Óriáskocka a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/18
Hirdetés
Nemzetközi tervpályázatot írtak ki a jó pár évvel ezelőtt leégett tátrai Késmárki menedékház újjáépítésére. A cseh Atelier 8000 különös, formabontó tervvel egy hatalmas, az égből a hegyek közé ledobott kocka formájában képzeli újraértelmezni a menedékházat. Az élére állított, kockaformájú épület oldalait szinte tetszőleges elrendezésben alkotják tükröződő alumínium-, üveg- és napelem felületek. A messziről feltűnő, a környezetében található hegyeket azonban változatosan visszatükröző épület egyszerre hivalkodó, ugyanakkor a fényvisszaverődései miatt rejtőzködő. Belső terében – hűen a tátrai menedékházak hagyományaihoz – a fa dominál, de eltérően a többi hegyi házhoz, nagy üvegfelületeivel lényegesen világosabb kiképzésű pihenő- és vendégváró tereket kínál társainál.

 

A Késmárki menedékház újjáépítésre kiírt pályázatra beérkezett 95 pályaművet, valamint a nyertes pályázatokat ezen az oldalon lehet megnézni.

 

Időközben a menedékház újjáépítését szorgalmazó aktivisták október második felében az egykori menedékház romjainál tartott takarító akció közben a menedékház máig fennmaradt pincéjében régi radiátorok, magyar és német konzervek, fém tálcák és egy komplett ablak mellett, egy téglarakás alatt megtalálták a menedékház eredeti cégtábláját. „A legnagyobb öröm akkor ért bennünket, amikor a téglák alól sikerült kiszednünk egy nagyméretű zománcozott táblát, amelyen a „Kežmarská chata” felirat olvasható. Reméljük, hogy ez a szép időt megélt cégtábla hamarosan visszakerülhet eredeti helyére, a Nagy-Fehér-tó mellé felépítendő menedékház homlokzatára. Ehhez a cégátbálát az újjáépített menedékház stílusához illő módon kívánjuk restaurálni” – mondta Maroš Seman, az önkéntesek vezetője. Elmondta azt is, hogy ha sikerül találniuk a környéken lovaskocsival és lovakkal rendelkező segítőket, szeretnék levinni innen a nehéz és nagy terjedelmű hulladékokat, amelyeket nem tudnak a teherhordók által is használt hordkereten szállítani. Érdekesség, hogy az önkéntesek sorait erősítette Boris Švirloch, akinek nagyapja 1942-ben lovak által húzott szekérrel szállította fel az építőanyagot az épülő menedékházhoz. „72 év után a kör bezárult, ami nagyapám felhozott, azt most én viszem le” – mondta el Boris. Azt is hozzátette, hogy több mint elég az a munka, ami az önkéntesekre vár még az egykori menedékház helyén. „Azt lehet mondani, hogy az egész leégett menedékház a föld alatt van, mivel 40 évvel ezelőtt, a tűzvész után szinte semmit nem vittek le innen” – tette hozzá az önkéntes.

 

 

Hirdetés
Hirdetés