Aláírásgyűjtés a Rainer-kunyhóért

Aláírásgyűjtés a Rainer-kunyhóért

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/06/03
Május elején elektronikus aláírásgyűjtés kezdődött annak érdekében, hogy továbbra is Peter Petras maradjon a Rainer-kunyhó bérlője.
Hirdetés
Szlovákia Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztere, Ľubomír Jahnátek május 23-án találkozott Peter Petrassal, a Magas-Tátra legrégebben épült, ma is álló menedékháza, a Rainer-kunyhó bérlőjével, hogy megvitassák a ház további bérlésével kapcsolatban felmerült problémákat. „Találkoztunk Petras úrral, és megbeszéltük a problémákat. A probléma az egész Tátrát, de a turistákat és a menedékház rendszeresen visszatérő vendégeit is sújtja. Úgy gondolom, hogy amit Petras úr tesz, az nagyon fontos a turizmus szempontjából, ezért oda kell figyelni erre az ügyre” – mondta a miniszter. Szavai szerint néha, főleg az ilyen esetekben szükség lehet arra, hogy megváltoztassuk a törvényeket, ezért ő maga törvénymódosítást kezdeményez az ügy érdekében.
Aláírásgyűjtés a Rainer-kunyhóért-1
A Rainer-kunyhó 2004-ben
Aláírásgyűjtés a Rainer-kunyhóért-1
Forrás: Faragó Imre
A jelenlegi törvényi szabályozás többé-kevésbé be van betonozva, a törvény nem ad lehetőséget egyéni mérlegelésre, kétévente pályázatot kell kiírni a bérlő személyére vonatkozóan. Ez természetesen nem tükrözi a Rainer-kunyhó lényegét, hiszen magának az ingatlannak nincs értéke, szimbolikus jelentősége és vonzereje viszont Petraš úrnak köszönhetően felbecsülhetetlen” – tette hozzá a miniszter. A témában már konzultált a pénzügy- és a belügyminisztérium munkatársaival, és úgy gondolja, van jogi megoldás.
Jelenleg is dolgoznak az állami tulajdonról szóló törvény módosításának a szövegén, mellyel lehetővé kívánják tenni, hogy bizonyos esetekben, korlátozott időtartamon belül ne kelljen ismételten pályázatot kiírni a bérleti jogról, hanem az automatikusan meghosszabbodjon. „Erre olyan kivételes esetekben lenne lehetőség, amely a társadalom érdekeit szolgálja. Ez is egy ilyen társadalmi érdek, hiszen a Tátra látogatóinak a kunyhó a Tátra része, ez nem üzleti vállalkozás, ez a barátságos környezeten és az emberi kapcsolatokon alapszik. Szlovákiában mindenki ismeri őt, sokan láthatták azokat a látványosságokat, melyek neki köszönhetően minden télen növelik a kunyhó vonzerejét. Azt gondolom, ezt nyugodtan értékelhetjük társadalmi érdeknek” – mondta Jahnátek. Nem gondolja, hogy bárki is ellenezné ezt a törvénymódosítást, melynek értelmében Peter Petras folytathatja munkáját a Rainer-kunyhóban.

Lejár a bérleti szerződés

A jelenlegi bérlő bérleti szerződése idén december 31-én jár le, ezért a törvénymódosításnak december 1-én életbe kellene lépnie. Ha ez megtörténik, nem lesz rá szükség, hogy pályázatot írjanak ki az új bérlő személyére vonatkozóan. A miniszter szerint minden az országgyűlési képviselőktől függ, ő azonban megpróbálja meggyőzni őket, hogy támogassák a törvénymódosítást. Peter Petras, aki több mint 15 éve a Reiner-kunyhó bérlője, úgy véli, minden jó úton halad, és ha decemberben leesik az idei első hó, semmi akadálya nem lesz, hogy ismét felépítse a turisták egyik legvonzóbb téli látnivalóját, a hóból épült Betlehemet. „Ebben az évben a Betlehem a Rainer-kunyhó stabilitását szimbolizálja majd” – mondta a bérlő.
A Rainer-kunyhó bérleti jogára kiírandó pályázatról ebben a bejegyzésben értesülhettek a www.magas-tatra.info oldal olvasói.
Május elején elektronikus aláírásgyűjtés kezdődött annak érdekében, hogy továbbra is Peter Petras maradjon a Rainer-kunyhó bérlője. A Rainer-kunyhó jelenlegi bérlőjének bérleti szerződése meghosszabbítását ezen a linken adatai kitöltésével (igény szerint a nyilvánosság számára nem látható módon) bárki támogathatja, akár Magyarországról is.

 

 

Hirdetés
Hirdetés