Ébrednek a mormoták, háttérbe szorulnak a turisták Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/28
Hirdetés
A Tátrában április 15-én kicsengettek a síalpinistáknak és a szervezett hegymászótanfolyamoknak. A hegység értékes magashegyi környezete a szezonális zárlat végéig, vagyis június 15-ig zárva van a látogatók előtt. Ebben nagy szerepe van a vadon élő állatok tavaszi ébredésének. Lenka Burdová, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) koordinátora elmondta, hogy ebben az időszakban a magasabban fekvő területeken a síelők mozgását természetvédelmi okokból korlátozza a nemzeti park. Elsősorban a tátrai zergéknek van szükségük a nyugalomra, akik ebben az időszakban igen nehéz körülmények között élnek a magashegyi területeken. A zergék ezekben a hetekben hozzák világra utódaikat. „A hirtelen izgalom és a pánikszerű menekülés közben a zergék súlyosan megsérülhetnek, akár el is pusztulhatnak” – mondta Burdová. Nincs ez másképp a mormotákkal sem.

 

Pavel Ballo immár 15 éve kutatja a tátrai mormoták életét. Csak kevesen tudják, hogy ezek az állatok még a jégkorszakból maradtak fenn. Hosszuk kb. fél méter, súlyuk 6 kg. Akár 18 évig is élnek, és életük felét átalusszák. Ahogy azt a legtöbb nő bizonyára szeretné, a mormoták a téli álom alatt testsúlyuk kb. egyharmadát elveszítik. „Így egy 6 kg-os mormota tavasszal csak 4 kg-ot nyom. Kb. április 15-én, amikor az alpesi zóna még hó alatt van, kiássák magukat téli járataikból, és két héttel később párosodnak. Ezért is van ilyenkor zárlat a tátrai turistautakon. Ha a magashegyi turisták ilyenkor megzavarják a mormoták nyugalmát, nem lesz szaporulat. A nőstények kb. 35 napi vemhesség után átlagosan öt utódot hoznak világra” – mondta el Ballo.

 

A mormoták természetes ellensége a sas, a róka és a hiúz. Ezek a kis állatok több ezer éve egyensúlyban élnek a természettel. Ballo szerint a mormotákra leginkább a kutyák veszélyesek, amelyek egyre nagyobb számban kísérik el az embereket a hegyekbe. „A legnagyobb felelőtlenség a kutyát szabadon engedni a mormoták közelében, és élvezni a látványt, ahogy a kutya üldözik őket” – mondja felindultan Ballo. „A mormotákat a kutya a farkasra emlékezteti. Ráadásul megfertőzhetik őket valamilyen betegséggel, ezért a kutyatulajdonosoknak a hegyekben mindig pórázon kell tartani házi kedvencüket” – figyelmezteti a szakember a felelőtlen kutyatulajdonosokat.
Az elmúlt hét szerdán Pavel Ballo állatvédő barátaival kirándult a Rohács-hegységbe, ahol azt tapasztalta, hogy a mormoták nem sietnek felébredni. Ennek oka véleménye szerint a túl nedves hó. „A hó szinte kéknek, és nem fehérnek látszott, teljesen átázott. Ilyen hóban a mormoták nem tudják kiásni magukat, mert belefulladhatnak a hóba” – mondta mosolyogva a szakember. Szavai szerint azonban nincs ok a pánikra. „Megvárják, amíg visszaesik a hőmérséklet és megkeményedik a hó, és ekkor gond nélkül kiássák magukat téli járataikból” – tette hozzá Ballo.
Abban az esetben, ha valaki a tilalom ellenére a lezárt területeken túrázik, könnyen olyan helyzetbe kerülhet, hogy ki kell nyitnia a pénztárcáját. Ahogy azt Lenka Burdová elmondta, a tilalom megsértése esetén az erdőőrök az erdőtörvényben meghatározott tilalom, a természetőrök pedig a természetvédelmi törvényben meghatározott tilalom megszegése miatt legfeljebb 66 € helyszíni bírságot szabhatnak ki, és kiutasíthatják a turistákat a lezárt területről anélkül, hogy elérnék céljukat.

 

Forrás és fotó: https://poprad.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés