Új bérlők a Hosszú-tavi menedékházban

Új bérlők a Hosszú-tavi menedékházban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/20
2015. november 12-től Dominika Dejczöová és Michal Brun (akit Fredy néven ismernek) veszi át a Nagy-Tarpataki-völgyben található Hosszú-tavi menedékháznak (Zbojnícka chata) vezetését.
Hirdetés
2015. november 12-től új bérlője lesz a Nagy-Tarpataki-völgyben található Hosszú-tavi menedékháznak (Zbojnícka chata). Sikeres pályázatuknak köszönhetően a menedékház vezetését Dominika Dejczöová és Michal Brun (akit Fredy néven ismernek) veszi át a ház vezetését. Annak ellenére, hogy egyikük sem a Tátrában született, korábban mindketten sok éves tapasztalatra tettek szert a Zamkovszky menedékházban. Emiatt az várható, hogy a Hosszú-tavi menedékházban fújó új szelek ebből az irányból érkeznek majd. Ezzel összefüggésben a hiking.sk interjút készített a párossal, amelynek alapján az a benyomásuk támadt, hogy a Hosszú-tavi menedékház a jövőben inkább evolúciós fejlődésnek, mint forradalomnak néz elébe.

Honnan származol, és mióta dolgozol a Tátrában?

Fredy: Zsolnáról származom, és 14 éve dolgozom a Zamkovszky-menedékházban. Dolgoztam még a Zöld-tavi menedékházban, és teherhordóként a Hunfalvy-völgyi menedékházban.

Dominika: Pöstyénben születtem, és kb. 7 éve kerültem a Magas-Tátrába, alapvetően szintén a Zamkovszky-menedékházban.

Dominika Dejczöová és Michal Brun
Dominika Dejczöová és Michal Brun
Dominika Dejczöová és Michal Brun
Milyen szabadtéri sportokat űzöl?
D: Hegymászás, síelés, kicsit túrázom is…
F: …síalpinizmus, kicsit barlangászom is.
Ezek közül melyik a legfontosabb számodra?
D: Talán a hegymászás. Télen-nyáron.
Vannak valamilyen versenyzői tapasztalataid?
D: Kizárólag mint szervezőnek.
Mit szerveztél?
D: Jégmászó-film fesztivált a Zakmovszkyban.
Melyik a legszebb hely a Tátrában?
D: Természetesen a Közép-orom.
F: Számomra? Nem tudom. Nincs konkrét kedvencem, az egészet szeretem. Talán mégis a Fekete-Jávor-völgy.
Janka elengedett a Zamkovszkyból (Jana Kalinčíková, az ottani bérlő – a szerk.)?
D: Egy kicsit talán sajnálja, hogy így alakult, de mivel ez örömet okoz nekünk, elengedett. Támogat minket.
A Pályázatról
Gondoltad volna valaha, hogy egy tátrai menedékházat fogsz vezetni?
F: Igen, gondoltam rá. Tavaly már a Téry-menedékházra is pályáztunk, előtte pedig egyedül is pályázta a Téryre. Most pedig ismét együtt a Hosszú-tavira. Szóval ez már a harmadik próbálkozás volt.
Mi döntött leginkább a Ti pályázatotok mellett?
D: A miénk volt a legjobb ajánlat.
Mit gondolsz, a több éves szakmai tapasztalat, vagy a magasabb ajánlat döntött?
F: Nem, ez nem csak a pénzről szól. Itt minden számított. A tapasztalat, a fejlesztési tervek. A tulajdonosok három részre osztották a pályázatot, melyet benyújtottunk, melyet aztán külön-külön pontoztak.
D: Nem a miénk volta a legmagasabb összegű ajánlat, így nem csak a pénz számított.
A Hosszú-tavi menedékházat hosszú évtizedekig vezető Edo Záhoryt váltjátok, aki az utolsó pillanatban mégiscsak pályázott. Milyen érzés volt nyerni a jelenlegi bérlővel szemben?
D: Én ezt nem úgy élem meg, hogy nyertünk valaki ellen, hanem úgy, hogy a tulajdonosok fiatalos lendületet szerettek volna a házba vinni, kipróbálni valami újat. A tulajdonosok nem tudták, hogy mi is pályáztunk, de Igor Koller (a társtulajdonos egyesület vezetője – a szerk.) ismert minket, bár munka közben soha ne találkoztunk. Ezért úgy vélem, hogy az ajánlatunk és a benne foglalt tartalom miatt nyertünk. Aztán hogy mi lesz, az a jövő zenéje. Most még nagy a felhajtás körülöttünk, mindenki azt kérdezi, mi lesz ezután?
F: Számomra ez nem túl kellemes érzés. Az eddigi bérlő sok éven át saját kezével alakítgatta a házat, sok mindent csinált a menedékházban. De valahogyan majd csak megértjük egymást. Az első beszélgetésen minden rendben volt.
Szóval akkor nem lesz olyan viharos a váltás, mint volt a Zöld-tavi menedékházban, Juraj Gantner távozása után?
F: Nem, megállapodtunk, hogy nyugodtan intézzük a váltást. Nem rabolja ki a házat.
Együtt van már a leendő csapat? Teherhordók, konyhások, mindent átgondoltatok?
F: Igen, azt hiszem, együtt a csapat. Többen maradnak a régiek közül, és ez az előttünk álló télre elegendő lesz. Kénytelenek vagyunk takarékosodni, spórolni, egyelőre nem jönnek új dolgozók.
D: Csak tavasszal vagy nyáron látunk hozzá az új tervek megvalósításához, amikor a Tátra tele van turistákkal.
A Hosszú-tavi menedékház a második legfiatalabb menedékház a Magas-Tátrában (1998-ban, egy tűzvész után lett újjáépítve). Milyen fontos technikai kihívások várnak rátok?
F: Szeretnénk felújítani a vízellátást, mert télen az egyik tóból át kell szivattyúzni a vizet a másikba. Aztán természetesen fel kell újítani a WC-t, bár ez jelenleg is felújítás alatt áll. A jövőben a belső teret is át szeretnénk alakítani. Az étkezőt szeretnénk egy terasszal kibővíteni, de ebben a kérdésben sok minden szerepet játszik – meg kell felelnie a természetvédelmi szempontoknak, a TANAP, a KST és a JAMES feltételeinek, és meg kell szerezni hozzá a pénzt.
D: A terasz egy hosszabb távú elképzelés, rövidebb távon szeretnénk a WC-re és a vízellátásra összpontosítani, hogy ezzel ne legyen gondunk. Szeretnénk továbbá megoldani a villamos energia kérdését, de erre még van idő.
F: Több napkollektor, vagy szélturbina.
Dominika
Dominika Dejczöová és Peter Michalko
Dominika
Forrás: Király Nóra
Új turbina érkezik a menedékházhoz?
F: Igen, meglehet, De ezúttal szélturbina. Ezeket valahol a menedékház alatt lehetne elhelyezni, és kábelekkel összekötni egymással. Ezt nem lehet a földön vezetni, mert az balesetveszélyes lenne, a gránitban pedig nem lehet a földbe süllyeszteni a kábelt. A napkollektorokat is szeretnénk bővíteni, mert jelenleg csak egy sor van felszerelve.
D: Azt hiszem, ennyi elég is, mert a jelenlegi bérlő azt mondta, nyáron nincs probléma, mindig meleg van. A probléma abban a három hónapban van, amikor a menedékházra nem süt a nap. Ezt kell valahogy megoldani.
F: Ha másképpen nem, benzinnel.
Hogyan oldjátok meg a menedékház ellátását? Helikopterekkel is, vagy mindent csak háton?
F: Úgy, ahogy minden más menedékháznál csinálják. A tél beállta előtt a helikopterrel felhozatjuk az üzemanyagot, és néhány hordót. A nyári szezon előtt szintén felhozatunk néhány hordót. Ez lesz az alap, és természetesen minden mást háton, folyamatosan.
A Hosszú-tavi menedékház a szigorú házirendjéről ismert. Nem lehet késő estig szórakozni, 22:00 után kötelező a pihenés. Ezt továbbra is fenntartjátok, vagy terveztek ebben módosítást?
D: Ebben is kompromisszumot kell kötni. Nem fogunk mindent teljesen az ellenkező irányba fordítani, de készek vagyunk az általános hangulatnak megfelelően változtatni. Ha lesz egy csoport, akik nem zavarják a többi turistát, mert csak ők lesznek a házban, abban nem látom problémának, hogy addig maradnak, amíg akarnak. Azonban ha a házban mások – akik a következő napon kihívást jelentő túrát terveznek – időben aludni szeretnének, nem hagyjuk, hogy megzavarják a pihenésüket.
Tervezitek emelni az árakat, vagy maradnak a mostanihoz hasonló szinten?
D: Azt hiszem, a menedékházban jól vannak beállítva az árak. Természetesen nem emlékszem mindennek a pontos árára, de hasonló árakat szeretnénk, mint pl. a Téry-menedékházban. Jelenleg egy sör 2,90 €-ba kerül, és azt hiszem, ez megfelelő ár. Egy tea 1,40 €-ba kerül, azt hiszem, ez sem magas.
F: Egyelőre maradnak a régi árak. Fokozatosan látjuk majd, mi kell felemelni, csökkenteni viszont valószínűleg nem tudunk.
Számíthatunk új szelekre a konyhában is?
D: Ezt várom a leginkább. Talán itt lesz a legnagyobb változás. Novemberben, mikor átvesszük a menedékházat, átállunk takarékos üzemmódba. Értelmetlen egyszerre sokat főzni – inkább főzzünk kevesebbet, de azt frissen. Vannak félkész termékek, húszféle étel a kínálatban, de egyik sem megfelelően elkészítve. Meglátjuk, mit tudnunk nyújtani. Meglátjuk, mennyit turista jön fel a házba. Ha nincs kinek főzni, akkor minek főzni? Ha lesz kinek főzni, akkor lesz kínálat is.
A levest továbbra is műanyag tányérban kapjuk majd?
F+D: Határozottan igen! (nevetnek)
F: Ezt azonnal megszüntetjük.
Jégmászó-film fesztivál
A jégmászófilm-fesztivál marad úgy, mint régen?
D: Igen, marad itt (a Zamkovszkyban – a szerk).
F: Nem lesz változás. Természetesen segítünk, ha kell. De nem én fogom összeállítani a tornyot. Már van helyettesem, akinek elmagyarázom, hogyan kell felépíteni. De megszervezni megszervezzük.
D: Itt kezdődött, és természetesen itt is marad.
F: A Hosszú-taviban majd kitalálunk valami újat. Például egy sakkbajnokságot (nevet).
Ezzel kapcsolódunk is a következő kérdéshez – lesz valami újdonság a Hosszú-tavi menedékházban?
F: Abszolút, mindenképpen szeretnénk valami újat. De ezen még nem gondolkodtunk. Ez még messze van, de biztosan lesz valami.
D: Először is meg kell állni a saját lábunkon. Egy kicsit belemerülni az új helyzetbe, aztán majd meglátjuk.
Azt láttuk, hogy a menedékház eddigi honlapja nem elérhető. Mikor lesz új honlap?
D: Már elkezdtünk ezzel is foglalkozni. Legalább az elérhetőségünk ki van írva, hogy az emberek fel tudjanak hívni minket a szállásfoglalás miatt arra az időre, amikor már mi leszünk a házban. Tehát lehet már előre szállást foglalni, de a weboldal még fejlesztés alatt áll. Össze kell állítani a tartalmat, keresni kell valakit, aki kezeli az oldalt. Ki kell találni, hogyan is nézzen ki. Már találtunk néhány sablont, de egységes oldalt szeretnénk, az elejétől fogva.
Mi lesz azokkal a turistákkal, akiknek a váltás utáni időszakra van foglalásuk?
D: Nincs ilyen.
F: Az eddigi bérlő csak október végéig fogadott el foglalást, a többit visszautasította. Jelenleg még sem a Karácsony, sem a Szilveszter nincs lefoglalva.
Karácsony és Szilveszter
Terveztek Karácsonykor és Szilveszterkor valamilyen különleges programot, ünnepi vacsorát? Az eddigi bérlő nem igazán foglalkozott ezzel, szállás volt, de semmi különleges program.
D: Igen, tudom, régebben rendszeresen itt vendégeskedtem, a ház a béke szigete volt.
Ez továbbra is így lesz?
D: Nem, valószínűleg nem. Normális ünnepi vacsora lesz, éjfélkor megnézzük a csillagokat, de semmi tűzijáték, talán néhány csillagszóró. Pezsgőt bontunk, kezet fogunk, és lepihenünk, vagy ha az emberek szórakozni akarnak, akkor szórakoznak. Ha nem, akkor viszont nem. Minden attól függ, hogy a vendégek milyen hangulatot teremtenek majd. A Zamkovszkyban is mindig így volt. Ezt rájuk bízzuk.
F: Én senkivel nem fogok táncolni.
D: Én sem (nevet).
Új bérlők a Hosszú-tavi menedékházban-6
Hosszú-tavi menedékház (2015)
Új bérlők a Hosszú-tavi menedékházban-6
Forrás: Nagy Árpád
Az interjú szerkesztett változatát Dominika és Fredy átolvasta, és azt engedélyezte.

Forrás és fotó: https://hiking.sk

 

Hirdetés
Hirdetés