25 éves nő halt meg a hóviharban a Besszádokban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/04
Hirdetés
Ezekben a napokban nehéz téli körülmények uralkodnak a hegyekben, és nem csak a Tátrában. A Lengyelország délkeleti részén található Besszádokban pénteken találták meg az egy nappal korábban eltűnt, a Kis-Rawka (Małą Rawką) alatti menedékházban dolgozó 25 éves nőt holttestét. A fiatal nő pénteken reggel megfelelő időjárási körülmények között indult a hegyekbe. Délután 16:00 óra után telefonon jelezte a Kis-Rawka alatti menedékházba (ahol dolgozott), hogy hirtelen elromlott az időjárás, és kérte kollégáit, hogy hívjanak számára segítséget a hegyekből történő visszatéréshez. Telefonon annyit mondott, hogy nagyon hideg van, ezért úgy döntött, hogy leül egy fenyőfa tövéhez, és ott várja meg a segítséget.

 

A lengyelországi Hegyi Mentőszolgálat (GOPR) szakemberei azonnal megkezdték a mentőakciót, melyben összesen 54 hegyimentő és kutyák vettek részt, munkájukat pedig határőrök is segítették. Sajnos éjjel 1:00 órakor a katasztrofális időjárási körülmények miatt a keresést fel kellett függeszteni. Ekkor már orkán erejű, helyenként 100 km/órás széllökéseket produkáló szélvihar tombolt, miközben 30-40 cm friss hó hullott, melyet az erős szél folyamatosan egymásra hordott, eltüntetve így a nyomokat.

 

Pénteken reggel 7:00 órakor folytatódott a keresés, melynek eredményeként 13:20-kor a Kopa Bukowska északnyugati vállán megtalálták az eltűnt 25 éves lány holttestét. Úgy tűnik, hogy a korábbi telefonbeszélgetésben általa elmondottakkal ellentétben a fiatal nő elhagyta a pihenőhelyét, és a rossz látási viszonyok között letért a jelzett turistaútról. „Ha a helyén maradt volna, valószínűleg meg lehetett volna menteni. A jelekből ítélve vetkőzni kezdett, ami arra utal, hogy erős hipotermia lépett fel nála. Az ember ilyen esetben általában elveszti az önuralmát, leveszi ruháit, mert úgy érzi, hogy melege van” – magyarázza a GOPR ügyeletese.
A lengyel hegyekben ezekben a napokban nagyon nehéz téli körülmények uralkodnak. A Besszádokban kettes, a Tátrában hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben. Ez a sajnálatos eset jól szemlélteti, hogy egy viszonylagos jó idő milyen gyorsan elromolhat, és változhat egy jól indult túra rémálommá. A sűrű ködben és hóesésben nagyon könnyű elveszíteni a tájékozódó képességünket, amely az alacsony hőmérséklettel együtt akár végzetes is lehet.
A Besszádok (Bieszczady) hegység az Erdős-Kárpátokban, azon belül a Keleti-Beszkidek csoportjában, Lengyelország délkeleti sarkában található, a lengyel-szlovák-ukrán hármas határ közelében. A nemzeti park legnagyobb részét erdők borítják, legmagasabb pontja a lengyel területen emelkedő Tarnica (1346 m).

 

Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

 

Hirdetés
Hirdetés