Már dolgozik a Téry menedékház új bérlője

Már dolgozik a Téry menedékház új bérlője

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/25
Régebben teherhordóként dolgozott, alkalmanként a Téry menedékházban is, éppen ezért az, hogy ennek a menedékháznak a gondnoka lett, számára egy álom beteljesülése.
Hirdetés
A Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina) található Téry menedékház (Téryho chata, 2015 m) új bérlője, Peter Michalka már teljes gőzzel dolgozik. „Amikor megérkeztem, az első dolog, amibe belefogtam nem más volt, mint beálltam a napi munkába. Mosogattam, kiszolgáltam a vendégeket, levest és teáét főztem” – meséli első napjait az új bérlő. Elmondása szerint a menedékház eredeti személyzetének a fele eltávozott, őket újakkal kellett helyettesíteni, míg a többiek maradtak, és dolgoznak.
Peter jelenleg még egyedül él a házban, idővel azonban követi őt a családja is. „Le is megyek, ha kell, de mióta én vagyok a bérlő, minden nap itt voltam. Vagy itt aludtam, vagy reggel jöttem fel egy hordkerettel. Kipróbáltam a teherhordást is, de ma már nem vagyok sherpa, akik 70 kg-ot is felhoznak, én maximum 40 kg-ot bírok felhozni” – mondta Michalka, aki Pozsonyból származik, de már 15 éve a Tátrában él. Régebben teherhordóként dolgozott, alkalmanként a Téry menedékházban is, éppen ezért az, hogy ennek a menedékháznak a gondnoka lett, egy álom beteljesülése számára.

Fokozatosan megkezdődnek a felújítások

Szereti a telet, Szilveszter éjszakájára már foglalt a teljes ház, a Karácsony iránt viszont nincs ilyen nagy érdeklődés. Az új bérlő hozzá akar látni a menedékház felújításához, ezt azonban eddig nem tudta elkezdeni, mivel még mindig elég sok turista keresi fel a házat. „Ki kell szolgálnunk a turistákat, akik még novemberben is elég nagy számban ellátogatnak hozzánk, mivel eddig kedvező volt az időjárás. Majd ha kicsit csökken a vendégek száma, akkor kezdhetjük meg a munkát. Volt egy kis gondunk a kazánnal, de ez időközben már megoldódott” – mesélte a bérlő.
Már dolgozik a Téry-menedékház új bérlője-1
Peter Michalka
Már dolgozik a Téry-menedékház új bérlője-1
Forrás: Király Nóra
Nem volt még ideje, hogy minden negatívumot felmérjen, ami különösen zavarja, az a menedékház körüli rendetlenség. „A következő napokban hozzálátunk a lépcső kivilágításához, ez remélhetőleg pár nap alatt elkészül. Folytatódik a takarítás, fokozatosan meg kell ismerni, hogyan működnek itt a dolgok” – sorolta a teendőket Peter, aki 6 évre nyerte el a menedékház bérleti jogát.
Már dolgozik a Téry-menedékház új bérlője-2
A Téry menedékház 2009-ben
Már dolgozik a Téry-menedékház új bérlője-2
Forrás: Nagy Árpád
A Téry menedékház a Magas-Tátra legmagasabban épült, egész évben nyitva tartó menedékháza. Az épületet a szepesszombati építész, Majunke Gedeon tervei alapján a Magyarországi Kárpátegyesület építtetett 1899-ben.

 

Hirdetés
Hirdetés