A Magas-Tátra nyáron is vonzza a turistákat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/05
Hirdetés
Télen síelni megyünk a Magas-Tátrába! De nyáron vajon mit lehet a hófedte csúcsok látványa nélkül csinálni? A tátrai turisztikai régió és a Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására kis csapattal utaztunk, hogy hagyjuk magunkat meggyőzni, van miért a Magas-Tátrába utazni nyáron is. Érdemes utánajárni, miért is jön ide ennyi ember? Azt tapasztaltuk, hogy kínálkozik bőven program felnőttnek és gyereknek egyaránt.
Budapestről Kassára visz a vonat, majd onnan átszállással Poprádra utazunk, amely a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) kapuja és a gyorsan fejlődő tátraaljai régió központja. Poprádban hajdanán négy cipszer város olvadt be: Mateóc, Felka, Strázsa és Szepesszombat (Spišská Sobota). Ez utóbbit jártuk körbe az idegenvezetőnk kalauzolásával. Mint megtudtuk, évszázadokon keresztül ez volt a leggazdagabb az öt felső-szepességi város közül. Szepesszombat Poprád városrésze, és orsó alakú főterét a polgárházak zárt sora szegélyezi, amely védett műemlék együttes. Az épületek átjáró házak, két traktussal, boltíves átjáróval, kétoldalt a lakrészként szolgáló egymásba nyíló szobákkal, külön érdekesség, hogy a házak alatt át lehet menni a templomba száraz lábbal.

 

"A főtér szép tiszta példája a középkori német és német mintára épült városközpontoknak, amelyek érthetően csak kisebb városokban őrizték meg eredeti formájukat.”– írja Jankovics Marcell neves Történelmi séta Szepesszombatban című művében. A városrész legrégebbi épülete a Szent György római katolikus templom, másik látnivalója a városháza és az előtt álló Szeplőtelen fogantatás oszlopa. Az éhes vándor megpihenhet a Sabato fogadóban, ahol a tulajdonosok jó ízléssel válogatták össze a korabeli berendezést, és nemzetközi a konyhájukat. Ha igazi, jó házi sörre, vagy borra vágynánk, azt is megtaláljuk, kis sétával arrébb több helyen is kínálják a hűs italokat.

 

Poprádon számtalan szálló, vendéglátóhely van. A Tátra közelsége évente egyre több turistát vonz, és ezzel befolyásolja, meghatározza a város életét is. A várost a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) kapujának is nevezik, nemzetközi városnak számít, németek, magyarok, lengyelek, szlovákok békésen beszélgetve állnak sorban nemcsak télen, nyáron is, hogy bejussanak az élményfürdőbe. A város legnagyobb vonzereje a nagyon színvonalas, télen-nyáron nyitva tartó vízi paradicsom, az AquaCity, amely most ünnepelte tíz éves születésnapját. A poprádi élményfürdő kinti és fedett medencékkel, vízi látványosságokkal, játszótérrel, szaunával, kávézókkal és bárokkal is várja vendégeit. Egyre több élményt kínálnak a gyerekeknek és a szülőket is kényeztetik különböző wellness kínálattal. Nagy népszerűségnek örvend továbbá a wellness-központ inhalációs kúrával, whirlpool-medencével és hó barlanggal. Szállásunk a Hotel Mountain View-ben volt, az épülete része az AquaCity Poprad üdülőhelynek. A szálloda erkélyes szobákat kínált, lenyűgöző kilátással a Magas-Tátrára.
Először, mint majdnem mindenki, a Csorbai-tóhoz látogattunk el. A Magas-Tátra második legnagyobb kiterjedésű tava, 19,76 hektár, 20 méter mély. A bakancsos turisták egyik kedvenc kiindulóhelye. Szlovákia elsőszámú turisztikai régiója a Magas-Tátra és környéke, elsősorban a világ legkisebb területű magashegységének köszönhetően.
A turizmusonline.hu teljes cikke itt olvasható!

 

Forrás és fotó: https://turizmusonline.hu

 

Hirdetés
Hirdetés