Történelmi épületek makettjei - Téry menedékház

Történelmi épületek makettjei - Téry menedékház

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/13
1899. augusztus 21-én nyitották meg a turistaforgalom előtt a terméskőből épült, emeletes menedékházat.
Hirdetés
A Szepesi-Öt-tó (Pät Spišských plies) mellé építendő menedékház igénye először 1889-ben merült föl, amikor az Magyarországi Kárpátegyesület (MKE) Budapesti Osztályának választmányi ülésén dr. Téry Ödön (1856-1917) budapesti orvos, a tátrai turizmus ismert személyisége indítványozta, hogy szavazzanak meg bizonyos összeget a Magas-Tátrában egy menedékház felépítésére, lehetőség szerint az Öt-tavi-katlanban. Ekkor kezdték meg a pénz gyűjtését a menedékház felépítése céljából létrehozott pénzügyi alapba. 1897 februárjában a Budapesti Osztályból időközben megalakult Magyar Turista Egyesület (MTE) végleg az Öt-tó mellett döntött, ahol azonban a terület vadászjogának bérlője azt szerette volna elérni, hogy a menedékház ne a tó partján, hanem a tófal alatt kerüljön felépítésre.

Oto Jalčovík makettjei

Az MTE elnöksége azonban ragaszkodott az eredeti elképzeléshez, és a Pfinn József által tervezett menedékházat Majunke Gedeon szepesszombati építész 1898 júniusa és 1899 augusztusa között felépítette. Időközben /1898-ban/ elkészült a Szepesi-Öt-tóhoz vezető turistaút is, ezek után a terméskőből épült, emeletes menedékházat 1899. augusztus 21-én megnyitották a turistaforgalom előtt. A betontetős épület földszintjén kapott elhelyezést a konyha, az éléskamra valamint a vezetők szobája, míg az emeleten volt az ebédlő és a négy kis szoba, amelyekben összesen 16 ágyat helyeztek el. A menedékház felépítése a hegymászás és a turizmus számára is kedvező feltételeket teremtett a hegységnek ezen a részén.
Az épület 1:100 méretarányú modellje jelenleg a Csorbai-tó mellett lévő Hotel Solisko halljában látható kiállítva. A maketteket Oto Jalčovík készítette.

 

Forrás és fotók: https://www.nostalgicketatry.sk

 

Hirdetés
Hirdetés