Nyárig csak gyalog juthatunk el a Lombkorona ösvényhez

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/03/19
Hirdetés

 

 

A Bélai-Tátra keleti lábánál található Bachleda-völgy síközpontban közlekedő háromszemélyes ülőszékes felvonó csaknem 30 év után március 11-én befejezte működését, ezzel együtt ezen a területen hivatalosan is véget ért a 2017/2018-as síszezon. A síközpont PR munkatársa elmondta, hogy már március 12-én hozzáláttak a felvonó leszerelésének, és ezzel együtt megkezdődtek az új, 10 személyes kabinos felvonó építési munkái.
A most leszerelésre kerülő felvonó 1986 februárjában kezdte meg a működését, ez volt az első háromüléses felvonó Szlovákiában. A síközpontban ezután sokáig nem történt semmi, a felvonó átadását követően közel 20 évet kellett várni az újabb fejlesztésekre. 2005-ig a Bachleda-völgy sípályáin csak természetes hó esetén lehetett síelni, ezért volt olyan tél, amikor a szezon csak három hétig tartott. 2005-ben aztán új tulajdonos vette át a síközpontot, ezt követően újabb felvonók és sípályák létesültek, és gyakorlatilag minden évben új beruházások valósultak meg.

 

A múlt évben felépített Lombkorona tanösvény megnyitása a korábbinál is jelentősebb forgalmat eredményezett, így szükségessé vált egy új, nagyobb befogadóképességű felvonó felépítése. Ennek építési költsége meghaladja a négymillió eurot, a síközpontban azt tervezik, hogy még ebben az évben sikerül azt üzembe helyezni. „Nem tudunk pontos dátumot mondani, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez még a nyáron megtörténjen” – mondta a síközpont munkatársa. A felvonón kívül ebben az évben más jelentős beruházások is várhatóak a Bachleda-völgyben. A tanösvény megnyitása óta a legnagyobb gondot a parkolás jelenti, az üzemeltetők ezen is változtatni szeretnének.

 

Annak ellenére, hogy a felvonó most átmenetileg nem használható, a Lombkorona tanösvény természetesen továbbra is várja a turistákat, ám az új felvonó átadásáig csak gyalogosan érhető el. Legegyszerűbben a Bachleda-völgyből a kijelölt turistaúton, vagy Zárból a Szepesi Magura gerincén, Tavas (Jezersko) községből a zöld jelzésű tanösvényen, Kisfrankvágásáról (Malá Franková) pedig a sípálya mentén. Az idei téli szezon a korábbiakhoz jelentősebb forgalmat eredményezett, hiszen a megszokott számú síelők mellett ezen a télen nagyságrendileg ugyanannyi, a tanösvényt meglátogató turista is igénybe vette a felvonót, amely jelentős forgalomnövekedéssel járt. A kommunikációs szakember ugyanakkor elismerte, hogy a nem számítottak arra, hogy a múlt év őszén átadott Lombkorona tanösvény iránt a téli időszakban is ilyen nagy érdeklődés fog megnyilvánulni. A legforgalmasabb napokon 3-4 ezer turista látogatta a tanösvényt, ezek nagy része (csaknem fele) gyalog ment fel a bejárathoz. Azt is elismerik azonban, hogy a látogatók számát némileg korlátozta a parkolóhelyek kis száma.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés