Búvárok takarították a tátrai tavakat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/28
Hirdetés
Október második felében immár huszonegyedik alkalommal merültek alá a búvárok takarítás céljából a tátrai tavakba, és ezúttal sem jöttek felszínre üres kézzel. Az Új-Csorbai-tóból, a Felkai-tóból és a Poprádi-tóból 32 búvár összesen 111 kg hulladékot hozott a felszínre. Az akció során a Felkai-tavat 39 kg építési hulladéktól mentesítették, az Új-Csorbai-tóból pedig többek között a felszínre hoztak egy betonkockát, amely a többi, innen összeszedett hulladékkal együtt 35 kg-ot nyomott. A Poprádi-tóból ezúttal 35 kg szemetet sikerült a felszínre hozni. Ezen kívül három búvár merült a Liptói-Tátrában a Racskó-patakba, amelyből 75 kg hulladékot, főleg vasrudakat és törött üvegeket hoztak a felszínre.

 

Ebben az évben nem takarították a Csorbai-tavat, melyben az algák elszaporodása miatt rendkívül rosszak a látási viszonyok, így a búvárok nem látták értelmét a merülésnek. A tátrai tavak hideg vizéből a fentiekben említett építőanyagokon kívül idén is több, nem oda való dolgot hoztak fel, így pl. üvegeket, műanyag poharakat, különböző csomagolóanyagokat. A 2014-ben 21. alkalommal megszervezett „Tiszta vizek” elnevezésű hulladékgyűjtő akciót ezúttal is a Nemzetközi Búvárfilm Fesztivállal egy időben, utóbit immár 29. alkalommal rendezték meg, több szervezet, köztük a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Štátne lesy TANAPu) szervezésében.

 

A „Tiszta vizek” takarítási akció 21 éves története során összesen 1377 alkalommal merültek a búvárok a tátrai magashegyi patakok víztükre alá, és a merülések során 4950 kg hulladékot hoztak a felszínre. A legtöbb, 506 kg szemetet 2004-ben, a legkevesebb, 45,5 kg-ot pedig 2013-ban sikerült összegyűjteniük. Míg a múltban többnyire építési hulladék volt a „zsákmány” az utóbbi években inkább az élelmiszerek csomagolóanyagai vannak túlsúlyban. Az akció máig nem veszítette el jelentőségét, és a tervek szerint a TANAP felügyeltével a búvárok jövőben is biztosítják a tátrai tavak tisztaságát.
Képriport a tátrai tavak takarításáról itt!
Híradóbejátszás az akcióról.

 

 

Hirdetés
Hirdetés