Egyre több turistát vonzanak a medvemegfigyelő túrák Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/20
Hirdetés
A medvék, és más, a Tátrában vadon élő állatok megfigyelésének lehetősége főleg a külföldről, elsősorban a Nagy-Britanniából érkező turistákat érdekli. A szolgáltatást kínáló Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) igazgatója, Pavol Majko elmondta, hogy évente mintegy tíz ilyen szakképzett vezető vezetésével lebonyolított vadállat megfigyelő túrát sikerül megszervezni, különösen ügyelve a medvékre. „Ez a tevékenység növeli a nemzeti park vonzerejét, hiszen egy-egy ilyen túrán a látogatók természetes élőhelyükön láthatják a tátrai állatokat anélkül, hogy megzavarnák az állatok mindennapjait. Teljesen más természetes környezetükben látni ezeket az állatokat, mint az állatkertekben, parkokban, rácsok mögé zárva” – mondta el az igazgató. Elmondása szerint ilyen jellegű szolgáltatás már régóta működik számos afrikai nemzeti parkban.

 

A medvék életének megfigyelésére szervezett szafarik a tavaszi hónapokban kezdődnek, de az erdei termések beérésének idején jelentősen megnő az erre irányuló igény. „Augusztusban két ilyen túrát szerveztünk, a medvék azonban még most, szeptember elején is megfigyelhetők, miközben  lassan már készülnek a téli álomra” – tette hozzá Majko. Amíg Afrikában az ilyen túrákat gépjárművel bonyolítják le, addig a Tátrában ezeket a megfigyeléseket gyalogtúra keretében lehet végrehajtani. A nemzeti park szakképzett túravezetői a medvék, a zergék, a mormoták és a ragadozó madarak mellet bemutatják a jelentkezőknek a Tátra állat- és növényvilágának ritkaságait.

 

 
A természet- és madármegfigyelő túrákat nagyjából 3 éve a nemzeti parkon belül létrehozott iroda munkatársa, az elkötelezett természetvédő, Ján Dobšovič szervezi. A szolgáltatás beindításával hosszú ideig kacérkodtak a nemzeti park vezetői, majd 2011-ben a szakemberek sokéves tapasztalatait felhasználva sikerült megvalósítani a projektet. „Elsősorban azokra a területekre összpontosítunk, ahol magasabb az ott élő medvék száma, ez azonban nem veszélytelen dolog. Egyesek úgy nevezik a túrát, hogy sétálós szafari. Mivel ez egy nemzeti park, nem mehetünk autóval a vadállatok közelébe, ezért keresünk egy olyan pontot, ahonnan megfelelő a kilátás” – mondta Dobšovič. Elmondta azt is, hogy a medvéket a modern technikai eszközöket felhasználva figyelik meg. „A szabad természetben figyeljük meg őket, nem pedig a hulladékgyűjtő konténerek közelében, és így láthatjuk, hogyan viselkednek saját közegükben, a természetben” – tette hozzá.
 
A szakember szerint a medve megfigyelő túrák, valamint a nem túl nagy számban előforduló madármegfigyelő túrák a természetvédelem népszerűsítésére is alkalmasak. „Az állatokat az erdő felső határáról figyeljük meg. Tekintettel arra, hogy ez a fejlett technológia segítségével és a távolból történik, ez a résztvevőkre semmilyen veszélyt nem jelent. A természetet sem veszélyeztetjük, hiszen a megfigyelések a jelzett turistautakról történnek. Így pl. a medvék nem is észlelik, hogy 500-1500 méter távolságból figyeljük a mozgásukat” – magyarázza a szakember. Elmondta azt is, hogy a megfigyelőtúrák iránt főleg a külföldi turisták érdeklődnek. „A túrák időpontja elsősorban az időjárástól függ, a megfigyelések a hó olvadásával párhuzamosan kezdődnek, és az első őszi havazással végződnek, de ez minden évben más időpontban történik meg” – mondta a szakember. Az állatmegfigyelő túrára a TANAP Igazgatóság e-mail címén (stanap@sopsr.sk) lehet jelentkezni.

 

Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; Fotó: Adam Wajrak

 

Hirdetés
Hirdetés