A Szoliszkó menedékház magasabb lett, mint a Mont Blanc

A Szoliszkó menedékház magasabb lett, mint a Mont Blanc

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/01/09
A Magas-Tátrában található Szoliszkó menedékháznak néhány napra, esetleg néhány hónapra alaposan megváltozott a tengerszint feletti magassága.
Hirdetés

Menedékház 4810 méter magasan a Tátrában

A Magas-Tátrában található Szoliszkó menedékháznak néhány napra, esetleg néhány hónapra alaposan megváltozott a tengerszint feletti magassága. A menedékház gondnoka, Milan Štefánik elmondta, hogy az épület az elmúlt hetekben részleges rekonstrukción ment keresztül. „Már december 13-án, pénteken szerettük volna befejezni a munkát, este még az utolsó simításokat végeztük, hogy a házat felkészítsük a turisták szombati rohamára. Mivel sötét volt, telefonnal világítottunk, és a munkások, akik a felirat betűit és számait rakták fel, a sötétben összecseréltek két számot. Reggel aztán sokkolt minket a látvány, amikor megláttuk, hogy a menedékház tengerszint feletti magassága 4810 méter.” – magyarázta a történetet Štefánik.

Szoliszkó menedékház  magasabb, mint a Mont Blanc?-1
Szoliszkó menedékház 4810 m
Szoliszkó menedékház magasabb, mint a Mont Blanc?-1
Forrás: www.teraz.sk

Ez a tény láthatóan nem zavarja a látogatókat, azt mondják, a menedékház így legalább 3 méterrel magasabb, mint a Mont Blanc. „Nincs a menedékházban csavarhúzó, sem fúrógép, sem létra, ezért a téli hónapokban valószínűleg így is marad. De az is lehet, hogy változni fog, ezért már most felhívom az ide érkező turisták figyelmét, hogy aki először észreveszi majd a változást, vendégem egy ingyen teára” – mondta Štefánik. „Sok turista, aki december 13-a után meglátogatta a menedékházat, ami valójában 1840 méterrel a tenger szintje fölött található, észrevette és fotózta ezt a szépséghibát. Vannak, akik még nem vették észre, de a legtöbben viccesnek tartják, hogy a magassága csaknem három kilométerrel megnőtt. Ez elég vicces, de azt se felejtsük el, hogy abban a magasságban már oxigénhiányos állapot tünetei jelentkezhetnek. Ezzel meg kell birkózni, ennek megvan a módja” – tette hozzá a menedékház egyik alkalmazottja.
„Ezt a munkát csak szezonon kívül lehetett elvégezni, amikor nincsenek turisták. Olyankor viszont legtöbbször nem jó az idő. Adtunk magunknak egy esélyt, a ház folyamatosan nyitva volt a turisták előtt, de naponta csak két-három turista látogatta meg. Olyan meleg volt, hogy a fiúk rövid ujjú ingben dolgoztak, és forró tea helyett hűtött Coca-Colát adtam nekik” – meséli nevetve a gondnok.
A Szoliszkó menedékház korábbi utolsó rekonstrukciójára 2002-ben került sor, akkor jelentősen átépítették és kibővítették. „Az eltelt több mint 10 év alatt sok mindent megéltünk, viharokat, hófúvásokat, szélviharokat, így a menedékházra már ráfért egy kisebb felújítás. Lehet, hogy nem az ilyen munkálatokhoz megszokott időpontot választottunk, számunkra azonban a december remek alkalom a megújulásra” – magyarázta a gondnok. Néhány hét alatt kicseréltük a terasz egy részét, amely korábban megsérült, valamint a ház faburkolatát. „Igazából rekordidő, három nap alatt lebontottuk és kicseréltük a faborítást. Gyönyörű időben +13 °C-ban dolgoztunk” – mondta Štefánik. Ezen túlmenően modernizálták a menedékház szennyvíztisztítóját, amelyet kiegészítettek egy ún. zsírcsapdával. A gondnok szerint a Szoliszkó menedékház ma már 110 %-ban felkészült a következő téli szezonra.
Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; https://vas.cas.sk

Hirdetés
Hirdetés