Indokolatlanul hosszú a téli zárlat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/03/31
Hirdetés
A turisták tilalmak és büntetések nélküli Tátrát szeretnének. A Szlovák Turisták Klubja (KST) szerint megalapozatlan a Tátra bizonyos területeire történő belépési tilalom, valamint a hosszú ideig tartó téli zárlat. A Szlovákia fővárosában, Pozsonyban tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a KST aláírásgyűjtést kezdeményez a Tátrában történő szabadabb mozgáslehetőség elérése érdekében. Véleményük szerint számos területen nem indokolt a hozzáférés korlátozása. „Problémánk van a szezonális zárlattal is, amely olyan területeken, mint pl. Zverovka vagy a Rohácsok, teljesen indokolatlan” – mondta Miroslav Heinrich, a KST egyik vezetője. Elmondása szerint a téli zárlat szükségtelenül hosszú, ami káros hatással van a turizmusra. „Megértjük, hogy az állatvilág védelme érdekében szükség van a téli zárlatra, de októbertől júniusig ez szükségtelenül hosszú idő” – tette hozzá.

 

A szakember szerint ugyancsak szükségtelen egyes csúcsok lezárása a turisták előtt. „Ha az Alpokban fel szeretnénk mászni a Mont Blanc csúcsára, megtehetjük. Ha fel akarunk jutni a Gerlachfalvi-csúcsra, pénzbüntetésre számíthatunk” – tette hozzá azzal, hogy a jelenlegi szabályozás indokolatlanul kedvez a hegyivezetőknek. Nincs azonban szükség minden tátrai csúcson az ő segítségükre. Heinrich szerint a KST célja 100.000 aláírás összegyűjtése, amellyel már a parlamentnek is foglalkoznia kell. Amennyiben kevesebbet sikerül összegyűjteni, abban az esetben az illetékes hatóságok vezetőinek nyújtják be azokat. „A saját taglétszámunk 18.000 fő, már ezt nézve is bízunk a sikerben” – mondta Heinrich. Az aláírásgyűjtés 5 túraútvonalat, 17 sítúraútvonalat, 6 kerékpárutat, 24 magashegyi utat (a Gerlachot is beleértve), valamint 11 vízitúra útvonalat érint. „Jövő héten tartunk egy klubszintű megbeszélést, elképzelhető, hogy még további útvonalak is felkerülnek a listára” – tette hozzá a klub illetékese.

 

Az aláírásgyűjtést a Szlovák Karszt- és Barlangkutató Egyesület is támogatja. Bohuslav Kortman, az egyesület vezetője szerint az előírások a szakemberek számára is korlátozzák a barlangokhoz történő hozzáférést. Elmondása szerint számos barlang feltárását és kezelését önkéntesek végzik, nekik azonban minden alkalommal hivatalosan engedélyt kell kérniük ahhoz, hogy beléphessenek a barlangokba. „A szomszédos országokban nincsenek ilyen korlátozások” – tette hozzá Kortman. „Azt szeretnénk elérni, hogy a barlangok mindenki számára hozzáférhetők legyenek, aki szeretne részt venni azok feltárásában”. A KST titkárságának illetékese szerint elképzelhető, hogy a következő megbeszélésen a barlangászok által felvetett kérdés is rákerül az aláírásgyűjtő ívre.
A petíció szövege, valamint az érintett területek listája hamarosan megtalálható lesz a Szlovák Turisták Klubja weboldalán (www.kst.sk).

 

Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: dobrodruh.sk

 

Hirdetés
Hirdetés