Ki bérelheti 2015-től a Rainer-kunyhót?

Ki bérelheti 2015-től a Rainer-kunyhót?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/01/28
A Rainer-kunyhó, a Tátra legrégebben épült menedékháza év végén éles harc témája lehet, az állami tulajdonban lévő kunyhó vagyonkezelője, a Tátrai Nemzeti Park ugyanis pályázatot hirdet az új bérlő személyének kiválasztása céljából.
Hirdetés
A Tátra legrégebben épült menedékháza, a Rainer-kunyhó az év végén éles harc témája lehet, az állami tulajdonban lévő kunyhó vagyonkezelője, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) ugyanis pályázatot hirdet az új bérlő személyének kiválasztása céljából. A romos menedékház 15 évvel ezelőttig senkit sem érdekelt, amikor Peter Petras 1997-ben bérbe vette, szinte csak egy kőrakás volt, tele hulladékkal. A késmárki tanár egy évvel később nyitotta meg a kunyhót a nyilvánosság előtt. 2003-ban további munkákat végeztek a menedékházon, melynek bérlője minden nap felmegy a házba, felviszi az élelmiszert, majd leviszi a hulladékot. Ugyanakkor a Rainer-réten hagyományt teremtett a minden évben hóból felépített Betlehemmel és más hószobrokkal, valamint a Vízkereszt napján tartott kulturális programokkal.

Év végén lejár a bérleti szerződés

2014 végén viszont lejár a Rainer-kunyhó bérleti szerződése, és a kunyhó vagyonkezelőjének, a TANAP Állami Erdészetének pályázatot kell kiírni a kunyhó további üzemeltetésére. „Körülbelül egy hónappal a bérleti időszak lejárta előtt írjuk ki a nyilvános pályázatot a menedékház további üzemeltetésére. A pályázók közül az nyeri el a Rainer-kunyhó bérleti jogát, aki a legmagasabb összegű pályázatot nyújtja be.” – mondta el Lenka Burdová, a TANAP szóvivője. A TANAP véleménye szerint ez megfelel az állami tulajdonban lévő ingatlanokról szóló, nemrégiben módosított törvény rendelkezéseinek, amely 2013. július 1-én lépett életbe. Ennek szövege szerint „…a TANAP köteles eljárni az állami tulajdonban lévő, a TANAP kezelésében lévő ingatlanok értékesítése és bérbe adása ügyében”. A szóvivő azt is elmondta, hogy a menedékház pályázat nélküli bérbe adása a törvény szerint nem lehetséges.

A 67 éves tátrai teherhordó és bérlő, Peter Petras úgy érzi, ez nagyon méltánytalan és igazságtalan. „Az állam ezzel a törvénnyel arra ösztönzi az embereket, akik tesznek valamit egy ügyért, hogy hagyják azt tönkremenni és elpusztulni. Példaként szolgál erre a Magas-Tátra néhány jelenleg is romos régi épülete. Másrészt azt, aki romjaiból a saját erejével életre kelt valamit a turizmus kiszolgálása céljából, ugyanez a törvény bünteti” – rázza a fejét Petras az értelmetlen jogszabályok miatt. Az ő személyisége volt az, ami a 150 éves Rainer-kunyhóra rányomta névjegyét, a menedékház neki köszönheti mai hangulatos légkörét.

Ki bérelheti 2015-től a Rainer-kunyhót?-1
A Rainer-kunyhó 2004-ben
Ki bérelheti 2015-től a Rainer-kunyhót?-1
Forrás: Faragó Imre

Peter Petras úgy döntött, beszáll a versenybe, de tudja, hogy kemény harcot kell majd vívnia a kunyhóért. Előre azonban nem adja fel. „Majd meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok. Nem tudok azonban szabadulni az érzéstől, hogy ez az egész azoknak van kitalálva, akiknek van pénzük” – mondta Petras azzal, hogy ennek az esetnek egy különleges kategóriába kellene tartozni, amelyet a törvénymódosításból kifelejtettek. Attól tart, hogy a versenytárgyaláson nyertes pályázat olyan összegű is lehet, amely hátrányosan befolyásolja a Rainer-kunyhóban nyújtott szolgáltatásokat. Ma a frissítőket tekintve ez a menedékház a legolcsóbb a Magas-Tátrában, a Rainer-kunyhó ugyanakkor a Magas-Tátra egyetlen alpesi menedékháza, ahol nincs szálláslehetőség.

„Jelenleg a vállalkozások a lehető leggyorsabb eredmény elérésére törekszenek, a bérlésre fordított pénzt a legrövidebb időn belül szeretnék visszarakni a zsebükbe” – mondja a jelenlegi bérlő a nyilvános pályázatról.

Peter Petras ugyanakkor azt sem zárja ki, hogy a kunyhó bérbeadása csak ürügy egy másik projekt, a közelben egykor volt Zerge szálló újjáépítése ügyében. Az egykori Zerge szálló, amelyben szálláslehetőség is volt, a Rainer-kunyhó mellett állt 1884 és 1980 között, amikor olyan rossz állapotba került, hogy lebontották. Lenka Burdová spekulációnak minősítette a feltételezést.
„Ez erkölcsileg nem fair Peter Petrassal szemben. A Rainerka szó szerint szeméttároló volt, és most jön valaki, aki túlfizeti, de a hegyekkel, a Tátrával nem lesz kapcsolata?” – fejezte ki véleményét több tátrai lakos.
Bár Peter Petras az a személy, aki a legtöbbet tett a Rainer-kunyhó fennmaradásáért és helyreállításáért, a kunyhó jelenlegi bérlője mégsem ő, hanem fia, ifj. Peter Petras. A TANAP először 2000-ben kötött bérleti szerződést id. Peter Petrassal, majd 2001-ben ugyancsak az idősebbik Petrassal kötötték meg a 2014. december 31-ig érvényes bérleti szerződést. Az egy évre szóló bérleti díj 2001-ben 10.000 szlovák korona (kb. 333 €) volt. A szerződés 1. számú függelékének aláírásával 2006 végén Peter Petras fia, ifj. Peter Petras lett a menedékház bérlője.
A Rainer-kunyhón kívül a Kő-pataki-tó közelében található Kő-pataki menedékháznak is a TANAP Állami Erdészete a kezelője. „Itt még a törvény hatályba lépése előtt megállapodást kötöttünk a jelenlegi bérlővel, ennek értelmében a következő 5 évben is Ladislav Kulanga vezeti a menedékházat” – mondta el a TANAP szóvivője.
Más a helyzet a nem állami tulajdonban lévő négy népszerű menedékház bérlőjével kapcsolatban. A Szlovák Turisták Klubja és a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület közös tulajdonában lévő Hunfalvy-völgyi, Téry-, Hosszú-tavi és Zöld-tavi menedékház gondnokának leváltására más szabályok vonatkoznak. „Itt a bérlők évek óta nem változtak, abszurd lenne megváltoztatni valamit, ami évek óta jól működik, leváltani valakit, aki már bizonyított. Ez nem csak a bérleti díj összegétől függ, hanem a bérlők személyétől, és attól, hogy a működik a menedékház az irányításuk alatt” – mondta el Igor Koller, a JAMES elnöke.
Egyéb, magántulajdonban lévő menedékházak esetében semmi sem kötelezi a tulajdonosokat vagy a bérlőket annak megváltoztatására, ami évek óta működik. Bár néhány menedékháznál – mint pl. a Szoliszkó menedékház – tulajdonosváltás történt, a bérlők évek óta nem változtak.

Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; https://poprad.korzar.sme.sk; https://www.pluska.sk

 

Hirdetés
Hirdetés