A medvék új generációja nem fél az emberektől Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/06/07
Hirdetés
Mostanában nem számít ritkaságnak a tátrai településeken medvével találkozni. Ezt az alábbi nem hétköznapi videó is bizonyítja, amelyet Felsőerdőfalván (Stará Lesná) rögzített egy helybéli. Látható, hogy miközben a medve a hulladékgyűjtőben zavartalanul kutat élelem után, és sikeresen kiszedi a szemeteszsákokból a romlott finomságokat.
Az utóbbi időben megfigyelhető, hogy a tátrai medvék elveszítik az emberrel szembeni természetes félénkségüket és tiszteletüket. A felnövekvő új generáció már tudja, hogy az emberi településeken mindig, és viszonylag könnyen találnak élelmet. A videón látható fiatal medve minden bizonnyal mindenevő, akit a nézők sem zavarnak a romlott élelmiszerek utáni kutatásban. Fényes nappal kutat a konténerben, amely nagyon könnyen az emberrel történő konfliktushoz vezethet, ez azonban láthatóan nem zavarja őt.
 
 

 

Amint közeledik az este, és sötétedni kezd, a tátrai települések lakóinak nyitott szemmel kell járniuk. A településeken járva bármikor találkozhatnak medvével, amelyek a hulladékgyűjtő konténerekben keresik vacsorájukat. Az alábbi videón viszont azt láthatjuk, amint egy találékony medve teljesen más szándékkel járt-kelt az alsótátrafüredi gyermekszanatórium parkjában. Útban a szemétgyűjtő konténer felé ez a medve talált egy labdát, amellyel a felvétel tanúsága szerint egészen jól elszórakozott. Szerencsére ebben az időben egyetlen gyermek sem tartózkodott a gyermekszanatórium parkjában. A felvétel kora este, 8 óra körül készült, és azt egy, a szanatóriumban kezelt gyermekét meglátogató édesapa készítette.
 
Az intézmény egyik vezetője, Milan Parimucha elmondta, hogy a medve már régóta errefelé kóborol, rendszerint azért, hogy a hulladékgyűjtő konténerekből táplálékhoz jusson. Mivel a terület nincs bekerítve, a medve a lehető legrövidebb utat választja. Parimucha hozzátette, hogy a Tátrában kóborló medvék miatt az intézet acélkonténerek beszerzéséről döntött, melyekből a medve nem tudja kiszedni a hulladékot.

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés