Újabb dinoszaurusz lábnyomokat fedeztek fel a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/01
Hirdetés
A felső-triász időszakából – mintegy 200 millió évvel ezelőtt, a mezozoikumból – származó leletek viszonylag ritkák, szlovák geológusok első alkalommal 1976-ban fedeztek fel dinoszaurusz lábnyomokat Szlovákiában. Több mint 30 évvel később, 2011-ben a lengyel Grzegorz Niedźwiedzki által vezetett paleontológus csapat nem csak a Tátra szlovák oldalán, de a lengyel lejtőkön is további hasonló maradványokra bukkant az azonos rétegekben. A tudósok hét különböző fosszília nyomait tudták azonosítani. Megtalálták pl. egy két lábon járó ragadozó dinoszaurusz lábnyomát, egy, a Dilophosaurusok családjába tarozó állat nyomait – amely a Jurassic Park című filmben is felbukkant –, kisebb növényevő dinoszaurusz nyomait, valamint olyan nagytestű ősi növényevő lábnyomát, mint amilyen pl. a Camarasaurus volt.

 

 

A tudósok a megkövesedett lábnyomokból nem csak a dinoszauruszok, hanem más, az ősidőkben élt állatok életére, viselkedésére is következtetni tudnak. A 2001-ben felfedezett lábnyomokat a Csendes-völgy felső részének rétegeiben találta meg a tudóscsoport. A dinoszauruszok és más állatok fosszilis lábnyomai a több millió évvel ezelőtti világról mesélnek a ma emberének. A leletek azt mutatják, hogy a dinoszauruszok nem ügyetlen, esetlen lények voltak, az állományok aktív társasági életet éltek, vigyáztak a kicsinyeikre és megvédték őket a ragadozóktól. A lábnyomok vizsgálata során a tudósok azt is megállapították, hogy a dinoszauruszok lába a testükre merőlegesen helyezkedett el, mint a madaraknál vagy az emlősöknél. Farkukat általában a föld felett, felemelve tartották, ezért a dinoszauruszok farkának nyomai meglehetősen ritkák.
A jó állapotban fennmaradt megkövesedett lábnyomokat egy őskori tó egykor homokos partját őrző rétegben találták a tudósok. A homokból később homokkő képződött, ebben maradtak fenn az eredeti dinoszaurusz lábnyomok, melyekről a tudósok gipszből kiöntött lenyomatokat készítettek. A kiöntött lábnyomok mellett találtak még két önálló lábnyomot.
Érdekesség, hogy a Tátra a „dinoszauruszok korának” is nevezett mezozoikum idején (251 millió évvel ezelőtt kezdődött és 65 millió évvel ezelőtt ért véget) még nem létezett. Abban az időben Európát tenger borította, melyből csak kisebb szigetek emelkedtek ki. A Tátrához legközelebbi nagyobb szárazföld, melyet ma Cseh-masszívumnak hívnak, a hegységtől nyugatra emelkedett. A dinoszauruszok lábnyomai, valamint a Tátrában megtalált növényi fosszíliák azt mutatják, hogy ezen az északi részen szárazföld terült el. A sziklák, melyekben megmaradtak a dinoszauruszok lábnyomai, eredetileg vízszintes rétegek voltak, melyekből a Tátra mintegy 100 millió évvel ezelőtt felgyűrődött. A középső triász kori tengerből kiemelkedő egykori szigeten fekvő tó partján megtalált eredeti lábnyomok ennek a felgyűrődésnek köszönhetően maradtak fenn, és kerültek korunkban napvilágra. 

 

Forrás és fotók: https://tech.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés