Sziklaomlás miatt lezárták a Svinica-Zawrat közötti turistautat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/22
Hirdetés

 

 

Egy óriási sziklatömb kiszakadása és ennek következményei miatt 2018. május 21-én, hétfőn délelőtt átmenetileg (valószínűleg hosszú időre) lezárták a Lengyel-Tátrában a Svinicát (Świnica) a Zawrattal (Zawrat) összekötő piros jelzésű turistautat. A hatalmas sziklatömb hétfőn délelőtt, 10:30 körül szakadt ki a Niebieska-torony (Niebieska Turnie) déli falából, és megsemmisítette a rendkívül népszerű útvonal egy jelentős részét. A kiszakadás helyéről folyamatosan kisebb-nagyobb sziklatömbök hullnak alá. Az érintett útvonal jellegét figyelembe véve (rendkívül kitett, jelentős technikai nehézségek) nagyon fontos, hogy senki ne tervezzen túrát és ne induljon útnak a kérdéses útszakaszon. Ugyancsak életveszélyesnek mondható a Niebieska-torony megmászása, jelenleg úgy tűnik, a népszerű turistaút hosszú időn át le lesz zárva a turisták előtt.
Mivel egy rendkívül népszerű útvonalról van szó, fontos lenne, hogy minél több turistához eljusson a lezárásról szóló hír, ezért a Tátrai Nemzeti Park azt kéri, hogy aki teheti, ossza meg ezt a bejegyzést annak érdekében, hogy az esetlegesen a Tátrába készülők minél előbb értesüljenek a lezárásról.

 

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) a mai napon, május 22-én saját Facebook oldalán osztotta meg a sziklaomlás után a helyszínről készült első légi felvételeket. A hegyimentők figyelmeztetnek mindenkit, hogy a Niebieska-torony falából bármelyik pillanatban újabb sziklatömbök válhatnak le, ezért a lezárt ösvényen történő áthaladás közvetlen életveszélyt jelent!

 

Rafał Mikler fotóin jól látható, hogy a Niebieska-torony tömbjének gyakorlatilag a fele levált, és a mélybe hullott. Erősen kétséges, hogy a megsemmisült turistaút a közeljövőben ismét járható lesz, mert annak jelentős része vagy megsemmisült, vagy a további kőomlásnak kitett területen található. Ugyancsak lezárták a sziklamászók körében népszerű, a Svinicát a Zawrat-toronnyal összekötő gerincet. A Tátrában hosszú ideje nem volt ilyen hatalmas mértékű sziklaomlás.
A sziklaomlás következményeként a Niebieska-torony északi, a Gąsienica-völgybe vezető, felső részén még havas oldalán kisebb lavina keletkezett, az erről készített rövid videofelvétel a következő posztban látható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotók: A. Górka; Rafal Mikler.
Hirdetés
Hirdetés