Magashegyi menedékházak felejthetetlen kilátással

Magashegyi menedékházak felejthetetlen kilátással

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/01/10
Kellő tapasztalattal a lefagyott, adott esetben jeges terepen történő túrázásban, és megfelelő téli felszereléssel a síelőkhöz hasonlóan télen is élvezhetjük a Tátra szépségeit.
Hirdetés
Akinek kellő tapasztalata van a lefagyott, adott esetben jeges terepen történő túrázásban, és rendelkezik megfelelő téli felszereléssel, mint pl. a hágóvas (vagy csúszásgátló) és túrabot, az a síelőkhöz hasonlóan télen is élvezheti a Tátra szépségeit. Ezúttal két magashegyi menedékházat, a Hosszú-tavi menedékházat és a Téry menedékházat látogatjuk meg.

Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata)

A Hosszú-tavi menedékház a Nagy-Tarpataki-völgy (Veľká Studená dolina) felső részén, az ún. Tar-pataki-hát (Zbojnícky chrbát) mögött található. Mai szlovák nevét (magyarul rabló) a múltban errefelé sűrűn előforduló vadorzóknak köszönheti, akik az egész völgyet bejárták. A házat a Magyar Királyi Erdőfelügyelőség vadászkunyhóként építette 1907-ben, az eredeti épületet napjainkig több alkalommal átépítették. Az emlékezetes, 1999-es tűzvész után a házat lebontották, majd eredeti formájában teljesen újjáépítették.
Magashegyi menedékházak felejthetetlen kilátással-1
Hosszú-tavi menedékház
Magashegyi menedékházak felejthetetlen kilátással-1
Forrás: Nagy Árpád
Az 1960 méter tengerszint feletti magasságban található menedékházban jelenleg 16 személynek tudnak szállást biztosítani, minden bizonnyal felejthetetlen élményt nyújtó napkeltével vagy a napnyugtával. Maga a völgy hét km hosszú, és ez a völgy a Tátra tavakban leggazdagabb völgye, összesen 26 kisebb-nagyobb vízfelület található itt.
A Hosszú-tavi menedékház a Tarajkáról (Hrebienok) megközelíthető Rainer-rétről (Starolesnianska poľana) a kék jelzésen érhető el. A túra időtartama a tisztástól kb. 2,5 óra, ez azonban téli körülmények között a turistautak állapotának függvényében jelentősen megnőhet.

Téry menedékház (Téryho chata)

 

A szomszédos Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina) az előzőnél valamivel rövidebb, mindössze 4,5 km hosszú völgy, a Téry menedékház megközelítése azonban az előzőnél meredekebb terepen történik, ami jobb kondíciót igényel. A völgyet a Nagy-Tarpataki-völgytől a Közép-gerinc (Prostredný hrebeň) gerince választja el, keletről pedig a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo) határolja. A völgyben a Kis-Tar-patak (Malý Studený potok) folyik végig.
A Téry a második legmagasabban fekvő menedékház a Tátrában, melynek tengerszint feletti magassága 2015 méter. Az 1899-ben épült, legutóbb 2009-ben felújított menedékház a völgy legfelső, legszebb részén, az Öt-tavi-katlanban (Kotlina Piatych spišských plies) található.
Magashegyi menedékházak felejthetetlen kilátással-2
Téry menedékház
Magashegyi menedékházak felejthetetlen kilátással-2
Forrás: Nagy Árpád
A menedékház megálmodója, az ismert selmecbányai orvos, a tátrai turizmus népszerűsítője, Téry Ödön nevét viseli, akire mint a Közép-orom (Prostredný hrot) és a Fecske-torony (Pyšný štít) első megmászójára is emlékezhetünk. A Téry menedékház, akárcsak a Hosszú-tavi, éjszakai szállást is kínál a turistáknak, a ház kapacitása 24 fő. A ház egész évben elérhető a Tarajkáról induló piros jelzésen, amelyről a Zamkovszky menedékháznál (Zamkovského chata) balra kell fordulni az ott kezdődő zöld jelzésre.
A menedékház megközelítése meredek emelkedővel végződik, amely télen, havas körülmények között a megszokottnál is nehezebb lehet. A házhoz túrázók pszichikai állapotát az a tény sem segíti az emelkedő leküzdésében, hogy a menedékház egy sziklán épült várkastélyhoz hasonlóan már messziről, a völgyből is jól látható. A meredek hegyoldalt lefelé sok turista fenéken csúszva teszi meg, amely azonban a jeges lejtőn meglehetősen komoly veszélyforrásokat rejt magában.
Akinek még nincs terve egy szép téli hétvégére, és nem elégszik meg 20 cm hóval, vagy szeretné átélni a sarkvidéki fagyok érzését, ne habozzon, és utazzon el a Tátrába, keresse fel valamelyik magashegyi menedékházat, melyért a gyönyörű téli táj mellett igazi sportteljesítmény lesz a jutalma.
Hirdetés
Hirdetés