A tavaszinál több, a múlt évinél kevesebb zerge él a Tátrában

A tavaszinál több, a múlt évinél kevesebb zerge él a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/11/15
Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta, hogy az őszi zergeszámlálás során 1263 zergét számoltak össze, ami 221 zergével több, mint tavasszal volt.
Hirdetés
A Tátrában élő zergék száma több mint 200 egyeddel nőtt a tavaszi zergeszámlálás óta. Ahogy Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) vezetője elmondta, az őszi zergeszámlálás során 1263 zergét számoltak össze, ami 221 zergével több, mint tavasszal volt. „Nem véletlen, hogy ez a faj képes túlélni a tátrai ormok között uralkodó nehéz időjárási körülményeket is. Ezúttal a saját szemünkkel győződhettünk meg róla, hogy abban a magasságban, amely az ember számára annyira barátságtalan, a zergék állandó küzdelmet folytatnak a túlélésért” – mondta az igazgató.
Az idei őszi zergeszámlálást az elmúlt héten tartották a Tátra szlovák és lengyel oldalán működő nemzeti parkok saját munkatársaik és önkéntesek közreműködésével. Az instabil októberi időjárás, valamint a korai, jelentős havazást követő alacsony fokú lavinaveszély miatt a zergeszámlálás időpontját többször is el kellett halasztani, amíg végül sikerült egy erre alkalmas napot találni.

Évente két alkalommal számolják a zergéket

A Tátrában évente két alkalommal, nyár elején és ősszel számolják meg a zergeállományt. „A tavaszi zergeszámlálás elsősorban a télen született zergegidák számának felderítésére irányul, addig az őszi számolás a zergeállománynak a tél beállta előtti állapotát hivatott feltérképezni” – mondta Jozef Hybler, a TANAP Állami Erdészet zoológusa. Egy évvel ezelőtt 1003 zerge várta a telet a Tátra szlovák oldalán, és 364 zerge a lengyel oldalon. Az idei tavaszi zergeszámlálás során összesen 1042 zergét sikerült összeszámolni, közülük 138 volt az idei zergegidák száma. Ebből a számból 746 zergét – köztük 91 fiatalt – számoltak össze akkor a szlovák oldalon.
A tavaszinál több, a múlt évinél kevesebb zerge él a Tátrában-1
Tátrai zerge
A tavaszinál több, a múlt évinél kevesebb zerge él a Tátrában-1
Forrás: Barna Zsolt
A Tátrában immár több mint hat évtizede rendszeresen számolják a zergéket. A TANAP megalapítása után egy évvel mindössze kb. 160 zerge élt a hegységben. A számuk négy évvel később közel 600, majd 1964-ben már 950 egyed volt. Azt ezt követő években a zergék egyedszáma állandóan ingadozott. Ennek oka elsősorban az orvvadászat volt, valamint az, hogy a látogatók jelentősen zavarták az állatokat természetes élőhelyükön. A folyamat mélypontjaként az 1990-es évek végére a zergék száma 200 példányra csökkent. Az ezt követően meghozott intézkedéseknek köszönhetően egyedszámuk azóta folyamatosan emelkedik, az utóbbi években tartósan 1000 egyed fölött van.

 

Hirdetés
Hirdetés