Tudósok az infrastrukturális beruházások ellen Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/10
Hirdetés
A Késmárki menedékház egyik terve. Fotó: www.bydlení.idnes.cz
A nagyberuházók által a Tátrában készülő újabb idegenforgalmi infrastrukturális fejlesztések a biológusok és ökológusok szerint veszélyeztetik a Magas-Tátra biológiai sokszínűségét, és megzavarhatják a kulcsfontosságú természetes folyamatokat. Ján Topercer szlovák ökológus ismertette a sajtóval azt a nyílt levelet, melyet 18 neves szlovák biológus és ökológus írt alá, és amelyben felszólítják a szlovák kormányt, hogy fektessen nagyobb hangsúlyt a természetvédelmi kérdésekre, és aktívan működjön együtt a kérdés szakértőivel. A természetvédők szerint a turizmus fejlesztése elsődlegesen a helyi és regionális közösségek, és nem csak a nagybefektetők számára fontos.

 

Arra a tevékenységre, amely káros hatással lehet a Tátra környezetére, a nyílt levél aláírói a Nagyszalóki-csúcs közelében érzékelhető magánbefektetői tevékenységet, Ó- és Újtátrafüredet, Tátralomnicot, a Késmárki menedékház tervezett újjáépítését, valamint a Rohácsi-völgyben a sípálya jelenleg is folyó bővítését említik. A környezetvédők szerint ezek a tevékenységek a biológiai sokszínűségben helyrehozhatatlan károsodáshoz vezethetnek, és eltorzítják a kulcsfontosságú természetes folyamatokat olyan helyeken, amelyek a törvény szerint kiemelt védelmet élveznek. A természetvédők szerint ezekben az esetekben az illetékes állami hatóságok gyakran nem kellő hatékonysággal járnak el. „Az ilyen tétlenség kitűnő lehetőséget kínál az átláthatatlan és korrupt viselkedésre, amely hosszú távon Szlovákiának Európán belüli egyik legnagyobb viszonylagos előnyének, az európai és globális szinten is jelentős eredményeket magáénak mondható természeti és táji örökség védelmének rovására történhet” – olvasható a nyílt levélben. A természetvédők arra ösztönzik a kormányt, hogy vizsgálja felül a természetvédelemre vonatkozó jogszabályokat, amely például magában foglalja a védett területeken kialakult állapotok megváltoztathatóságának kérdését, és meghatározza azok finanszírozását is.

 

Ennek megfelelően az illetékes minisztériumnak a tudós kutatók szakismeretét és munkáját igénybe véve ki kell dolgoznia a tátrai védett területek új besorolási rendjét. A nyilatkozat szerint a Környezetvédelmi Minisztériumban jelenleg is dolgoznak a Tátra új rendezési tervén. „A javaslat a megfelelő időben minden bizonnyal nyilvánosságra lesz hozva annak érdekében, hogy senki se maradjon ki a vitából, és hogy az egész folyamat átlátható legyen” – nyilatkozta a minisztérium illetékese. A javaslatban a jelenlegi állapotot és a helyi körülményeket kell figyelembe venni, amelyet az idei évben történt újabb, nagy területet érintő természeti csapás is befolyásol. A minisztérium szeretné, ha 2016-ban a teljes folyamat befejeződne.

 

Forrás és fotó: https://poprad.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés