a lavina idején senki sem tartózkodott a menedékházban.
A Tátra azonban minden bizonnyal még nem mondta ki az utolsó szót, hiszen még mindig magas a hegyekben a lavinaveszély. A Tátra legmagasabban fekvő menedékháza azonban az egyetlen, amely télen zárva van a turisták előtt. A csaknem 40 éve a házat vezető Beránek ez alatt az idő alatt szinte már mindent megtapasztalt, amit csak lehetett, a legnehezebb helyzetben 2000-ben volt. „Akkor február elején egy lavina félig lerombolta a menedékházat. Szörnyű volt. Azóta sem tudok szabadulni attól a különös érzéstől, hogy vajon mi van a házzal, amikor télen felmegyek oda” – mondja el érzéseit a tapasztalt gondnok.
Ezek az érzések aztán néhány nappal ezelőtt ismét felerősödtek benne, amikor egy barátja azzal hívta fel, hogy egy nagy lavinát látott a völgyben. „Azonnal megkezdtem egy mentőcsapat szervezését, akikkel elindultunk a házhoz. Három órán belül ott volt egy helikopter és én, és négy másik segítő” mondta Beránek.

Nehéz körülmények között lassan jutottak fel a menedékházhoz, melyet először egyáltalán nem láttak, ezért már a legrosszabbtól tartottak. A hó azonban szerencsére nem jutott be a házba. „Elsodorta a korlátot, lebontotta a 250 kg-os kazánt, és megsértette a kéményeket. Ahhoz azonban, hogy bejussunk a házba, el kellett távolítani az ott összegyűlt havat” – mondta.
A menedékházon 2013-ban jelentős korszerűsítést hajtottak végre, amely valószínűleg megmentette a legrosszabbtól. „Ez most megfelelően erős, és betonozott rámpával védett. A hatalmas lavina elérte a lejtős hátsó falat, és átrepült a ház felett” – magyarázza Beránek, hozzátéve, hogy a lavina szélessége 200-300 méter volt, a hófal magassága a háznál kb. 8 méter, a hógörgeteg kb. fél kilométerrel a menedékház alatt állt meg.
A lavina által okozott kár ténylege mértéke csak nyáron lesz megállapítható. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a Róth Márton-csúcsról lezúduló lavinában csak a hó egy része csúszott le a hegyoldalon, és azóta is erősen havazott arrafelé. „Attól tartok, hogy bekövetkezhet egy még masszívabb lavina” – mondja el a jövővel kapcsolatos félelmeit a gondnok.
A legendás menedékházat a mostanival együtt eddig öt alkalommal érte el lavina.
1955-ben a lavina az ablakon keresztül érte el a házat, és teljesen lebontotta a belső teret.
1983-ban a lavina lesodorta a menedékház tetejét.
2000-ben, februárban a lavina lebontotta a ház felét.
2001-ben az ideiglenes felállított konyhát és szállást sodorta el egy lavina.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés