Miro Jílek befejezi, új bérlő a Téry menedékházban

Miro Jílek befejezi, új bérlő a Téry menedékházban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/16
A Téry-menedékház bérlője, Miroslav Jílek 20 év után úgy döntött, hogy befejezi bérlői tevékenységét.
Hirdetés
A Szlovák Turisták Klubja (Klub slovenských turistov, KST) és a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület (Slovenský horolezecký spolok JAMES) mint társtulajdonosok 2014. augusztus közepén tették közzé a Téry-menedékház új bérlőjének kiválasztására kiírt pályázati felhívásukat. A jelenlegi bérlő, Miroslav Jílek 20 év után úgy döntött, befejezi bérlői tevékenységét. „A bérlő személyes okokból döntött így” – mondta el Igor Koller, a JAMES elnöke.

20 év után átadja a menedékházat

„Hosszú gondolkodás után döntöttem így. Ennek személyes okai vannak, úgy érzem, 20 év elég egy helyen” – mondta Miroslav Jílek. A döntés, hogy átadja a menedékházat, kb. egy éve érlelődik benne. Miro október 31-én szeretné átadni a menedékházat az új bérlőnek. „Azt hiszem, ez a legmegfelelőbb időpont. Vége a turistaszezonnak, és a magam részéről kész vagyok rá, hogy ha szükséges, tanácsokat adjak az új bérlőnek a ház téli felkészítésével kapcsolatban” – tette hozzá Jílek.
Miro Jílek befejezi, új bérlő a Téry-menedékházban-1
Miroslaw Jílek
Miro Jílek befejezi, új bérlő a Téry-menedékházban-1
Forrás: www.wikipedia.com
Rögtön a pályázati felhívás kihirdetése után jelentős érdeklődés nyilvánult meg a menedékház bérlése iránt. A tulajdonosok szerint ebben az esetben a törvény nem kötelezte őket pályázat kiírására, ennek ellenére úgy döntöttek, hogy ez a legjobb megoldás. A pályázati kiírásra összesen 25 pályázat érkezett, közülük egy a határidő lejárat után, emiatt kizárták a versenyből, egy pályázó pedig írásban vonta vissza pályázatát.
Amíg a többi magas-tátrai menedékház bérlőjével 5 éves bérleti szerződést kötöttek, addig a Téry-menedékház új bérlőjével 6 éves szerződést kívánnak kötni. Ennek az oka, hogy a többi menedékház bérleti szerződése 2015. december 31-én jár le. A hosszabb bérleti szerződéssel a tulajdonosok alkalmazkodnak a többi menedékház új bérleti szerződésének lejártához. A Téry-menedékház minimális bérleti díja 27 035 € évente. A bíráló bizottság három kritérium alapján értékeli a pályázatokat, mégpedig az ajánlott bérleti díj, a menedékház fejlesztésére és karbantartására irányuló tervek, valamint magashegyi menedékházak működtetésében szerzett korábbi tapasztalat. A pályázat elbírálása szempontjából mindhárom feltétel egyenértékű. Azonos értékű ajánlatok esetén az a pályázó nyerhet, aki magasabbra emeli a bérleti díjat. Ugyancsak kritérium, hogy a pályázónak és a leendő bérlőnek azonos fizikai személynek kell lennie.
Miro Jílek befejezi, új bérlő a Téry-menedékházban-2
A Téry menedékház 2009-ben
Miro Jílek befejezi, új bérlő a Téry-menedékházban-2
Forrás: Nagy Árpád

Az előzetes tervek szerint szeptember 9-én Túrócszentmártonban szerették volna kihirdetni a pályázat nyertesét, a nagyszámú érdeklődő miatt azonban erre akkor nem került sor. A sok ígéretes pályázatból kiválasztottak viszont hármat, és szeptember 17-én Pozsonyban a pályázókkal történő személyes találkozó után közülük választják majd ki a pályázat nyertesét. „Személyesen szeretnénk beszélni a pályázókkal a menedékház fejlesztésére irányuló terveikről, ezek biztosítékáról, mivel ez kissé kényes téma. Tudni szeretnénk, milyen részesedéssel, hány százalékban kívánnak hozzájárulni a menedékház fejlesztéséhez” – mondta kedden Igor Koller.

Érdekesség, hogy az állva maradt három pályázó nem a legmagasabb összeget ajánlók közül került ki, hiszen voltak ennél magasabb összegű pályázatok is. Bár a három pályázat relatíve nagyon hasonló, van néhány különbség a menedékház fejlesztésére irányuló tervekben, valamint a korábbi ilyen irányú tapasztalat terén. „Bár a pályázatot hat évre írtuk ki, nem szeretnénk, hogy hat év múlva újabb pályázóról kelljen dönteni. Éppen ellenkezőleg, szeretnénk, ha az új bérlő addig bérelné a menedékházat, ameddig csak lehetséges” – mondta Koller. A most elköszönő bérlő, Miro Jílek 20 éven át vezette a menedékházat. „A jelentkezők személye nagyon érdekes számunkra, valamennyien a hegyen élnek, és van tapasztalatuk egy menedékház vezetése terén” – mondta az elnök, aki azonban nem volt hajlandó elárulni a három állva maradt pályázó nevét.

Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; https://poprad.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés