A Magas-Tátra egyre népszerűbb a turisták körében Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/22
Hirdetés
A Magas-Tátra a hamarosan véget érő nyári idénnyel az ország történetének egyik legsikeresebb nyári szezonján lesz túl. A tátrai Idegenforgalmi Körzeti Szervezet (OOCR) szerint a régió turisták százezreit vonzotta. A szervezetnek ugyan még nincsenek hivatalos adatai a nyári hónapokról, azonban Andrea Žigová, az OOCR igazgatója szerint a jelenlegi becslések forgalomnövekedést mutatnak az elszállásolások és az egynapos kirándulások tekintetében is. Ezt a helyi adók beszedéséből becslik, amelyet az OOCR Poprád, Csorba (Štrba) és a Magas-Tátra alatt elterülő településeken szedett be. A látogatók 60 százalékát szlovák turisták alkották, a külföldiek közül a legtöbben Csehországból és Lengyelországból érkeztek, de jöttek turisták Magyarországról, Németországból. Izraelből, sőt, Japánból és Kanadából is. Az igazgató elmondása szerint a látogatottság növekedéséhez nemcsak a hegyek szépsége és a gyönyörű környezet, de a jelenlegi biztonsági helyzet is hozzájárult, ezért rengeteg szlovákiai lakos vagy csehországi turista döntött a közeli nyaralás mellett. Fontos tényező volt még a kellemes nyári időjárás, főleg augusztusban, valamint a rendezvények és a szolgáltatások széles kínálata.

 

A nyár során sokan a családos rendezvényeket vették célba. Az idén is megrendezték a Medvedie dni és a  Svište na Plese rendezvényeket, amelyek látogatottsága jelentősen nőtt. Az előbbire például az igazgató szerint 12 százalékkal többen érkeztek, mint 2015-ben, a Tarajkára (Hrebienok) mintegy 37 ezer látogató érkezett. A látogatók több kulturális program közül is választhattak, valamint az itt tartózkodás alatt élvezhették a Tatry Card által nyújtott kedvezményeket, amely például ingyenes közlekedést biztosít a régióban a környezetkímélő eszközökön. A kártya ingyenes balesetbiztosítást is tartalmaz, a nyári hónapok során mintegy 16 ezer kártyát igényeltek.

 

Žigová elmondása szerint sokan remélik, hogy az őszi hónapokban is sikerül majd idecsalogatni a turistákat, főleg akkor, ha az időjárás alkalmas lesz túrákra, hegymászásra és más szolgáltatások igénybevételére.

 

Forrás és fotó: https://www.korkep.sk 

 

Hirdetés
Hirdetés