Téli kempingezés a Lomnici-csúcs alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/01/30
Hirdetés
A Tátrában eddig egyedülálló kezdeményezés keretében a jelentkezők tapasztalt hegyi vezető felügyelete mellett tölthetnek el egy éjszakát magashegyi környezetben, a Kő-pataki-tó mellett, 1751 méter magasságban. A „Snow Camp” nevű kezdeményezés keretében az érdeklődők négy időpontban, január 28-án, február 11-én és 18-án, valamint március 4-én hivatalos engedély birtokában ismerkedhetnek meg a sokszor szélsőséges téli éjszakai körülményekkel.
„A Lomnici-csúcs lábánál létesített sátortáborban egy magashegyi sátortáborban tapasztalható extrém körülményeket próbáljuk meg szimulálni a nagyközönség számára. A csoport fel lesz szerelve fényszórókkal, -29 °C-ig biztonsággal használható termo hálózsákokkal, polifoam matraccal és előre csomagolt instant élelmiszerekkel. Az akcióban való részvételt azoknak javasoljuk, akik nem félnek attól, hogy a szabadban, alacsony hőmérsékleten töltsenek egy éjszakát” – mondta Lukáš Brodanský, a „Snow Camp” egyik szervezője.

 

 

A téli sátortábort szakmai szempontból a tapasztalt téli expedíciós hegymászó, Peter Tomko hegyivezető felügyeli a helyszínen. „A feladatom a sátorozással és a téli bivakolással kapcsolatos saját tapasztalataim megosztása a résztvevőkkel. Támogatom azokat, akikben megvan a megfelelő tisztelet az ilyen tevékenység iránt. Minden résztvevő megkapja a szükséges eligazítást a sátornak a hegyvidéki terepen, téli körülmények között történő felállításával kapcsolatban. Megismerkedhetnek a körülményeknek megfelelő hálózsákokkal, derékaljakkal, a fogyasztásra ajánlott ételekkel és italokkal, aztán az öltözködésre vonatkozó előírások figyelembe vételével saját sátrukban, egyedül tölthetik az éjszakát, nem megfeledkezve felszerelésük megfelelő téli tárolásáról sem” – mondta Tomko.
A tapasztalt hegyivezető rámutatott, hogy a jelentkezőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy egy téli sátrazás teljesen más, mint ugyanez nyári körülmények között, különösen a levegő hőmérséklete, a szél és a hó miatt. „Ilyen körülmények között fontos tudni, hogy a hó vízből áll, a víztől minden nedvessé válik, a nedvesség pedig lehűti a környezetet. A résztvevőknek azt ajánlom, hogy érkezés előtt olvassák el a téli magashegyi és hegymászó expedíciókról szóló könyveket, írásokat. Ezekből megismerkedhetnek mások ilyen irányú tapasztalataival, testüket pedig hideg vízzel történő zuhanyozással készítsék elő erre az éjszakára. Nem ijedhetnek meg a fagyos időben történő gyaloglástól, különösen azért nem, mert itt a hideg és a fagy olyan tény, amely állandóan jelen van, és nekünk alkalmazkodni kell hozzá” – fejezte be mondandóját a hegyivezető.
A különleges éjszaka Tátralomnicon kezdődik, ahonnan egy ratrak viszi fel a jelentkezőket a Kő-pataki-tóhoz, ahol felállítják a sátraikat és száraz, instant ételt kapnak, pontosan olyat, amilyennel a profik is feltöltik energiaszükségleteiket a Himalájában. Az estet hegyi témájú filmvetítéssel tarkítják egy közeli menedékházikóban, majd a biztonságos, de bizonyára rendhagyó alvásról akár -28°C hőmérsékletben is használható termo hálózsákok, speciális matracok és extrém feltételekre készült sátrak gondoskodnak. Jelentkezni személyesen Tátralomnicon az Infocentrumban, vagy on-line lehetséges, előző nap 15:00 óráig.
 
A Snow Cap ára Az ár tartalmazza:
1 éjszaka sátorban a Kő-pataki-tónál
Ratrakkal történő felszállítás a táborhelyre
Hegyi vezető társasága, oktatás
Kempingfelszerelés kölcsönzése (hálózsák, sátor, matrac)
Vacsora víztelenített turistaeledel formájában
Esti program az Encián Galériában
Reggeli a Restaurant Skalnaté pleso étteremben
Felvonójegy a Kő-pataki-tótól Tátralomnicra
Amit nekünk kell magunkkal vinni:
Meleg téli ruházat és magas szárú téli túrabakancs
Tartalék váltóruházat, két pár kesztyű
A sátrakba csak száraz ruhában lehel belépni – egy réteg termo alsóruházat és zokni elégséges.
Peter Tomko a Magas-Tátrai Hegyivezetők Egyesületének tagja, hegymászó oktató, 1994-től hegyivezető. Egy dél-amerikai expedíció keretében megmászta az amerikai kontinens legmagasabb csúcsát, az Aconcaguát (6959 m), valamint az Ama Dablam 6812 méteres csúcsát a Himalájában, ezek mellett több hegymászó expedícióban vett részt az Alpokban és a Magas-Tátrában.

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés