A Téry menedékház új bérlőjének teljesült élete álma

A Téry menedékház új bérlőjének teljesült élete álma

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/30
2014. november 1-től a 40 éves Peter Michalka a Magas-Tátrában található Téry menedékház új gondnoka.
Hirdetés
2014. november 1-től a 40 éves Peter Michalka lesz a Magas-Tátrában található Téry menedékház új gondnoka. Az új bérlő azt tervezi, hogy a jelenleginél kényelmesebbé teszi a menedékházat, olyanná, amely megfelel a jelenlegi nagyobb elvárásoknak is. Ahogy elmondta, egy álom vált számára valósággá, és nagyon készül a hegyekben rá váró munkára. „Mindig is szerettem a Tátrában dolgozni, és amikor lehetővé vált, hogy a Téry menedékház bérlője legyek, azonnal jelentkeztem. Már azon is meglepődtem, hogy rajta voltam a szűkített listán, a végeredmény pedig még inkább meglepett. Bár reménykedtem, őszintén szólva nem számítottam erre az eredményre, az elején el sem tudtam képzelni, hogy végül én lehetek a befutó. Ezzel teljesült egy olyan vágyam, amely nem csak gyerekkori, de felnőttkori álmom is volt” – mondta Michalka.

Szívügyének tekinti a menedékházat

Mint mondja, neki teljesen természetes a Tátrában dolgozni, a Téry menedékházat pedig mindig is a szívügyének tekintette. „A Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékháza gyönyörű magashegyi környezetben, kivételesen szép helyen található. Mint turista és hegymászó sokszor felsóhajtottam, amikor erre jártam, hogy milyen jó is lenne egyszer itt dolgozni. Ez most teljesült” – tette hozzá. Célja úgy működtetni a házat, hogy az emberek jól érezzék ott magukat, és elégedettek legyenek azzal a szolgáltatással, amit ott kapnak.
A Téry-menedékház új bérlőjének teljesült élete álma-1
Peter Michalka
A Téry-menedékház új bérlőjének teljesült élete álma-1
Forrás: Király Nóra

Az új bérlő ugyanakkor néhány módosítást is tervez, hogy a turisták nagyobb kényelemben tölthessék itt az idejüket. A rekonstrukcióról és a menedékház felújításának lépéseiről tárgyalni szeretne a társtulajdonosokkal, a Szlovák Turisták Klubjával (Klub slovenských turistov, KST) és a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesülettel (Slovenský horolezecký spolok JAMES). „Leltárt veszünk fel, meglátjuk, mi az, ami jobb, és mi az, ami rosszabb állapotban van, majd ennek megfelelően alakítjuk ki az elképzelésinket arról, hogyan nézzen ki a menedékház a jövőben. Átépítés, bővítés, javítás, rekonstrukció” – sorolta a célokat az új bérlő. A menedékház véleménye szerint standard módban működik, ami jó volt néhány évvel ezelőtt, de napjainkban az emberek már többet várnak. „Szükség lenne a szociális helyiségek legalább minimális korszerűsítésére, különösen a női mosdó bővítésére, és valamilyen zuhanyzó kialakítására, hogy azok a vendégek, akik hosszabb ideig tartózkodnak itt, le tudjanak tusolni. A jelenlegi csak ideiglenes megoldás. Ezek nem kivitelezhetetlen dolgok, nem követelnek alapvető átépítést, ezek csupán apróságok. Be kell állítani például még egy kazánt, hogy több forró vizet tudjunk előállítani” – mondta Michalka, aki Pozsonyból származik, de már 15 éve és és 2001-től dolgozik a Tátrában. Hosszú éveken át dolgozott hegyi teherhordóként, egy ideig a Téry menedékházban is, személyesen ismeri a menedékház most leköszönő bérlőjét. A bérlőnek tetszik a hegyekben végzendő munka, annak ellenére, hogy ez nehezebb, mint a városban dolgozni. A szerződés szerint 6 évig bérelheti a menedékházat, és a tervek szerint november 3-tól veszi át a menedékház vezetését a jelenlegi bérlőtől, Miroslav Jílektől. „A jövővel kapcsolatban nincsenek aggodalmaim, kész vagyok a kemény munkára” – mondta az új bérlő.

A Téry-menedékház új bérlőjének teljesült élete álma-2
A Téry menedékház 2009-ben
A Téry-menedékház új bérlőjének teljesült élete álma-2
Forrás: Nagy Árpád

A Téry menedékház új bérlőjének kiválasztására szeptember 17-én került sor Pozsonyban. A szerződésben foglalt bérleti díj 30.000 € évente, ezen túl a bérlő vállalta, hogy évente 5.000 € értékben járul hozzá a menedékház fejlesztéséhez. A pályázati kiírásra összesen 23 érvényes pályázat érkezett. A sok ígéretes pályázatból kiválasztottak hármat, közülük személyes találkozó után döntöttek a tulajdonosok az új bérlő személyéről. A szoros versenyben végül is Marko Filipský lett a második, az ismert hegyivezető, Miki Knižka pedig a harmadik. „A négy menedékházunk közül a Téry menedékházban van szükség a legnagyobb fejlesztésekre. Kellemes környezetet kell biztosítani, meleg víz, WC, konyhai fejlesztések ás más dolgok várnak megoldásra. Foglalkozni kell a menedékház előtti terasz bővítésével, hiszen az ide érkező turisták hely hiányában a ház körüli sziklákon ülnek le” – mondta Igor Koller, a JAMES elnöke.

A Kis-Tarpataki-völgyben épült Téry menedékház 2015 méter tengerszint feletti magasságban található. A menedékházat Téry Ödön selmecbányai orvos és aktív magashegyi turista kezdeményezésére a Magyar Turista Egyesület építtette 1898/99-ben, Majunke Gedeon szepesszombati építész tervei alapján. A menedékház napjainkban a leglátogatottabb magashegyi menedékházak közé tartozik.

Forrás:https://poprad.korzar.sme.sk; https://poprad.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés