Egy helyen meglátogathatunk minden tátrai menedékházat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/11/29
Hirdetés
Amennyiben szeretnénk megtapasztalni valamelyik tátrai magashegyi menedékház hangulatát, ahhoz bizony kb. három órát kell felfelé gyalogolnunk, majd ugyanannyit lefelé is. Ennyit azonban nem mindenki tud és képes gyalogolni a sziklás, tátrai turistautakon.
A Tarajkán (Hrebienok) évek óta elhagyatottan, romos állapotban álló három egykori bírói torony még az 1976-os Alpesi Sí Világkupa versenyeire épült. Ezekben a csaknem összedőlt tornyokban néhány héttel ezelőtt az összes tátrai menedékház, így pl. a legendás Rainer-kunyhó, a Zamkovszky- vagy a Hosszú-tavi menedékház makettjét megtekinthetik az érdeklődők. „Felhívott az unokatestvérem, aki kibérelte és saját költségén helyreállította ezeket a tornyokat. Elhatároztuk, hogy valami olyan célra szeretnénk ezeket hasznosítani, ami vonzza az embereket, az erre járó turistákat. Reményeink szerint ezekbe a haldokló tornyokba az ikonikus tátrai menedékházak makettjei hozzák vissza az életet” – mondta el Peter Trembáč (59), a menedékházak makettjeinek tervezője és megalkotója.

 

 

„Egy hónap alatt legfeljebb két menedékház makettjét készítem el. Az apró épületeket megpróbálom a lehető legpontosabban, a legapróbb részletekig kidolgozni, megpróbálva visszaadni a ház környezetének hangulatát is” – folytatta az alkotó. A kis épületek – melyek hű másolatai a völgyekben álló eredeti épületeknek – hátterében nem hiányzik a menedékházak ablakaiból nyíló kilátás sem, amely a tátrai tájat próbálja meg lemásolni. Ezeket természetes gránitkövek, valamint medvál, mormoták és hegymászók stilizált modelljei egészítik ki. Október elején nyolc menedékház modellje volt megtekinthető, további két menedékház modelljét október hónapban tervezte elkészíteni az alkotó.
Jelenleg az alábbi menedékházak miniatűr modelljei láthatók a tornyokban:
Szoliszkó menedékház (Chata pod Soliskom, 1830 m)
Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m)
Rainer kunyhó (Rainerova chata, 1305 m)
Zamkovszky menedékház (Zamkovského chata, 1475 m)
Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata, 1960 m)
Téry menedékház (Téryho chata, 2015 m)
Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese, 1551 m)
Majláth menedékház (Majláthova chata pri Popradskom plese, 1500 m)
Kő-pataki menedékház (Skalnatá chata, 1751 m)
Gyopár menedékház (Chata Plesnivec, 1300 m)

 

Forrás és fotó: https://www.cas.sk; Jan Prexta

 

Hirdetés
Hirdetés