Turistaszámlálás a Tátra szlovák oldalán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/31
Hirdetés
Ahogy az utóbbi években már megszokhattuk, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) dolgozói és önkéntesei egy előre kijelölt napon ezen a nyáron is megszámolták a Tátrában túrázni induló turistákat. A 2017. augusztus 2-án, szerdán megtartott turistaszámlálás adatai szerint azon a napon 19 227 személy indult túrázni a Tátra szlovák oldalán. Legnagyobb létszámban a szlovákok, csehek és lengyelek képviseltették magukat, de nem hiányoztak a magyar, az angol, a német, a francia és az orosz turisták sem. Az elmúlt évhez hasonlóan a turisták kb. egyharmada ezúttal is felvonóval indult a magashegyi területek felé.
Immár hagyományosnak mondhatón a legtöbb turista ezúttal is a Tengerszem-csúcsot (Rysy) választotta úticélként. „Ótátrafüredről 3625 személy utazott fel a siklóval a Tarajkára (Hrebienok), további 1275 turista pedig gyalog indult a Tarajka irányába. Tátralomnicról 1994-en felvonóval indultak a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso), gyalog mindössze 182 személy vágott neki az emelkedőnek. A Csorbai-tótól 1084-en felvonóval jutottak fel a Szoliszkó menedékházhoz (Chata pod Soliskom), további 187 személy pedig saját lábán érte el a felső állomást” – sorolta a részleteket Martina Petránová, a nemzeti park munkatársa.

 

A Liptói-Tátrában 332 személy a felvonóval jutott fel a Szilfás (Brestová) csúcsa alatti felső állomásra, további 138 fő pedig gyalogosan vágott neki a túrának. A megfigyelt csúcsok közül ezúttal is a Tengerszem-csúcsot látogatták a legtöbben, ahová aznap 1080 turista mászott fel, közülük 674 a Halastó (Morskie Oko) felől, a lengyel oldalról, míg 406 a Poprádi-tótól (Popradské pleso), a szlovák oldalról jutott fel a csúcsra. A Kirvánt aznap 380 turista kereste fel.

 

A Poprádi-tóhoz két irányból 2851 turista érkezett, a Sziléziai házat (Sliezsky dom) 464, a Zöld-tavi menedékházat (Chata pri Zelenom plese) 557, a Gyopár menedékházat (Chata Plesnivec) pedig 171 fő kereste fel.
A Liptói-Tátrában a legtöbben ezúttal is a Rohácsi-völgyben (Rohočska dolina) túráztak, itt 876 turistát számoltak össze. Árvában az Árvai-Cendes-völgybe (Tichá dolina) látogattak a legtöbben, ahol 640 turista fordult meg aznap. A Liptói-Tátra déli oldalának völgyeibe 647 turista indult, közülük legtöbben, 352 fő a Zsári-völgy (Žiarská dolina) felé vette az irányt.
Ezen a napon nem csak a Tátrában, hanem a Pieninek Nemzeti Parkban is számolták a turistákat. „A Dunajec-áttörésbe (Prielom Dunajca) mindkét irányba 3671 turista indult, közülök 2844 fő kerékpárral, a többiek gyalog indultak útnak” – mondta Petranová. A Dunajec-áttörésben azon a napon mintegy 6600 turista választotta a tutajozás lehetőségét. A nemzeti park látogatóinak nagy része hagyományosan a lengyel turisták köréből került ki.
A szakember szerint a turistaszámlálás eredményeit a TANAP szakemberei az idegenforgalmi és információs hálózat karbantartására, valamint a szolgáltatások fejlesztésére tudják felhasználni, amely a védett területen az idelátogató turisták legfontosabb információs forrása.
A Tátrai Nemzeti Park 1972-től végzi a turisták számlálását, az elmúlt 15 évben a magashegyi területeken 2014-ben számolták a legtöbb turistát, akkor 24 117 személy túrázott a Tátra magasabban fekvő részein. Az eddigi rekordot azonban korábban, 1980-ban regisztrálták, akkor egy napon 26 520 turista taposta a Tátra ösvényeit.

 

Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés