Búvárok takarították a tátrai tavakat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/17
Hirdetés
A 23. alkalommal megrendezett „Tiszta vizek” (Čisté vody) akció keretében 2016 októberének első hetében három tátrai tóból a búvárok 191 kilogramm hulladékot hozott a felszínre. A Magas-Tátrában megrendezésre kerülő Búvárfilmek Nemzetközi Fesztiváljának keretében évente megszervezett takarítási program célja minden évben a tátrai tavak szennyezettségének csökkentése. „A búvárok ezúttal ismét merültek a Csorbai-tóban is, melyet az utóbbi három évben a tó vizének zöld elszíneződése és ennek következtében átláthatatlansága miatt kénytelen voltak kihagyni a programból” – mondta Maroš Petrík, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének igazgatóhelyettese. A kb. 8 °C hőmérsékletű vízbe 28 búvár merült le. A Poprádi-tavat öt búvár takarította, akik kb. 2 kg. hulladékot hoztak fel a tó mélyéből, a Felkai-tóból pedig másfél kg. szemetet sikerült összegyűjteni.

 

A felszínre hozott hulladék összetétele hasonló a korábbi években összegyűjtött hulladékhoz „Üveg- és műanyag palackok, dobozos italok dobozai, csomagoló anyagok, műanyag pohár még a 70-es évekből, kötöző anyagok, és néhány fém építési hulladék” – mondta Petrík.

 

A tavak takarítását végző cseh és szlovák búvárok, köztük nők is munka közben minden tőlük telhetőt megtesznek saját biztonságuk érdekében. „Merülés előtt mindenkit, aki lemerül regisztrálunk, csakúgy, mint a felszínre érkezés után. A búvárok párban merülnek, és iránytűvel is rendelkeznek”- magyarázza az igazgatóhelyettes, hozzátéve, hogy a Csorbai-tó nagysága közel 20 hektár, átmérője kb. 500 méter, ezért aztán nagyon óvatosnak kell lenniük. A búvárok munkájukat elvégezve többnyire mosolyogva jöttek fel a vízből, melynek oka a TANAP igazgatóhelyettese szerint a tátrai tavakban történő merülés lehetősége volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés