A téli zárlat után ismét nyári szezon a Tátrában

A téli zárlat után ismét nyári szezon a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/06/16
A turisták számára ismét megközelíthetővé válnak a völgyek felsőbb részei, a hágókon át vezető turistautak és a magashegyi csúcsok.
Hirdetés

Kezdődik a nyári szezon

Június 15-én befejeződik a több mint 7 hónapig tartó, november 1-én kezdődött téli zárlat, június 16-tól ismét túrázhatunk a Tátra magasabban fekvő jelzett turistaútjain. A turisták számára ismét megközelíthetővé válnak a völgyek felsőbb részei, a hágókon át vezető turistautak és a magashegyi csúcsok. „A Magas- és a Liptói-Tátrában 1800 méter tengerszint feletti magasság felett, elsősorban az északi lejtőkön és az árnyékos területeken azonban még számítani lehet hófoltokra, a régi hó maradványaira. Ezeknek a szakaszoknak a keresztezéséhez maximális figyelemre van szükség” – hívja fel a turisták figyelmét honlapján a Hegyi Mentőszolgálat (HZS). Emlékeztetnek arra is, hogy a kora reggeli és a késő délutáni órákban, amikor a hőmérséklet lecsökken, ezek a területek könnyen lejegesedhetnek.
A hegyimentők arra is figyelmeztetnek, hogy a Tátrában a nyári hónapokat a nagy melegben hirtelen képződő viharok jellemzik. Ezek a hegyekben fokozott kockázatot jelentenek a turisták egészségére, életére nézve. „Ezekben a hónapokban fokozott figyelemmel kell kísérni az időjárás alakulását, a viharokra figyelmeztető előrejelzéseket, melyeket általában kellő idővel előre jeleznek az arra hivatott szolgálatok. A túrákra célszerű a kora reggeli órákban elindulni annak érdekében, hogy a déli órákban már visszafelé tartsunk. Erre azért van szükség, hogy az esetleges viharok ne kitett terepen, nagy magasságban érjenek minket. Senkinek nem ajánlott egyedül túrázni a hegyekben” – tanácsolják a hegyimentők. Ezzel kapcsolatban emlékeztetnek, hogy akár egy kisebb sérülés, vagy egy látszólag jelentéktelen orientációs problémából adódó kimerültség esetén a túra nehezen befejezhetővé válik.

Ne induljunk egyedül túrázni

„Ha valaki mégis úgy dönt, hogy egyedül indul a hegyekbe, elengedhetetlen, hogy a pontos útvonalról tájékoztassa az otthon vagy a szálláson maradt barátait, ismerőseit, akár a szállásadót, vagy közvetlenül a Hegyi Mentőszolgálatot. Fontos, hogy mindig legyen nálunk teljesen feltöltött mobiltelefon, akkor is ha nagyobb csoporttal túrázunk, és arról sem feledkezzünk meg, hogy a hűvösebb környezetben csökken az akkumulátor kapacitása” emelik ki a hegyimentők.

Az elmúlt nyári turistaszezontól kezdődően mindenki számára elérhető egy, az okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás, amely lehetővé teszi a segélyhívás elküldését egy sürgőségi SMS-ben. Ennek nagy előnye, hogy az esemény leírásával együtt elküldi a hegyimentőknek a küldés helyének pontos koordinátáit, amely jelentősen megkönnyíti az érintet személyek lokalizálását. Az alkalmazás ma már Android és IOS eszközökre is elérhető, és díjmentesen letölthető a HZS honlapjáról.

Az alkalmazás tartalmazza a hegyvidéki területekre vonatkozó aktuális információkat, jelzi a lavinaveszély mértékét, információt nyújt a HZS területi központjainak elérhetőségéről, a hegyekben történő mozgással kapcsolatban, valamint alapszintű segítséget jelent az elsősegélynyújtással kapcsolatban.

Az alkalmazáson kívül a Hegyi Mentőszolgálat természetesen saját honlapján (www.hzs.sk), a 052 / 787 7711-es telefonszámon, valamint a regionális központokban közvetlenül is tájékoztatást nyújt a hegyekben tapasztalható körülményekről.
2017 tavaszán került nyilvánosságra, hogy kb. 15 éve nem érvényes a Tátrai Nemzeti Park látogatási rendje, így többek között érvénytelen a téli zárlatról szóló szabályozás is. A nyári időszakban ennek nincs túl sok jelentősége, de amint ebben az ügyben bármilyen érdemi információ jelenik meg, azt természetesen megosztom majd az oldal olvasóival.

Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés