A kevés hó ellenére idén is elkészült a Betlehem Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/01/08
Hirdetés
A Rainer-réten sincs elegendő hó, ennek ellenére január 6-ra, Vízkereszt ünnepére idén is felépítette a hóból készült Betlehemet Peter Petras, a Rainer-kunyhó gondnoka. Így természetesen az ünnepi programok sem maradtak el, a Betlehem előtt ezúttal is góral zenészek és lándoki hagyományőrzők fellépésével ünnepelték meg a napkeleti bölcsek Betlehembe érkezését. Peter Petras immár 15 éve minden évben felépíti a hóból készült Betlehemet a Rainer-réten, idén azonban, hasonlóan a tavalyi állapotokhoz, gondot jelentett az elegendő mennyiségű hó hiánya.

 

„Karácsonykor 30 cm-es hó volt itt, minden szép fehér volt. Felépítettük a gyönyörű Betlehemet, de aztán jött az olvadás, ami alaposan megrongálta az építményt. A Három királyok ünnepére azonban minden rendben lesz” – mondta a gondnok az ünnepet megelőző hétvégén. Szavai szerint készen áll a jászol, és nem kell fából készült bölcsőt használni. A jelenlegi állapotok miatt a gondnok és segítői csak abban bízhatnak, hogy sikerül megmenteni a Betlehemet az elolvadástól.

 


Az idei ünnepségen készült fotók itt tekinthetők meg!

Karácsonykor a Betlehem 5 méter széles és 3,7 méter magasságú volt, az olvadás miatt azonban mára 2 méterre zsugorodott. „Még soha nem tapasztaltam, hogy az ünnepek alatt ennyire kevés legyen a hó. Amikor a legrosszabb volt a helyzet, a hátunkon hordtuk ide a havat a Nagy-Tarpataki-völgyből, de volt, amikor itt, a közelben kapartuk össze” – meséli Petras azzal, hogy a hóból épült Betlehemet az elmúlt 15 évben eddig valahogy mindig sikerült felépíteni. A napkeleti bölcsek ünnepén megtartott kulturális program egyre népszerűbb a turisták körében, évente több száz turista látogatja meg ezen a napon a Betlehemet. A hóból épült Betlehem építésének gondolata annak idején a kunyhóhoz vezető út megtisztítása során ütött szöget a gondok fejébe, ennek nyomán építette fel Peter Petras az első hóból készült fehér Betlehemet. Az évek során Petras húsvéti tojást, fekvő góral alakot, valamint hegyi teherhordót is megformázott már a menedékház környékén lehulló havat felhasználva.

 

Forrás és fotó: https://poprad.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés