Az enyhe idő miatt felébredtek a medvék a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/01/14
Hirdetés
A csaknem tavaszias időjárás miatt, ami a Magas-Tátrában már hetek óta tapasztalható, a medvék felébredtek téli álmukból. Az utóbbi időben az erdészek több egyed mozgását regisztrálták, néhányat a turistautak közelében, ezért figyelmeztetik a turistákat, hogy túrájuk közben bármikor találkozhatnak medvével. Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) zoológusa elmondta, hogy medvék jelentek meg a Tarajka, Tátrafüred, a Késmárki itató és Podbanszkó környékén is.
„Az időjárás jelentősen befolyásolja a medvék téli hibernációját, az enyhe időjárás előcsalogatja őket a téli barlangjukból, és olyan területeken is felbukkanhatnak, ahol ilyenkor nem számítunk rájuk. Ezért figyelmeztetjük a turistákat, hogy túra közben fokozottan figyeljenek, mivel az erdős részeken könnyen előfordulhat, hogy medvével találkoznak” – mondta el a szakember, és hozzátette, hogy ilyenkor elsősorban fiatalabb egyedekkel van esély találkozni. A nagyobb magasságban ez a veszély nem fenyeget, hiszen ott kicsit hűvösebb az időjárás.

 

„A medvék nem kifejezetten táplálékszerzés céljából bújnak elő téli barlangjukból, hiszen mielőtt megkezdik téli álmukat, megtisztítják emésztőrendszerüket, ami nem lép működésbe egyik percről a másikra. Fontos, hogy milyen lesz az időjárás a következő napokban. Ha folytatódik a felmelegedés, elkezdik keresni a táplálékot, ami ilyenkor meglehetősen kevés, ezért folyamatosan keresgélnek” – magyarázza Hybler azt a tényt, hogy ezekben a hetekben nem észleltek medvéket a lakóházak vagy a hulladékgyűjtő konténerek közelében.

 

A szokatlan felmelegedés viszont nincs hatással a mormotákra, akik valódi téli álmot alszanak, és akiknek mindegy, milyen az idő a felszínen. Az egyéb erdei állatok, mint pl. a zerge, a szarvas és az őz számára ez az időjárás kedvezőbb, mivel a táplálékot nem kell a hó alól kiásniuk. „A tél még előttünk van, és senki nem tudja, meddig fog tartani. Lehet, hogy még áprilisban is sok hó lesz az erdőkben, ami viszont jótékony hatással lenne a vemhes állatokra” – magyarázza a szakember. Hybler szerint a fagyra és a hótakaróra nagy szükség van a hegyekben, mert pl. a ragadozók fészkei tele vannak parazitákkal, amelyek csak a kemény fagyokban pusztulnak el. „Ha nagyon enyhe a tél, mint a mostani is, akkor a kártevők korábban életre kelnek és megerősödnek” – mondja végül a zoológus.
Medve az Elülső-Szoliszkó felé vezető turistaúton 2010. március 28-án.
Furcsa ez a tél. A hőmérséklet olyan magas, hogy a medvék felébredtek téli álmukból. Mivel ez nem az ébredés természetes időpontjában történt, emiatt az állatok idegesek. Erről saját bőrén győződhetett meg a 26 éves Michal Ondrejkov szlovák erdész, aki pár nappal ezelőtt rutinmunkáját végezte Perbenye (Pribylina) környékén. A járőrözés végén, miután már elindult az autója felé, egy 300 kilogrammos nőstény medve támadta meg. A medve nem a tőle megszokott viselkedést mutatta, agresszív és zajos volt. Elriasztásában nem segítettek azok a bevált fogások, amelyeket a szlovák erdész jól ismer, a medve megharapta az erdész lábait, akinek azonban szerencsére sikerült őt meghátrálásra késztetni. A sebesült erdész maga kért segítséget, akit a mentők több mély sebbel a liptószentmiklósi kórházba szállítottak, élete azonban nincs veszélyben.
Az állatok nem jól tűrik ezt a kivételesen enyhe telet. A magas hőmérséklet a téli álmot alvó állatok korai ébredéséhez, ezáltal természetes életritmusuk megzavarásához vezet. Ennek köszönhetően a medvék idegesen, természetellenesen viselkedhetnek, azért az erdészek felkérik a turistákat, hogy óvatosan közlekedjenek a téli erdőkben.

 

A viszonylag magas januári hőmérséklet, a kevés hó is hozzájárul ahhoz, hogy a medvék felébrednek téli álmukból. Filip Zięba, a Tátra állatvilágának lengyel szakértője szerint a ragadozók némelyike nem alszik, hanem járja a hegyeket. „Az elmúlt napokban több medvelábnyomot találtunk, többek között egy nőstény medvének és kölykének lábnyomát is” – mondta el Filip Zięba, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakembere. A szakember hozzátette, hogy a medvéknek a tél folyamán végig meg kell őrizniük a nyáron felszedett zsírtartalékot, ugyanakkor a szokatlanul magas hőmérséklet miatt lassan kezdenek felébredni téli álmukból. Ilyenkor viszont nincs elegendő táplálék, ennek ellenére a medvék nem vándorolnak a hegyekben, mivel ezzel energiát veszítenének. A legjobb, ha téli barlangjukban maradnak, így nem veszítenek energiát. A TPN szakembereinek megfigyelési azt bizonyítják, hogy a medvék ilyenkor nem vállalkoznak nagyobb vándorlásra. „Ez leginkább csak kisebb mászkálás a barlang közelében, rövid távolságra” – mondta a szakember.
A szakember hozzátette, hogy a viszonylag kevés hótakaró jó hír viszont a zergéknek. A téli időszakban közülük néhány példány minden évben elpusztul a lavinákban, vagy a szűkös táplálék miatt éhség következtében. „A zergéknek ez ideális időjárás, a vékony hótakaró alatt ugyanis könnyebben hozzájuthatnak a tél átvészeléséhez szükséges táplálékhoz” – mondta Zięba.
A Tátrában december közepétől nem hullott hó, a hőmérséklet átlagosan 0 °C körül van. A Gąsienica-völgyben mindössze 1 cm a hóréteg vastagsága, de a Lengyel-Öt-tó völgyében és a Halastónál is csak 36 cm hóréteget mérnek.
 

 

Hirdetés
Hirdetés