A Tarpataki-vízesések

A Tarpataki-vízesések

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/16
A Magas-Tátrában Ótátrafüred (Starý Smokovec) és Tátralomnic (Tatranská Lomnica) környékének egyik legismertebb, legtöbbet látogatott turista látványossága a Tarpataki-vízesések (Vodopády Studeného potoka) csoportja.
Hirdetés
A Magas-Tátrában Ótátrafüred (Starý Smokovec) és Tátralomnic (Tatranská Lomnica) környékének egyik legismertebb, legtöbbet látogatott turista látványossága a Tarpataki-vízesések (Vodopády Studeného potoka) csoportja, melyek a Tátra leglátogatottabb turisztikai célpontjai. Az egymás fölött, egymáshoz közel elhelyezkedő vízesések a zuhatagok összetett rendszerét alkotják. A tulajdonképpeni Tarpataki-vízesésektől kissé elkülönülten, azoktól feljebb, a Kis-Tar-patakon (Malý Studený potok) található az Óriás-vízesés (Obrovský vodopád) melynek hídjáról az utóbbi évek súlyos szútámadásának áldozatául esett kiszáradt és letarolt fenyőknek köszönhetően napjainkban sajnos szép kilátás nyílik a Felső turistaútra (Magistrála). A Kis-Tar-patak fehér habos vize két szikla közé beszorulva zúdul le a 20 m mélységű völgytorokba.

A legnagyobb a Felső-vízesés

A Nagy-Tar-patak (Veľký Studený potok) és a Kis-Tar-patak egyesülése alatt további négy vízesés található. Közülük a legnagyobb a Felső-vízesésnek is nevezett Kis-vízesés (Malý vodopád) kaszkádja. Ettől lejjebb, 1247 m tengerszint feletti magasságban található a Rejtett-vízesés (Skrytý vodopád), majd következik talán a legismertebb, az 1226 m magasságban található, Középső-vízesésnek is nevezett Nagy-vízesés (Veľký vodopád) zúgójának alsó vége.
E vízesés legnagyobb kaszkádja 13 m magas. A Nagy-vízesés, egyúttal a Tarajka (Hrebienok) alatt álló Bilík-menedékház (Bilíková chata) alatt, a Tátraerdőfalva (Tatranská Lesná) felé vezető sárga jelzésű ösvény mellett található az Alsó-vízesésnek is nevezett Hosszú-vízesés (Dlhý vodopád).
Valamennyi eddig említett vízesés látható, megcsodálható és fotózható a jelzett turistautakról, illetve az előttük lévő kilátópontokról, hidakról. Van azonban még egy vízesés, amely a Kis-Tar-patakon, az Óriás-vízesés fölött található, és amelyhez valaha régen jelzett turistaúton is el lehetett jutni. Napjainkban azonban ezt a vízesés csak korabeli képeslapokon láthatjuk, illetve szintén korabeli útikönyvekben olvashatunk róla. Ennek a vízesésnek a magyar neve „Művészek vízesése”, mai szlovák elnevezése pedig Trojitý vodopád, amely annyit tesz, mint Hármas-vízesés. Ez a vízesés megbújik az erdőben, napjainkban turisták nem látogathatják.
Forrás és fotó: https://slovakia.travel

 

 

Hirdetés
Hirdetés