Rendkívüli helyzet a Tátrában a medvék miatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/04/11
Hirdetés
Tátraváros önkormányzata 2016. április 7-én válságstábot állított fel, majd április 8-án, pénteken 10:00 órákor rendkívüli helyzetet hirdetett ki a tátrai településeken. Ennek oka, hogy a téli álmukból felébredt barnamedvék egyre gyakrabban merészkednek az emberi településekre, ahol veszélyeztetik az ott lakókat és az oda érkező turistákat. Ján Mokoš, Tátraváros polgármestere elmondta, hogy régebben is gyakran találkoztak az emberek medvékkel, de újabban már támadnak, és egyre agresszívabbak az állatok, melyeknek a településeken való feltűnése a tél végétől kezdve a tavaszi időszakban egyre fokozódik. Tátraváros lakóinak ismét főhet a feje a medvék miatt, akik már nem csak a hulladékgyűjtő konténereket látogatják, de megpróbálnak bejutni a lakóházakba és más épületekbe is. Az utóbbi időszakban ótátrafüredi és újtátrafüredi szállodákból és panziókból, Felsőhágiból és Alsótátrafüredről az általános iskolából, ugyancsak Alsótátrafüredről az óvodából, Tátralomnicról, Barlangligetről közüzemi létesítményekből, valamint több tátralomnici lakóházból érkezett ilyen bejelentés.

 

Az ember és a medve közvetlen találkozása főleg azért veszélyes, mert a barnamedvék újabban nem mutatnak félénkséget, inkább agresszívan viselkednek. Az ilyen incidensek száma meghaladja a korábbi években tapasztalt hasonló esetek számát. „A medvék naponta bejárnak a településekre, de amíg korábban ezek a látogatások reggel vagy este történtek, mostanában nem ritka, hogy a déli órákban tűnnek fel a medvék. Március 30-án 14:00 órakor pl. egy medve csaknem behatolt a Hotel Bystrina épületébe, akit sikerült elkergetni, de ez nem szegte kedvét, és egy óra múlva ismét ott volt” – mondta Miroslav Kolodzej, Tátráváros városi rendőrségének vezetője. Alsótátrafüredről egy asszony tett bejelentést, aki a közelben járkáló medve miatt néhány percig nem tudott kiszállni az autójából. „Nagyobb gond, hogy megtörtént az első medvetámadás is. Felsőhágiban egy medve megtámadott egy kutyát, melyet a gazdája sétáltatott mindössze 5 méterre a lakóépület bejáratától, és megpróbálta bevonszolni őt az erdőbe” – tette hozzá Kolodzej.

 

A kialakult helyzetre tekintettel Tátraváros polgármestere válságstábot állított fel, amely folyamatosan elemzi a helyzetet, és meghozza a szükséges intézkedéseket. „A kritikus és veszélyes helyzetek elkerülése, valamint a polgárok élete és testi épségének védelme érdekében azonnal meg kell tenni azokat az intézkedéseket, melyek visszaszorítják a medvéket a tátrai településekről” – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, hogy tudatában vannak, hogy a medvék természetes élettere a régió, de az embereknek is meg kell legyen a helyük a vidéken.  Egyúttal elmondta, hogy korábban a medvék csak az utakon és az ösvényeken fordultak elő, de idén már több olyan esetről tudnak, amikor az állatok házakba is betörtek. A polgármester szerint az állatok merészségének oka, hogy nagyon elszaporodtak, illetve, hogy hozzászoktak a könnyen hozzáférhető háztartási szeméttárolókhoz. „A fiatal medvék az anyjukkal együtt az utóbbi években annyira hozzászoktak a kukákhoz, hogy mára természetes élelemforrásnak tekintik a hulladékgyűjtőket” – állapította meg a polgármester. Egyúttal arra is rámutatott, hogy a Tátra fontos turistaközpont, ahol nem szeretnének pánikot kelteni. „Mindent meg kell tennünk nem csak Tátraváros lakói, de az ide érkező turisták biztonsága érdekében is. Ezért úgy döntöttünk, hogy a helyzetet azonnal, még a nyár idegenforgalmi szezon előtt igyekszünk megoldani. Májusban érkeznek az első osztálykirándulások résztvevői, addigra mindenképpen ellenőrzésünk alatt akarjuk tartani a helyzetet” – tette hozzá Mokoš.
 
Azzal, hogy a helyzet nagyon rossz, amellyel foglalkozni kell, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) is egyetért. Hozzáteszik azonban, hogy a tátrai régióban több évtizede nem volt könnyebb sérülésekkel, vagy súlyosabb következményekkel járó medvetámadás. „A TANAP igazgatóságának a szakmai véleménye szerint a lehetséges medvetámadások legfőbb oka az, hogy a szinantróp medvék elveszítik az emberrel szembeni természetes félénkségüket. Ez a későbbiekben, hosszú távon akár azt is eredményezheti, hogy az ismételt medvetámadások – különösen a Magas-Tátrában – akár emberéletet is követelhetnek”.
A Tátrába látogatók ebben a rendkívüli helyzetben további értesítésig kötelesek követni a válságstáb utasításait. Az intézkedések minden intézményben, turista szálláshelyen, a lakóházakban kifüggesztésre kerülnek, és természetesen közzéteszik azokat Tátraváros honlapján is.
A Magas-Tátrában már hosszú ideje gondot jelentenek a településekre látogató medvék. A közelmúltban ezt megerősített hulladékgyűjtő tartályok kihelyezésével akarták megszüntetni, a projekt azonban nem vezetett eredményre. A Környezetvédelmi Minisztériumban a közelmúltban ismét kiírt egy hasonló projektre vonatkozó pályázatot, melyben 74 db. medvebiztos hulladékgyűjtő konténer elkészítésére és kihelyezésére várják a pályázók jelentkezését.

 

 

Hirdetés
Hirdetés