Nyomkövetővel látták el a fára mászó nőstény medvét Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/05/16
Hirdetés
Mozgalmas hétvégéjük volt május elején a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu), munkatársainak. Figyelmüket – ahogy a Tátrába látogató turisták és az ott élők figyelmét is – elsősorban a május 5-én, Ótátrafüred központjában egy vörösfenyőre felmászó nőstény medve és két kölyke kötötte le. A nőstény medve láthatóan teljesen nyugodtan ült a fán, figyelte, mi történik alattuk az utcán, nyalogatta és ápolta a kölykeit. Amikor eljött az ideje, hogy táplálék után nézzen, lassan lemászott a fáról, jóízűen falatozott a járda melletti zöldterületen, majd átkutatott néhány nem medvebiztos hulladékgyűjtő konténert, nem kis szemétkupacot hagyva maga után. A medvecsalád kalandja az Ótátrafüred kellős közepén található fenyőfán természetesen a járókelők figyelmét is felkeltette, ezért az ő biztonságuk érdekében a természetvédők a városi rendőrség tagjaival közösen kénytelenek voltak kordonnal lezárni a fa környékét, nehogy a fűben legelésző medvéhez túl közel kerülő lelkes fotósok sérülésnek legyenek kitéve. A nemzeti park munkatársait nagyon meglepte, hogy sokan a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva beléptek a kordonnal körülzárt területre. Ezzel nem csak saját, hanem a medvék biztonságát is veszélyeztették, hiszen egy esetlegesen bekövetkező támadás során az állatvédőknek ki kellett volna lőni a medvét, függetlenül attól, hogy az csak a kölykeit védte volna a támadással.

 

 

A lengyel kollégákkal együtt gyorsan felállított medvecsapdának köszönhetően május 8-án hétfő reggel a nőstény medvét befogták, elkábították, majd a Tátra Nemzeti Parknak a településektől távoli részére szállították. A nőstény, melyet befogását követően műholdas nyomkövető gallérral láttak el, az aznapi névnap alapján az Ingrid nevet kapta, melynek köszönhetően a jövőben a szakemberek nyomon tudják követni a mozgását. A kölykök a beavatkozás teljes ideje alatt az anyjuk közelében voltak, és segítettek neki a narkózis után ismét eszméletre térni. „A kölyköknek ez kicsit talán traumatikus élmény volt, de végig az anyjuk mellett voltak, és csak akkor tették be őket a szállító ketrecbe, amikor az anyjukra elhelyezték a nyomkövetőt” – mondta el Pavol Majko, a TANAP igazgatója.
A természetvédők bíznak benne, hogy a medvecsalád jól meglesz majd a mély völgyben, és a nőstény teljes figyelmét két kölykének felnevelésére fogja fordítani, a Tátrában közlekedő villamos kürtjét, az autók füstjét, a kattogó fényképezőgépek hangját nélkülözve. Ingrid a hetedik medve a Tátrában, melyet műholdas nyomkövetővel láttak el a szakemberek.
Hirdetés
Hirdetés