Átadták az újjáépített Hunfalvy-völgyi menedékházat

Átadták az újjáépített Hunfalvy-völgyi menedékházat

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/10/01
Szeptember 25-én délben ünnepélyes keretek között hivatalosan is megnyitották az újjáépített Hunfalvy-völgyi menedékházat.
Hirdetés
Szeptember 25-én délben ünnepélyes keretek között hivatalosan is megnyitották az újjáépített Hunfalvy-völgyi menedékházat, amely formájának köszönhetően a tervezők szerint ellent tud majd állni a lavináknak. Az épület teljesen új külsőt kapott, az eddig kőfalat lemezborítás váltotta fel, és a házat egy szintén fémből készült rámpa védi a lavinákkal szemben. A Magas-Tátra legmagasabban álló menedékháza teljes átépítésen és felújításon ment keresztül, amely három évig tartott, ennek végösszege mintegy 600 ezer €-t tett ki. A felújítás részben a Pénzügyminisztérium 260 ezer €-s támogatásának, részben különböző szervezetek pénzügyi adományainak köszönhetően válhatott valóra.

Új külső, titáncink lemezekkel borított falak

„A ház teljesen új külsőt kapott, a korábbi kőfal helyett a falakat titáncink lemezzel borították, tetőszerkezetét pedig a lavina elleni védelmet biztosító rámpával egészítették ki. A menedékházat egészen az alapoktól újjáépítették, ezáltal az épület tágasabbá, kívülről modernebbé, belülről pedig meghittebbé vált” – mondta el Peter Perhala, a Szlovák Turista Klub elnöke. Az étkezőben felépítettek egy cserépkályhát, a ház energiaellátást pedig a nap energiáját közvetlenül elektromos energiává átalakító ún. fotovoltaikus rendszerrel oldották meg. A menedékház kapacitása jelenleg 14 ágy.

Átadták az újjáépített Hunfalvy-völgyi menedékházat-1
Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m)
Átadták az újjáépített Hunfalvy-völgyi menedékházat-1
Forrás: Nagy Árpád

„Az építkezés során fontos feladat jutott egy MI8T és egy MD530F típusú helikopternek. Ezek a helikopterek biztosították az építőanyagoknak a helyszínre való feljuttatását. A két helikopter az 505 repülés során 95 órát töltöttek a levegőben, eközben 520.060 kg. építőanyagot vittek fel a menedékházhoz” – tájékoztatott az ismert hegyi vezető és korábbi hegyimentős, Ladislav Janiga, aki kamerájával rögzítette az építkezés fázisait. A Hunfalvy-völgyi menedékház a 2250 méter tengerszint feletti magasságával nem csak a legmagasabban fekvő menedékház, de elragadó magashegyi környezetének, belső kialakításának, valamint személyzetének és a házat hosszú évek óta vezető Viktor Beráneknek köszönhetően az egyik leghangulatosabb menedékháza a Tátrának. A fennállásának 80. évfordulóját idén ünneplő, a Tengerszem-csúcs alatt álló menedékház a tátrai menedékházak közül az egyetlenként eddig csak a nyári szezonban, azaz június 15. és október 31. között volt nyitva, a rekonstrukció után azonban egész évben elérhetővé válik a turisták számára.

Lavinák elleni védelemmel ellátva

A menedékház korábbi életében a lavinák jelentették a legnagyobb problémát. Az újjáépített menedékházat alapvetően a lavinákkal szembeni védelemmel, egy betonszerkezeten nyugvó ferde felfutó felülettel is ellátták, amely lehetővé teszi, hogy az esetleges lavinák a lehető legkisebb károkat okozzák az épületben. „Mióta én vezetem a házat, három lavina érte el a menedékházat. Ezek közül a legnagyobb pusztítást a 2000-ben lezúduló lavina okozta, amely a ház felét levitte a völgybe. Elég nehéz évek vannak mögöttünk, amelyek történetét le is szeretném írni, ha majd lesz rá időm. Most azonban szeretnénk élvezni az erőfeszítéseink gyümölcsét. Az új menedékház remélhetőleg örömet szerez, és egyúttal emléket állít azoknak az embereknek, akik hosszú éveken át segítettek minket, ellenszolgáltatás nélkül dolgoztak itt velünk a lavinák után. Különösen hálás vagyok nekik, hisz nekik köszönhetően is áll itt az új menedékház” – mondta a menedékház bérlője, Viktor Beránek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés