110 éves a Hosszú-tavi menedékház

110 éves a Hosszú-tavi menedékház

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/06/09
A menedékház története 1907-ben kezdődött, amikor a Nagy-Tarpataki-völgy középső részén, a Testvér-tavaknak is helyt adó Vadorzó-lapályon, 1960 méter magasságban felépült az első menház.
Hirdetés
A Nagy-Tarpataki-völgy felső részében, a Tar-pataki-hát mögött található a sűrűn látogatott Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata, 1960 m). A ház kitűnő kiindulópontja a hegymászóknak, a síalpinistáknak, és kedvelt célpontja azoknak a túrázóknak, akik a menedékházig, esetleg a közelben található magashegyi hágókon át egy másik völgyből ide, vagy innen egy másik völgybe indulnak. Az egész évben nyitva tartó menedékházhoz Ótátrafüredről a Tarajkára vezető zöld jelzésen indulhatunk, onnan a Rainer-kunyhó melletti elágazásig a piros jelzésen, az elágazástól tovább pedig már a kék jelzésen mehetünk, egészen a menedékházig. A túra közepes nehézségű, de akár átlagos kondícióval rendelkező kisgyermekes családok is belevághatnak. A túra átlagos menetideje 3 óra 15 perc. Ezen kívül elérhető a menedékház a Lengyel-nyeregről is, ahonnan előbb a zöld, majd a Rovátkán át a menedékházig vezető kék jelzésen juthatunk el ide. A Téry menedékháztól a Vörös-torony-hágón át vezető sárga jelzésű turistaúton érhetjük el a menedékházat, ez az útvonal azonban a Rovátkán át vezető kék jelzéshez hasonlóan november 1. és június 15. között nem látogatható. A Vörös-torony-hágón át vezető útvonal a Tátra legnépszerűbb hágótúrái közé tartozik, minden évben több száz turista túrázik ezen keresztül a két völgy között és látogatja meg túrája során a menedékházat.

A turisták 1910-től használhatják

A menedékház története 1907-ben kezdődött, amikor a Nagy-Tarpataki-völgy középső részén, a Testvér-tavaknak is helyt adó Vadorzó-lapályon, 1960 méter magasságban felépült az első menház. Az egyszerű, enyhén ferde tetővel fedett kőépületet 1910-ben bocsátották a turisták rendelkezésére.
A Nagy-Tarpataki-völgy látogatottsága a Tarajkára közlekedő sikló átadása, majd a völgybe vezető turistaút kiépítése után kezdett növekedni. Később a turistautat tovább folytatták, ennek is köszönhetően a menedékház egyre népszerűbb lett a turisták körében. 1924-ben a Csehszlovák Turisták Klubja kapta meg a ház kezelését, amely szinte azonnal hozzálátott a ház bővítéséhez és átépítéshez. Az építkezés során a házhoz egy fedett verandát, valamint egy újabb helyiséget csatoltak. A ház első gondnoka 1929-1939 között a turisták körében roppant népszerű Palkovics Dezső volt, akit a kor turistairodalmában is gyakran emlegettek. 1933-ig a menedékházat eredeti rendeltetése, vagy talán fekvése alapján „Vadászház”-nak nevezték, mint „Menedékház a Hosszú-tó felett”, vagy mint „KČST menedékház a Nagy-Tarpataki-völgyben”. A lengyel turisták a nem túl barátságos hajlékot „Trupiarnia” néven emlegették, ami annyit tesz, mint hullaház. Honnan kapta akkor a ház a ma használt, szó szerinti fordításban Rabló menedékház elnevezését? Ezt a nevet egykori gondnokának, Peter Tomčíknak köszönheti, aki egy álmatlanul a házban eltöltött téli éjszakát követően azt mondta, hogy ez a ház csak törvényen kívülieknek (átvitt értelemben a rablóknak) szolgálhat menedékül. A gondnok barátaival együtt a völgyből visszatérve útjelző táblát állított a Zerge szálló közelében, „Zbojnícka chata” (Rabló menedékház) felirattal. A gondnok egyik barátja szerint ugyanakkor a menedékházat a Buchholtz-tavakról (szlovákul Zbojnícke plesá) nevezték el. Vannak olyan vélekedések, hogy a ház nevét a völgyben korábban rendszeresen garázdálkodó orvvadászokról kapta, bármi legyen is azonban az igazság, az új név rövid idő alatt meghonosodott.
A menedékház 1933-ig a téli szezonban zárva tartott. Ez csak a KČST azon erőfeszítéseinek eredményeként változott meg, amelyeket a turista egyesület a téli turizmus népszerűsítése, egyúttal a vandalizmus megelőzése érdekében tett, melynek a menedékház minden évben áldozatául esett. 1936-ban újabb rekonstrukció következett, ekkor kiszolgáló helyiségeket építettek a házhoz. A menedékház a II. világháború idején a megszállt Lengyelországból menekülő lengyelek ideiglenes búvóhelyeként működött, majd a háború után, 1948-ban újabb átépítés következett.
110 éves a Hosszú-tavi menedékház-1
Hosszú-tavi menedékház (2015)
110 éves a Hosszú-tavi menedékház-1
Forrás: Nagy Árpád
Az ekkor teljesen újjáépített menedékház 1998. június közepén leégett. Szerencsére a jelenlévő személyzet és az egyetlen lengyel turista időben el tudta hagyni a házat, ennek köszönhetően személyi sérülés nem történt. Már másnap elkezdték szervezni a ház újjáépítését, ez azonban nem ment könnyen, ugyanis a biztosítás nem fedezte az újjáépítés költségeit. Segítőkész embereknek, vállalkozásoknak és állami hozzájárulásnak köszönhetően kevesebb mint egy hónap alatt felállítottak egy ideiglenes, fából készül kunyhót a ház közelében, majd egy évvel később megkezdődött a menedékház újjáépítése. Ebben a Sherpa Rally teherhordóverseny is részt vállalt, abban az évben ugyanis a versenyzők az építkezéshez szükséges anyagokkal a hátukon versenyeztek a Tarajkáról a menedékházig zajló versenyen. 1999 végén a menedékház ismét üzemelt, de a hivatalos megnyitóra csak 2001 októberében került sor. Az új menedékház a régi ház alapjaira épült, ezért alaprajza nem változott, hatékony elrendezésének köszönhetően azonban a menedékház megnagyobbított étkezője több természetes fényhez jutott. A dupla üvegezésű déli falnak köszönhetően új légfűtési rendszer kezdte meg működését, az energiaellátást benzinmotoros aggregátorral, szélgenerátorral és napelemekkel biztosítják.
A menedékházat 1973-tól Edo (Ľudovít) Záhor vezette, majd 2015-ben a 70 éves Záhort az akkor 28 éves Dominika Dejczöová és Michal Brun (akit Fredy néven ismernek) váltotta a ház bérlőjeként. A menedékház jelenleg 16 ággyal, az étkezőben pedig 48 ülőhellyel rendelkezik. A ház a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) állomása is, a menedékház ellátását hegyi teherhordókkal oldják meg. A menedékházban 10 € megfizetése ellenében lehetőség van a földön vagy a padon aludni, és ugyanennyiért félpanziós ellátást (vacsora+reggeli) is kérhető. A felüdülést és kikapcsolódást keresőknek a két legismertebb és legnépszerűbb hágótúra útvonalán, a festőien szép Nagy-Tarpataki-völgyben található Hosszú-tavi menedékház ideális úti cél, ahol barátságos légkör várja az arra járókat.

Forrás: https://www.pluska.sk; https://www.infoglobe.sk

A menedékház paraméterei (2014.01.01)

Tengerszint feletti magasság: 1960 méter.

Kapacitás: Közös hálóhelyiségben 16 ágy emeletes ágyakon + matracláger.

Megközelítési lehetőségek:
Tarajkáról (Hrebienok) a piros jelzésű Felső turistaúton (Magistrála), majd az abból balra elágazó kék jelzésen a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) 2 óra 50 perc.
Tátraerdőfalváról (Tatranská Lesná) a sárga, majd kék jelzésen 4 óra 15 perc.
Tátralomnciról (Tatanská Lomnica) a kék jelzésen 4 óra 30 perc.
Bérlő: Edo Záhor
Telefon: +421 903 638 000.
GPS: N 49.17668°, E 20.16762°.

 

Hirdetés
Hirdetés