110 éves a tátrai villamos és a tarajkai sikló

110 éves a tátrai villamos és a tarajkai sikló

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/12/22
1908. december 17-én indult meg a közlekedés a mai napig működő tarajkai siklón az akkoriban legfontosabb turistaközpontnak számító Ótátrafüred (Starý Smokovec) és a Tarajka (Hrebienok) között kiépített siklóvasúton.
Hirdetés

1908. decmber 17. - Tarajkai sikló

110 évvel ezelőtt, 1908. december 17-én indult meg a közlekedés a mai napig működő tarajkai siklón az akkoriban legfontosabb turistaközpontnak számító Ótátrafüred (Starý Smokovec) és a Tarajka (Hrebienok) között kiépített siklóvasúton. A siklóvasút alsó állomása (1025 m) a Grand Hotel mögött, a kápolna mellett található, míg felső állomása (1272 m) a Tarajkán lett kialakítva. Az egész úgy működött, hogy a felső állomás épületében volt egy elektromos motor, amely mozgatta a drótkötelet, melynek mindkét végéhez egy-egy nyitott, ingajáratban közlekedő vagont erősítettek.
Az állomásokon nem volt váróterem, csak a felszállóhely felett volt tető, a menetjegyeket pedig a vagonokban lehetett megvásárolni. Röviddel a sikló működésének megkezdése után a helyi vállalkozó, Matejka Vince megvásárolta a sikló felső állomása közelében lévő földterületet, ahol 1912-ben „Tarajkai Kioszk” néven éttermet és kávézót épített. A kioszk mellett 1928-ban megnyitották a Športhotelt, 1930-ban pedig szerény sípályát alakítottak ki a szálló közelében. A Tarajkára vezető utat télen már azokban az években is szánkó- és bobpályaként használták.

A II. világháború után a sikló állami tulajdonba került, az addig nyitott kocsikkal közlekedő sikló fedett kabinokat kapott, megváltozott a technológia is. A sikló 1967-ig eredeti nyomvonalán közlekedett, az eredetileg a budapesti Ganz gyárban gyártott, 45 utasnak helyet adó kocsikat ekkor az olasz Ceretti-Tanfani cég 130 személyes vagonjaira cserélték, a menetidő pedig a korábbi 11 percről 7 percre csökkent. Ezzel egyidejűleg felépítették az új felső állomásépületet, amely kb. 200 m-rel lejjebb épült fel a korábbi állomásnál.

A tarajkai siklót legutóbb 2007-ben újították fel, ekkor a két régi szerelvényt ismét újakra cserélték, a mai is közlekedő kocsik a svájci Garaventa cégtől érkeztek. A felújított sikló ma már egyszerre 160 utas szállítására képes, napjainkban a kor követelményeinek megfelelő modern kocsikban tehetjük meg a Tarajkára vezető rövid utat.

1908-tól közlekedik a tátrai villamos

Ugyancsak 1908 decemberében nyitották meg a forgalom előtt a tátrai villamos Poprád - Ótátrafüred közötti első szakaszát. A Tátrai Helyi Érdekű Villamos Vasút ótátrafüredi végállomása az Adria villa és a mellette álló Petőfi ház előtt volt. A Phőbus Villamos Vállalatok RT. még abban az évben megkezdte a villamosvasút továbbépítését, az utolsóként elkészült Tátraszéplak–Csorbató közötti szakaszt 1912. augusztus 13-án helyezték forgalomba. A villamosvasút építése idején tervbe volt véve annak keleti irányú, Matlárházán át egészen Barlangligetig történő továbbépítése, erre azonban később már nem került sor.

Forrás: https://www.magas-tatra.info; Tátrai hangulatok; Fotó: Viktor Juriga
Hirdetés
Hirdetés