Kalata-réti hegyi szálló - Hotel Górski na Kalatówkach

Kalata-réti hegyi szálló - Hotel Górski na Kalatówkach

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/08/19
A Nyugati-Tátrában (Tatry Zachodnie) található Lengyel-Sebes-völgyben (Dolina Bystrej) fekvő Kalata-réten (Polana Kalatówki) található a Kalata-réti Hegyi Szálló (1198 m).
Hirdetés

Kalata-réti Hegyi Szálló (Hotel Górski na Kalatówkach, 1198 m)

A Nyugati-Tátrában (Tatry Zachodnie) található Lengyel-Sebes-völgyben (Dolina Bystrej) fekvő Kalata-réten (Polana Kalatówki) található a Kalata-réti Hegyi Szálló (1198 m), amely közigazgatásilag Zakopanéhoz tartozik. A nagy területű tisztáson korábban kiterjed pásztorkodás folyt, jelenleg kulturlegelő kialakítása és a juhállomány visszatelepítése van folyamatban. Az első épületet a Tátra Egyesület (TT) Sí Osztálya építette a tisztáson 1911-1913 között. Az épület a II. világháború idején raktárként szolgált, majd 1943-ban tűz pusztította el. A jelenlegi, Józef Jaworski tervezte épületet rekord idő, 150 nap alatt építették fel. Ennek fő oka az volt, hogy az 1939-ben megrendezett FIS sívilágbajnokság előtt gyors ütemben kellett fejleszteni a város infrastruktúráját. Az alpesi stílusban felépített, napjainkban is ellentmondásos megítélésű nagy téglaépület a többszöri korszerűsítés ellenére a mai napig megőrizte sajátos jellegét.

A német megszállás idején az épületet „Berghaus Krakau” néven ismerték, és a német tisztek kedvelt pihenőhelyének számított, melyet többek között Hans Frank kormányzó is látogatott. 1950-1959 között a szálló a jazz-zene elitjének kedvelt találkozóhelyévé vált. A jelenleg a PTTK kezelésében lévő épület a Lengyel Idegenforgalmi Kamara tulajdona, amely napjainkban vonzó célpont mind a síelők, mind pedig a turisták körében. Az épület számos eredeti berendezési tárggyal büszkélkedhet, túlélte az idők viharait pl. a kávézóban található csillár és a kandalló, a folyosókon, az étteremben és a TV-szobában található kovácsoltvas lámpák, valamint a lépcsőház kovácsoltvas korlátja.

A szálló 1-5 ágyas szobáiban és apartmanjaiban összesen 92 személynek tudnak szállást biztosítani. Néhány szoba saját fürdőszobával és TV-vel is rendelkezik. A szállásért reggelivel az évszaktól és az aktuális eseményektől, valamint a szobáktól függően 45-130 złotyt (plusz idegenforgalmi adó) kell fizetni személyenként. Csoportoknak külön megállapodás alapján tudnak kedvezményt biztosítani.
A szállóban elegáns étterem, kávézó (kandallóval), valamint büfé várja a turistákat. Az étterem étlapja a lengyel konyha, valamint regionális és vegetariánus ételek széles választékát kínálja. A kávézóból közvetlenül ki lehet menni a szálló teraszára.
A Kalata-réti Hegyi Szállóban szállást foglaló turisták számára hozzáférhető a szauna, szolárium, konditerem, asztalitenisz-szoba, ezen kívül nyugágyakat és sífelszerelést bérelhetnek, mellyel télen akár a közeli, sífelvonóval ellátott pályát is használhatják. A szállóban konferenciaterem is található, ahol esküvők és egyéb rendezvények lebonyolítására van lehetőség. Rendszeresen szerveznek különböző kulturális- és sportrendezvényeket, pl. jazz esteket (Jazz Camping), hegyi futóversenyeket, hagyományőrző és hagyományos síversenyeket.
A Kalata-réti Hegyi Szállót Kuźnicéból (Kuźnice) a kék jelzésen 35 perc alatt érhetjük el. A szállóból nyugati és déli irányban indulnak ki további turistautak, pl. a fekete jelzésű Felső erdei út (Ścieźka nad Reglami), amelyen a Nyugati-Tátra további völgyeit érhetjük el, vagy a kék jelzésű turistaút, amelyen pl. a konrád-rétre, (Hala Kondratowa), vagy tovább a Giewontra (Giewont) s a Vörös-hegyekre (Czerwone Wierchy) juthatunk fel.
Zakopane közelében, a Tátrai Nemzeti Parkban (TPN) fekvő Kalata-réten (Polana Kalatówki, 1160-1250 m), a festői Lengyel-Sebes-völgyben (Dolina Bystrej) áll a Lengyel-Tátra legmodernebb turistaháza, az 1938-ban épült Kalata-réti Hegyi Szálló (1198 m). Az első épületet a Tátra Egyesület (TT) Sí Osztálya építette a tisztáson 1911-1913 között. Az épület a II. világháború idején raktárként szolgált, majd 1943-ban tűz pusztította el. A jelenlegi, Józef Jaworski tervezte épületet rekord idő, 150 nap alatt építették fel. A német megszállás idején az épületet „Berghaus Krakau” néven ismerték, és a német tisztek kedvelt pihenőhelyének számított. Az egész évben nyitva tartó, alpesi stílusú szálló 92 férőhellyel, étteremmel, kávézóval, szaunával várja a turistákat.

A szálló paraméterei

Tengerszint feletti magasság: 1198 méter.
Kapacitás: 42 különböző komfortfokozatú szobában 92 ágy.
Megközelítési lehetőségek:
Kuźnicéból (Kuźnice) a kék jelzésen 35 perc. A Hegyi Szálló autóval nem érhető el.
A Szállót vezeti: Marta Łukaszczyk
Telefon: +48 18 206 3644, +48 608 326 030
GPS: N 49°15'50'', E 19°58'27'.
360°-os gömbpanoráma: https://www.360cities.net
Megközelítési lehetőségek:
Kuźnicéból (Kuźnice) a kék jelzésen 35 perc. A Hegyi Szálló autóval nem érhető el.

 

Hirdetés
Hirdetés