70 éves a Tátrai Nemzeti Park, Szlovákia első nemzeti parkja

70 éves a Tátrai Nemzeti Park, Szlovákia első nemzeti parkja

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/01/02
1949. január 1-én hozták létre Szlovákia első nemzeti parkját, a Tátrai Nemzeti Parkot (Tatranský Národný Park, TANAP).
Hirdetés
70 évvel ezelőtt, 1949. január 1-én hozták létre Szlovákia első nemzeti parkját, a Tátrai Nemzeti Parkot (Tatranský Národný Park, TANAP). A nemzeti park alapvetően két részre oszlik, ezek a Keleti-Tátra (a Magas-Tátra szlovák oldala és Bélai-Tátra), valamint a Nyugati-Tátra szlovák oldala.  Területe 1.045 km2, ebből saját terület 738 km2, a vé­dőövezete 307 km2, amely több, különböző fokban védett zónára oszlik. A Magas-Tátra főgerincének hossza 26 km, a Bélai-Tátra 14 km, a Nyugati-Tátra pedig 37 km hosszú főgerinccel bír. A védett terület hossza kelet-nyugati irányban kb. 55 km, észak-déli irányban pedig kb. 17 km.
A nemzeti park egységes szervezete 1995-ben kettévált, ekkor megalakult a TANAP Igazgatóság (Správa TANAPu, www.spravatanap.sk), melynek székhelye Svit városában található. A TANAP Igazgatóság fő feladata a természetvédelem, de emellett kutató és megfigyelési feladatai is vannak.
Ezzel egyidőben megalakult a TANAP Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu, www.lesytanap.sk), amelynek Tátralomnicon van a központja. A TANAP Állami Erdészet fő feladata az erdőgazdálkodás, de hozzá tartozik a turistautak jelölése, karbantartása is, valamint az 1959-től Tátralomnicon látogatható TANAP múzeum, a Szimbolikus temető, a könyvtár és a botanikus kert.
Forrás: Nagy Árpád: 250 tátrai túra; Fotó: https://www.lesytanap.sk

 

Hirdetés
Hirdetés