Medvebiztos kukákat kapnak a tátrai települések Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/08/30
Hirdetés
Egyre rosszabb a medvehelyzet a Magas-Tátrában. Az elszemtelenedett vadállatok egyre inkább elveszítik az embertől való félelmüket, és a kukákba kidobott ehető hulladék miatt bemerészkednek a lakott területekre. A helyiek a kilövésüket sürgetik, a Tátrai Nemzeti Park és a környezetvédelmi minisztérium szerint kevésbé radikális megoldásra van szükség annak érdekében, hogy elkerüljék a medvetámadás lehetőségét.
A szlovák állam ezért 1,5 millió eurót ad az önkormányzatoknak medvebiztos hulladékgyűjtő konténerek beszerzésére és olyan intézkedések életbe léptetésére, amelyekkel elejét lehet venni medvék és emberek találkozásának a Tátrában – jelentette be Solymos László szlovák környezetvédelmi miniszter. Csütörtöki sajtótájékoztatóján a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a probléma megoldására – a medvék „kukázására” a tátrai településeken – nem megoldás az, hogy kilőnek tucatnyi medvét, ahogyan azt a közelmúltban Tátraváros önkormányzata kérte.

 

A környezetvédelmi minisztérium a kommunális hulladék kezelésének megváltoztatásában látja a megoldást. Különlegesen záródó tartályokat fognak kihelyezni a kommunális hulladéknak a térségben, amelyeket a medvék képtelenek lesznek megdézsmálni. „Tátraváros önkormányzata 1,3 millió eurós támogatást kapott arra, hogy olyan konténereket helyezzenek el, melyeket a medvék nem tudnak kinyitni, és ezáltal nem férnek hozzá a táplálékoz” – tájékoztatott Solymos László környezetvédelmi miniszter.

 

Tátraváros önkormányzata néhány hete 20 barnamedve kilövésére kért engedélyt, mivel az állatok elszaporodtak, és rendszeresen bejárnak a legmagasabb szlovákiai hegység több településére. Az önkormányzat a településeken kóborló medvék nagy száma miatt engedélyt akart kapni arra, hogy a településeket egy kilométeren belül megközelítő húsz medvét kilőhessék. A környezetvédelmi tárca csak két állat kilövését engedélyezte.
 A Tátrai Nemzeti Park igazgatója szerint egyre komolyabb a helyzet. Pavol Majko elmondta, Tátravárosban a városi rendőrségre szinte minden este érkezik bejelentés medve-ügyben. A lakosoknak sípokat, csengőket osztottak ki, hogy legyen mivel elriasztani a vadállatokat. Az igazgató szerint a medvék leginkább azért látogatják rendszeresen a településeket és túrják fel a kukákat, mert a térség erdőiben az illegális gyűjtögetők tömegesen szedik le engedély nélkül a gyümölcsöket, például a vörös- és feketeáfonyát, és gyűjtenek gombákat. A medvék őket is veszélyeztetik, ezért a nemzeti park igazgatósága a rendőrség bevonásával heti rendszerességgel tart ellenőrzéseket az illegális gyűjtők körében, és szükség esetén magas bírságot vetnek ki rájuk.
Szlovákiában mintegy 1200 medve él, ebből 120-130 a Magas-Tátárában, ahol Tátraváros önkormányzata áprilisban szükségállapotot rendelt el a barnamedvék szokatlan elszaporodása miatt, és azt tanácsolta a lakosságnak és a térségbe látogatóknak, hogy sötétedés után kerüljék az utcákat és a szemeteskukákat, nehogy élelem után kutató medvékkel találkozzanak.

 

Forrás: https://inforadio.hu; https://inforadio.hu; Fotó: www.topky.sk

 

Hirdetés
Hirdetés