Lelőtték Ingridet, az Ótátrafüreden fára mászó medvét Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/06/07
Hirdetés
Fotó: Richard Sopor
Június 2-án, péntekre virradó éjjel a szlovák vadászok Kokava (Liptovská Kokava) közelében lelőtték azt a szelíd anyamedvét, amely évek óta bóklászott a Magas-Tátra lábánál fekvő településeken, május elején pedig két bocsával együtt Ótátrafüreden felmászott egy húsz méter magas fára. A falu polgármestere, Julius Porubän pénteken azt mondta, a medvét azért kellett megölni, mert rátámadt a vadászokra és a rendőrökre, akik el akarták kergetni a faluból.
Az állat május 5-én vált nemzetközileg is ismertté, amikor a két boccsal együtt felmászott egy magas fenyőfára. Akkor a tűzoltók kötelekkel egy közeli épület felé húzták a fát, majd nagynyomású vízsugárral próbálták megijeszteni a medvét, azt remélve, hogy ettől önszántából visszamászik a földre. Mivel azonban az állatok ettől csak még magasabbra másztak, és nagy volt a kockázata, hogy a kölykök a földre esnek, a tűzoltók felhagytak a próbálkozással. Az anyamedve még aznap délután három óra körül lemászott a fáról, a közeli szemeteskonténerek felé futott, majd eltűnt a fák között. Kisvártatva visszatért, lehozta a kölyköket a fáról, ezután békésen visszatértek az erdőbe.
Szakemberek szerint az anyamedve, amely mintegy három éve időről időre feltűnt a Bilík menedékház környékén, egy nagytestű hím medvétől megrémülve menekülhetett bocsaival a fára, hogy megóvja őket. Sona Paulovicová szerint az állat meglehetősen szelíd volt, nem tartott az emberektől, minden további nélkül elsétált az útjába tévedők mellett.

 

Ingrid kölyke. Fotó: Richard Sopor

 

A medvét már tavaly ki akarták lőni, mert rendszerint a reggeliző emberek közelében, a menedékház terasza alatt tanyázott. Akkor azonban a menedékház alkalmazottainak még sikerült meglágyítaniuk a vadászok szívét, mondván, majd petárdákkal távol tartják az egyébként ártalmatlan betolakodót. Paulovicová szerint azonban mára már az efféle hangkeltő eszközöktől sem riadt vissza.
A májusi fafoglalás után az embereket kedvelő anyamedve, akit időközben nyomkövető gallérral láttak el, és Ingrid névre kereszteltek, újra és újra feltűnt különböző falvakban. A hatóságok figyelmeztetései ellenére a turisták és a helyi lakosok közvetlen közelről fotózták és filmezték a vadállatokat, nem törődve azzal, hogy az anyaállat agresszívvé válhat, ha veszélyben látja kölykeit.
Ingridet és két kölykét május közepén egyszer már elkábították és elszállították a lakott településtől távoli Csendes-völgy erdős részébe, a medvék azonban hamarosan visszatértek az emberek közelébe. Két nappal a kilövése előtt az anyaállattól elvették bocsait, megelőzendő, hogy kölykei védelmében támadóvá váljon. Ingrid azonban a lenyugvás helyett keresni kezdte a bocsokat, és visszatért a faluba, ahol utoljára látta őket.
Az elárvult medvebocsokat átmenetileg a bajmóci állatkertben helyezték el, később egy magyarországi medveparkba telepítik át őket.

 

Forrás és fotó: https://www.hirek.sk

 

Hirdetés
Hirdetés