Mormoták extrém magasságban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/06/24
Hirdetés
A Magas-Tátrában dolgozó szakemberek a mormoták életének megfigyelése során az elmúlt időszakban szokatlanul nagy tengerszint feletti magasságban, a megszokottnál magasabban is találtak téli járatokat. Ennek oka lehet az is, hogy a globális felmelegedés hatására egyre magasabbra kerül a növényi övezetek határa. A terepen dolgozó természetvédők extrém magasságban is rögzítettek téli járatokat, 2013 nyarán például a Kacsa-völgy (Kačacia dolina) zárlatában, a Vaskapu-hócsúcs (Sňezná kopa) és a Márta-csúcs (Zlobivá) közötti területen (a fotón Plató). „Az idei év június elején ismét kimentünk erre a helyszínre, és ezúttal egy frissen feltúrt téli járatot fedeztünk fel. Később pontosan dokumentáltuk a felfedezés helyszínét, rögzítettük a hely GPS koordinátáit, és megállapítottuk, hogy a mormotajárat 2299,6 méter tengerszint feletti magasságban található” – mondta el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) igazgatója.

 

 

A 12 éve folyó megfigyelések során rögzített adatokhoz viszonyítva ez igazán extrém magasságnak számít, mivel az eddigi mérések azt mutatják, hogy ezek az állatok átlagosan 1850 méter magasságban telelnek. „A mostani megfigyelések során észlelt 450 méter magasságkülönbség a hosszú, meleg ősz folyamán tapasztal időjárási inverzióval magyarázható. A mormoták ősszel valószínűleg tovább fent maradtak a magasabban fekvő legelőterületeken, ahol több friss növényzethez juthattak hozzá” – magyarázza a szakember. Aztán a hirtelen beköszöntött tél miatt ezek az állatok már nem tudtak visszajutni a megszokott téli hibernációs magasságukra, a Kacsa-völgyi-Bendő (Gerlachovské spády) körzetébe, emiatt aztán inkább ezen a helyen vészelték át a telet. Ahhoz, hogy a nehéz körülmények között, ebben az extrém magasságban is túlélték a telet, a természetvédők szerint segítette őket a platóra jellemző vastag hótakaró, valamint a viszonylag enyhe tél.
A másik lehetőség szerint az extrém magasságban felfedezett téli járatokhoz köze lehet a hosszabb távú éghajlatváltozásnak, a globális felmelegedésnek is. „Azt tapasztaljuk, hogy a fokozódó felmelegedés és az egyre erősebb szárazság következtében számos növényfaj a nyári hónapokban egyre magasabbra költözik” – mondta az igazgató. Szavai szerint a mormoták megfigyelése is megerősíti azt a feltételezést, hogy kapcsolat van a vastag hótakaró okozta felmelegedés, valamint a mormoták téli járatainak egyre magasabbra kerülése között. A következő télen a természetvédők újabb megfigyelésekkel próbálnak meggyőződni arról, hogy a Vaskapu-hócsúcs alatti terület a mormoták hagyományos telelő területévé vált-e? „A mormoták a tél beállta előtt, október közepén húzódnak vissza téli járataikba, ahonnan általában április közepén jönnek elő ismét” – fejezte be a szakember.

 

 

Hirdetés
Hirdetés